Hyppää sisältöön

Karjatilan viimeisestä vuodesta kertova Ylen dokumentti voitokas – Vuoden lehtikuvan otti Hanna-Kaisa Hämäläinen

Vuoden 2021 Kuvajournalismikilpailun voittajakuvissa näkyy tuomariston mukaan positiivisuus ja toivo. Kuva on otettu ihmiseltä ihmiselle, ja keskeistä on ollut selviytymisen lisäksi yhteisöllisyys ja toisten auttaminen.

Lehmä hamuaa pellolla seisovan Timo Liimataisen niskaa. Liimatainen hymyilee.
Videosarjan voiton vienyt dokumentti on katseltavissa kokonaisuudessaan tästä. Tuomariston kehuu kerrontaa ja pieniä yksityiskohtia, kuten sitä, miten lehmille puhutaan.

Yle Jyväskylän toimittaja Virpi Kotilainen ja mediatoimittaja Jaana Polamo ovat voittaneet tämän vuoden kuvajournalismikilpailun videosarjan. Voitto tuli lyhytdokumentilla Timo ja kylän viimeiset lehmät, joka seurasi viitasaarelaisen karjatilallisen Timo Liimataisen viimeistä vuotta lehmiensä kanssa.

Kilpailun tuomaristo kehuu dokumentin kerrontaa, josta löytyy sen mukaan valokuvaaja Pekka Turusen ja ohjaaja Aki Kaurismäen henkeä. Tarinaa kuljetetaan toiminnan kautta, ja dramaturginen rakenne toteutuu visuaalisesti.

– Meillä ei ollut valmista käsikirjoitusta. Me menimme sinne, olimme läsnä. Timo näytti elämäänsä, kertoi ajatuksiaan ja me kerroimme ne eteenpäin, kaunistelematta ja kauhistelematta, dokumentin ohjaaja, kuvaaja ja leikkaaja Jaana Polamo kertoo.

Virpi Kotilainen ja Jaana Polamo seurasivat karjatilan elämää puolen vuoden ajan.. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Vuorilahden kylä on toimittaja ja ohjaaja Virpi Kotilaisen kotikylä. Kun hän kuuli viimeisen tilan aikovan lopettaa, virisi ajatus seurantadokumentista.

– Siitä tuli yllättävän toiveikas, vaikka ajattelin, että se on tarina jossa on erittäin surullinen loppu. Olihan se Timolle kovaa kun lehmät lähtivät. Kuitenkin siinä on sellainen suuri helpotus ja toiveikkuus siitä, että nyt alkavat vähän helpommat ajat.

Vuoden Lehtikuva tiivistää toisen koronavuoden

Muuramelainen valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen otti Vuoden lehtikuvan ja tuli valituksi myös Vuoden kuvajournalistiksi.

Vuoden lehtikuvassa Pakarisen perhe toimittaa viikoittaista ruokakassia isovanhemmalle parvekkeella.

Kuusivuotias Eemi Pakarinen perheineen toimittaa kerran viikossa ruokakassin parvekkeelle köyden avulla. Paula Pesonen on joutunut riskiryhmäläisenä olemaan koronan takia karanteenissa maaliskuusta 2020 alkaen. Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Tuomariston mukaan kuva tiivistää hienolla tavalla toisen koronavuoden, jossa on lopulta ollut eniten kyse yhteisöllisyydestä ja toivosta. Kuvassa on sekä huumoria että melankoliaa ja dramatiikkaa.

Hämäläisen valinnassa Vuoden kuvajournalistiksi tuomariston vakuutti voittajakuvien erityinen huumori ja tuoreus. Kuvissa on paljon erilaisia ulottuvuuksia ja visuaalisia elementtejä, ja niistä muodostui selkeä kokonaisuus, vaikka ne eivät alun perin kuulukaan samaan sarjaan.

Henkilökuvia, ilmastonmuutosta ja yksinäisyyttä

Koronapandemian lisäksi voittajakuvissa on nähtävissä ilmastonmuutoksen monet vaikutukset.

Ella Kiviniemen kuvasarja trooppisena yönä viilennystä hakevista ihmisistä elää tuomarison mukaan ajassa ja tuo puhuttuun aiheeseen uutta ja tuoretta näkökulmaa. Se toi Reportaasi-sarjan voiton.

Viimeisiä Elokapinan mielenosoittajia siirrettiin pois Eduskuntatalon edestä Mannerheimintieltä kahdeksan jälkeen sunnuntai-illalla 20. kesäkuuta 2021. Kuva: Antti Yrjönen

Antti Yrjösen Vuoden uutiskuva on puolestaan tuomariston mukaan yllättävä. Se on otettu Elokapinan mielenosoituksessa kesällä 2021. Kuva ei istu perinteiseen kuvastoon mielenosoituksista. Se antaa äänen nuorelle sukupolvelle, joka on noussut taistelemaan ilmastonmuutosta vastaan ja jolle yhteiskunta ei ole antanut ääntä.

Kuvaessee 2021 -sarjassa voiton toi yksinäisyyden ja kaipauksen teemat, jotka myös ovat koskettaneet monia koronapandemian aikana. Vuoden urheilukuva kertoo puolestaan yksilön, uimari Ari-Pekka Liukkosen tarinan.

Tämän vuoden tuomarit olivat kuvajournalisti ja kuvatoimittaja Marjo Tynkkynen, dokumenttiohjaaja Sami Kieksi ja liettualainen kuvajournalisti Jonas Staselis.

Kaikki voittajat:

Vuoden lehtikuva 2021: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Kuvajournalisti 2021: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Urheilukuva 2021: Heikki Saukkomaa

Henkilökuva 2021: Touko Hujanen

Uutiskuva 2021: Antti Yrjönen

Reportaasi 2021: Ella Kiviniemi

Essee 2021: Ulla Heinonen

Uusi kuvajournalisti 2021: Ville Maali

Video 2021: Virpi Kotilainen ja Jaana Polamo

Yleisön suosikki: Jussi Leinonen

.
.