Hyppää sisältöön

Jukon lakko sulkee koulut ja 15 päiväkotia Tampereella kahdeksi päiväksi, listasimme ensi viikon työtaistelun vaikutukset

Varhaiskasvatuksen opettajan mielestä lakkoon on jo korkea aika ryhtyä, sillä ongelmat ovat muhineet vuosikausia. Edellinen lakko oli vuonna 1984.

Lapsi teroittaa värikynää
Varhaiskasvatuksen opettaja Minna Katajamäki kertoo mitä kaikkea rakastaa työssään, vaikka palkkapäivänä ei paljoa tilille tule. Toimittaja Valtteri Kujansuu, kuvaaja Marko Melto / Yle

Tamperelaisten koululaisten vanhempien kännykät ilmoittivat uudesta Wilma-viestistä keskiviikkona illalla. Tällä kertaa viesti kertoi, että koulut ovat kiinni kahden päivän ajan ensi viikolla lakon takia.

Vain eka- ja tokaluokkalaisille tarjotaan kerhotoimintaa, muut peruskoululaiset jäävät kahdeksi päiväksi kotiin. Lukiolaisille on pääosin tiedossa itsenäistä opiskelua, jollei opettaja ole lakon ulkopuolella.

Jukon eli esimerkiksi opettajien lakko alkaa tiistaina Tampereen lisäksi Kuopiossa, jos sopua ei synny. Tänään torstaina on aloitettu silti vielä sovittelu. Tavoitteena on uusi kunta-alan virka- ja työehtosopimus.

– On hirveän tärkeää, että saadaan päiväkoteihin koulutettuja työntekijöitä ja sijaisia. Jos ei saada palkkausta kuntoon, niitä ei saada, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja Minna Katajamäki Olkahisen päiväkodista.

Hän on nähnyt myös alaan jo opiskeluaikana väsyneitä opettajia, jotka ovat vaihtaneet suuntaa päiväkotiarjen jälkeen. Pitkistäkin sijaisuuksista on lähtenyt väkeä pois työn kuormittavuuden takia.

Katajamäen mielestä lakkoon on jo korkea aika ryhtyä, sillä ongelmat ovat muhineet vuosikausia. Edellinen lakko oli vuonna 1984.

Kesäloman siirtyminen on auki

Koulujen opetusta ei järjestetä turvallisuussyistä. Sijaisia ei löytynyt millään sivistyspalveluiden apulaispormestarin Matti Helimon mukaan riittävästi, sillä järjestäytymisaste on opettajilla korkea.

Se, siirtyykö kesäloma vastaavasti kahdella päivällä, on auki. Sivistys- ja kulttuurilautakunta käy kouluvuoden keskeyttämisen yhteydessä asiaa läpi perjantain ylimääräisessä kokouksessa. Helimo muistuttaa, että koulupäiviä on 190 ja opettajat ovat alansa ammattilaisia.

– Tärkeintä on, että kaikki opetussuunnitelman sisällöt pystytään käymään läpi. En usko, että kaksi päivää nousee kynnyskysymykseksi.

Matti Helimo on toiminut luokanopettajana 2017 vuoteen asti. Hän on myös ollut Jukon pääluottamusmies. Kuva: Marko Melto / Yle

Helimon mukaan varsinkin varhaiskasvatuksen ammattilaisista ja erityisopettajista on suurissa kaupungeissa pula. Hänen mielestään tilanne pitäisi saada ratkaistuksi yhdessä sopien.

– Kuitenkin siten, että julkinen talous sen kestää.

Mielenilmaus tiistaina Frenckellin aukiolla

Kevään lakkoihin on Tampereellakin liittynyt mielenilmauksia. Jukon mielenilmaus on tiistaina Frenckellin aukiolla kello 13 alkaen.

Tapahtumassa kuullaan liittojen edustajien puheenvuoroja. Puhujina muun muassa OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio ja Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen.

Lakon vaikutukset tiiviisti 12.-13. huhtikuuta Tampereella:

Perusopetus

Ei opetusta. 1. ja 2. luokan oppilaille kerhotoimintaa kello 8–16. Kouluruoka on tarjolla normaalisti kaikilla perusopetuksen kouluilla.

Varhaiskasvatus

Päiväkotien lapsiryhmiä tai päiväkoteja voidaan joutua sulkemaan ja keskittämään palvelua tiettyihin päiväkoteihin. Lakkopäivinä päiväkodit ovat avoinna klo 7–16 ja esiopetusryhmät klo 7.30–15.

Lakon aikana seuraavat päiväkodit ovat kiinni: Iidesranta, Terälahti (myös esiopetus), Sorila (myös esiopetus), Ankkari, Kissankulma, Messukylä, Helapuisto, Pallopuisto, Lukonmäki, Lintulampi, Lamminpää, Kalkku, Tohloppi, Koulukatu ja Pispala. Huoltajille viestitään poikkeusjärjestelyistä päiväkotikohtaisesti.

Lukiot

Opiskelijat opiskelevat kotona itsenäisesti rehtorien antamien ohjeiden mukaisesti. Lakkoon kuulumattomat opettajat pitävät oppituntinsa etäyhteyksin lukujärjestyksen mukaisesti.

Lakon piiriin eivät kuulu yksityiset lukiot tai valtion koulut: Kalevan lukio, Tampereen yhteiskoulun lukio, Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio, Tampereen Rudolf Steiner -koulu ja Tampereen ruotsalainen koulu - Svenska samskola i Tammerfors.

Sosiaali- ja terveyspalvelut

Perheneuvolan kaikkia varattuja aikoja ei pystytä toteuttamaan ja niitä joudutaan siirtämään. Uusista ajoista ilmoitetaan suoraan asiakkaille. Lääkäriajat toteutuvat.

Esimerkiksi terveysasemilla ja kuntoutuksessa kiireettömiä vastaanottoja ja kuntoutusaikoja peruuntuu. Aikuisten kiireettömiä hammaslääkäriaikoja sekä mahdollisesti myös osa suuhygienistiajoista joudutaan perumaan.

Aikuissosiaalityö palvelee vain kiireellisissä tilanteissa.

Kirjastot ja kulttuuripalvelut

Tampereen pääkirjasto Metso sekä Hervannan, Koilliskeskuksen, Lielahden ja Sampolan aluekirjastot palvelevat normaalisti. Tesoman ja Kaukajärven kirjastot ovat kiinni. Omatoimikirjastot palvelevat vain omatoimikirjastoina.

Lastenkulttuurikeskus Rulla on kiinni. Lakko voi aiheuttaa muutoksia Tampereen seudun työväenopiston opetustoimintaan.

Lue lisää:

.
.