Hyppää sisältöön

Pieksämäkeläinen Martti Lappi selvisi hengissä karhun hyökkäyksestä – puremahaavoja hoidetaan nyt hunajalla

Aprillipäivänä metsäretkelle lähtenyt mies kohtasi sattumalta viiden karhun seurueen, joka oli lähtenyt talvipesästään metsähakkuiden vuoksi.

Karhun hyökkäyksen kohteeksi joutunut pieksämäkeläinen Martti Lappi istuu kotonaan nojatuolissa.
Martti Lapin kädessä ja jalassa on hurjat merkit kohtaamisesta karhun kanssa. Videolla näkyvät vammat voivat järkyttää. Video: kuvaus Markku Tuhkanen, editointi Niko Mannonen

Pieksämäkeläinen Martti Lappi päätti lähteä hyvän sään innoittamana lumikenkäilemään entisen kotiseutunsa Vehmaskylän metsiin. Tarkoituksena oli havainnoida tuoreita hakkuita sekä katsella ja kierrellä mistä löytyisi seuraavia hakepuualueita.

Lumikengillä ja sauvoilla varustautuneen miehen metsäkierros oli onnistunut ja kotiinpaluuta vaille valmis.

–Yks kaks karhu oli siinä edessäni, karjahteli, nousi takajaloilleen ja alkoi sitten tulla kohti, etäisyyttä oli noin kymmenisen metriä. Se karjui vastaantullessaan ja minä huusin takaisin, Lappi kertoo.

Suksisauva suojasi pään

Mies nosti hyökkäävää karhua kohden suksisauvan, joka ei onneksi ollut bambua tai komposiittia, vaan kestävää terästä.

Yhteentörmäys päättyi Lapin lentoon taaksepäin ja tajunnan menetykseen. Karhu puolestaan kokeili olisiko miehestä vielä uhkaa puremalla käsivarteen ja jalkaan, pohkeen seutuville.

– Kun tulin tajuihini, ihailin aivan ensimmäisenä sinitaivasta ja tuumin, että taisin selvitä hengissä. Karhun karjunta kuului loittonevan, ja pysyin paikallani, kunnes ääntä ei enää kuulunut.

Teräksiset sauvat saattoivat koitua pelastukseksi. Karhua vastaan painettu sauva vääntyi mutkalle, mutta suojasi miehen päätä. Kuva: Markku Tuhkanen / Yle

Omin voimin ensiapuun

Lappi lähti kulkemaan kohti autoaan. Vammansa hän huomasi vasta matkalla, kun saapas alkoi täyttyä nopeasti verellä, käsikin vuoti ja olo heikkeni.

Suurin ponnistuksin hän sai turvonneen jalan pois saappaasta, ajomatka Pieksämäelle kesti reilun vartin.

Toisen kerran taju himmeni terveyskeskuksen edessä, mutta ohikulkija auttoi verisen miehen sisään aulaan.

Herrasmiehenä Lappi otti vuoronumeron automaatista, mutta alkoi sitten itsekin epäillä jonotuksen mielekkyyttä.

– Kun kerroin muille odotusalin ihmisille, että minua on purrut karhu sain osakseni hymynkareita, olihan aprillipäivä!

Puremahaavoihin hunajaa

Lapilla todettiin seitsemän karhun puremahaavaa jalassa ja neljä kädessä. Puhdistuksen ja tuuletushoidon jälkeen haavoja on paranneltu hunajavoiteella.

Hunajan käyttö haavojen sairaalahoidossa on viime vuosina nopeasti yleistynyt, sillä se muodostaa paranemista edistävän ympäristön, jossa bakteerien on vaikea lisääntyä.

Kun haavan nesteet ja hunaja kohtaavat, alkavat hunajan entsyymit tuottaa vähäisiä määriä vetyperoksidia, joka tappaa bakteereita, mutta ei vahingoita tervettä kudosta. Hunaja onkin haavapotilaalle hellävaraisempi hoitoaine kuin perinteiset haavanhoitomenetelmät.

– Nyt on jäsenet marinoitu hunajalla, että seuraavan kerran maistuu varmasti paremmalta kuin kumisaapas, Lappi naurahtaa.

Karhun pienempiä raapimajälkiä on sittemmin havaittu niin selässä kuin takapuolessakin.

Viisi karhua hätämajoituksessa

Pieksämäen riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Ilkka Kinnunen kävi tapahtumapaikalla tuoreeltaan. Jäljistä selvisi, että Lappi törmäsi peräti viiden karhun seurueeseen. Emo ja kolme pentua ponkaisivat toiseen suuntaan, mutta ylivuotinen erauspentu päätti hoidella kutsumattoman vieraan.

Karhuporukan arvioidaan olleen levolla väliaikaisessa suojassa, kuopan päälle oli kerätty oksia ja tilkkeitä. Karhut olivat poistuneet varsinaisesta talvipesästään läheisten hakkuiden vuoksi.

– Kyllä tämä on täysin ennenkokematon tapaus, ainakin täälläpäin Suomea. Toki metsästystilanteessa haavoittunut karhu on joskus yrittänyt kohti ihmistä, Kinnunen arvioi.

Yleensä ihmisen kimppuun käynyt karhu saa kuolemantuomion. Tässä tapauksessa Pieksämäen poliisi teki kuitenkin päätöksen ettei jatkotoimia tarvita. Karhu toimi vaistonsa mukaisesti ja poistui, eikä sen uhkaa ihmisille ole jatkossa odotettavissa.

– Minullekaan ei jäänyt mitään hampaankoloon karhuja vastaan eikä pelkoakaan. Kunhan taas pääsee liikkumaan, niin tarkoituksena on mennä viimeistään mustikkametsään jokavuotiseen tapaan, Lappi päättää.

Voit keskustella aiheesta 17.4. klo 23.00 saakka.