Hyppää sisältöön

Parikymppistä miestä pahoinpideltiin sellissä brutaalisti kaksi päivää – tapaus johti kuolemaan, nyt poliisi selvittää Vantaan vankilan toiminnan

Poliisi epäilee 19-vuotiasta ja 23-vuotiasta miestä parikymppisen sellitoverin murhasta Vantaan vankilassa. 

Nuori mies kuoli pitkäkestoisen, raa'an ja julman väkivallan seurauksena Vantaan vankilassa tammikuussa. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Vantaan vankilassa tammikuun lopussa tapahtuneen epäillyn murhan esitutkinta on edennyt loppusuoralle.

Poliisi epäilee 19-vuotiaan ja 23-vuotiaan miehen murhanneen samassa sellissä olleen miehen raakaa ja julmaa väkivaltaa käyttäen. Parikymppinen uhri löytyi sellistä kuolleena torstaiaamuna 27. tammikuuta.

Tapauksen tutkinnanjohtajan, rikoskomisario Tero Tyynelän mukaan uhriin oli kohdistettu väkivaltaa jopa kahden päivän ajan. Väkivalta alkoi jo tiistaina 25. tammikuuta lievempinä tekoina ja yltyi lopulta erittäin raa’aksi ja julmaksi.

– Väkivalta oli brutaalia. Siinä käytettiin erilaisia välineitä, mutta en tässä vaiheessa kommentoi sitä tarkemmin, Tyynelä sanoo.

Poliisi pitää tekoa myös suunnitelmallisena.

– Siinä on ollut selkeä pyrkimys siihen, että tältä eräältä henkilöltä otetaan henki.

Muut sellissä olleet eivät uskaltaneet puuttua

Tyynelän mukaan uhrilla olisi ollut mahdollisuus ilmoittaa väkivallasta vankilan henkilökunnalle esimerkiksi ruokailujen tai ulkoilun aikana. Syytä uhrin vaikenemiseen tuskin saadaan koskaan tietää.

– Se kysymys on jäänyt omaankin mieleen, että miksi hän ei ilmoittanut vartijoille, Tyynelä toteaa.

Samassa matkasellissä oli uhrin lisäksi viisi miestä. Esitutkinnan alkuvaiheessa heidät kaikki vangittiin henkirikoksesta epäiltyinä. Lopulta poliisi ja syyttäjä päätyivät epäilemään murhasta vain kahta.

Kolme muuta sellissä ollutta miestä ovat tapauksessa todistajan asemassa. He olivat tienneet väkivallasta ja joutuneet näkemään sitä, mutta eivät olleet mahdollisesti uskaltaneet kertoa tapahtumista vankilan henkilökunnalle.

– He olivat jossain määrin pyrkineet auttamaan uhria. Kokonaisarvion mukaan heillä ei ollut käytännössä mahdollisuutta puuttua tilanteeseen, Tyynelä kertoo.

Teon motiivina oli uhrin seksuaalirikostausta

Ylen Helsingin käräjäoikeudesta saamien tietojen mukaan murhasta epäillyillä vuonna 2003 ja vuonna 1998 syntyneillä miehillä on väkivaltarikostausta.

19-vuotias on tuomittu oman isänsä tapon yrityksestä vankeuteen ja 23-vuotias on tuomittu murhan yrityksestä vankeuteen. 23-vuotiaan tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Muun muassa Iltasanomien (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan vankilassa surmattu mies oli tuomittu seksuaalirikoksista. Poliisi ei vahvista uhrin taustoja.

Sellissä tapahtunut tuli vankilan henkilökunnan tietoon liian myöhään. Kuvituskuva. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Suomessa vuonna 2021 tehdyn Suomalainen vanki -tutkimuksen mukaan seksuaalirikolliset ovat vankilassa alinta kastia. He voivat olla muita vankeja suuremmassa riskissä joutua väkivallan kohteeksi.

Tästä huolimatta seksuaalirikollinen oli sijoitettu samaan selliin väkivaltarikollisten kanssa. Tyynelän mukaan sellitoverit olivat saaneet uhrin rikostaustan selville sellissä käydyn selvittelyn myötä.

– Uhrin rikollisella taustalla on yhteys teon motiiviin, Tyynelä sanoo.

Poliisi selvittää vankilan toiminnan

Uhriin kohdistunut väkivalta oli syystä tai toisesta jäänyt vankilan henkilökunnalta huomaamatta.

Tyynelän mukaan poliisi tekee erillisen selvityksen Vantaan vankilan toimenpiteistä tapahtumiin liittyen. Siinä tutkitaan, onko viranomaisia syytä epäillä rikoksesta.

Tyynelä vastaa selvityksestä itse. Selvityksen pohjalta päätetään, aloitetaanko vankilan toiminnasta esitutkinta.

Vantaan vankila on tehnyt tapauksesta myös oman selvityksen Rikosseuraamuslaitoksen esimiesvirastolle. Tehty selvitys on salassa pidettävä.

Vantaan vankilan johtajan Tommi Saarisen mukaan vankila on täsmentänyt turvallisuuteen liittyviä asioita uusilla ohjeistuksilla ja toimintatavan muutoksilla.

Vankilassa on muun muassa laadittu riskiarviointimalli vankilaan tulevien vankien turvallisuuden lisäämiseksi aikaisemmasta. Lisäksi osastoja on järjestetty uudelleen ja henkilökunnan valvontamääräyksiä on täsmennetty.

Epäilty murha siirtyy ensi maanantaina syyttäjille syyteharkintaan.

Lisää aiheesta:

.
.