Hyppää sisältöön

Keskusta on valmis Natoon, jos valtiojohto niin päättää – puoluevaltuusto yksimielinen

Saarikon mukaan Venäjä on ylittänyt ihmisyyden rajat. Näkyvissä ei hänen mukaansa ole, että Suomi voisi luottaa toimivaan Venäjä-suhteeseen.

Saarikko hakee puoluevaltuustolta tukea mahdolliselle Nato-jäsenyydelle
Saarikko hakee puoluevaltuustolta tukea mahdolliselle Nato-jäsenyydelle

Keskusta on valmis Nato-jäsenyyteen, jos valtiojohto siihen päätyy.

Keskustan puoluevaltuusto on antanut yksimielisesti hyväksyntänsä sille, että keskustan johto ja ministerit voivat tehdä tarvittavat ratkaisut Suomen turvallisuuden kannalta. Tämä pitää sisällään myös Nato-jäsenyyden hakemisen.

Puheenjohtaja Annika Saarikon esitys puolueen kannaksi hyväksyttiin sellaisenaan ilman äänestystä puoluevaltuuston kokouksessa Vaasassa.

Saarikko pyysi keskustan puoluevaltuustolta valtuuksia, että hän voi olla tarvittaessa päättämässä Nato-jäsenyyshakemuksen jättämisestä.

– Jos valtiojohto yhdessä päätyisi siihen, että askel ja aika on oikea, olen keskustan puheenjohtajana teidän tuellanne valmis ottamaan suunnan kohti jäsenyyttä puolustusliitto Natossa, Saarikko sanoi aamupäivällä pitämässään puheessa.

Puhe löytyy kokonaisuudessaan Yle Areenasta.

Tällöin ratkaisun on perustuttava hänen mukaansa siihen, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ja Suomen kansainvälistä asemaa.

Saarikko muistutti, että Nato pohjautuu samoihin läntisiin arvoihin kuin Euroopan unionikin ja jäsenyys olisi sovitettavissa yhteen Suomen puolustusratkaisujen kanssa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) toivoi, että puoluevaltuusto tukisi Saarikon esitystä, jossa puoluejohdolle ja valtioneuvoston jäsenille annetaan riittävä liikkumatila tehdä Suomen turvallisuuden kannalta tarvittavat päätökset.

– Voimme luottaa siihen, että tämä ehdotus on huolella mietitty, isänmaan parasta hakien.

"Venäjä ylittänyt ihmisyyden rajat"

Venäjä jonka kanssa Suomi jakaa pitkän yhteisen rajan on ylittänyt ihmisyyden rajat, Saarikko sanoi. Venäjää on arvioitava hänen mukaansa sen tekojen kautta.

– Emme voi näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa luottaa toimivan Venäjä-suhteen varaan.

Uusi tilanne edellyttää Suomelta Saarikon mukaan tarkoituksenmukaisia ratkaisuja, eikä maa voi jäädä paikoilleen muuttuneessa tilanteessa. Kumppanuuksia ja omaa puolustusta on hänen mukaansa vahvistettava.

– Suomi on varautunut ja valmis. Meidän ei ole syytä pelätä.

Kymmeniä tukevia puheenvuoroja

Suomen ja keskustan ratkaisuja ohjaa Saarikon mukaan tavoite vapauden, rauhan, hyvän elämän jatkumisesta.

Keskustan entinen puheenjohtaja Paavo Väyrynen sanoi omassa puheenvuorossaan, että päätöksenteko puolueen kannasta kuuluisi puoluekokoukselle. Hän ei ole puoluevaltuuston jäsen, joten hänellä oli vain puheoikeus ilman oikeutta tehdä vastaesitystä.

Puoluevaltuutettu Ilmari Pokela varoitti Nato-jäsenyyden johtavan siihen, että suomalaisiakin sotilaita tulee kuolemaan kansainvälisissä operaatioissa. Jäsenyyttä vastustanut kainuulainen ei hänkään kuitenkaan esittänyt Saarikon esityksen kaatamista.

Keskustelussa käytettiin noin 60 puheenvuoroa. Saarikko kiitti puolueväkeä tuesta ja luottamuksesta.

Sillä, että päätös syntyi yksimielisesti on hänen mielestään iso arvo paitsi puolueelle myös Suomelle.

– Aikaamme me emme voi valita, mutta tekomme voimme. Ennustaa emme voi, mutta päättää voimme, Saarikko sanoi.

Keskusta torjui jäsenyyden vielä joulukuussa

Keskusta julkisti joulukuun alussa ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjauksen (siirryt toiseen palveluun), jossa todettiin, että "keskusta ei kannata Suomen Nato-jäsenyyttä, mutta haluaa pitää auki mahdollisuuden sitä hakea".

Keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjan esitteli puolueen ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola ja linjausta kommentoi puolustusministeri Kaikkonen.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan 24. helmikuuta muutti Suomen turvallisuusympäristön ja avasi laajan keskustelun Suomen turvallisuuden vahvistamisesta ja myös mahdollisesta Nato-jäsenyydestä.

– Venäjä petti meidät, Saarikko ilmaisi tunteitaan lauantaina 2. huhtikuuta Ylen Ykkösaamussa.

Monet keskustalaiset ovat tukeneet Nato-jäsenyyttä

Monet keskustalaiset ovat kevään aikana ehtineet jo liputtaa Nato-jäsenyyshakemuksen puolesta.

Jo maaliskuussa Ylen kyselyyn vastanneista keskustan puoluevaltuuston jäsenistä lähes kaksi kolmasosaa kannatti Nato-jäsenyyttä.

Kyselyyn vastasi hieman yli puolet valtuutetuista. Keskustan puoluevaltuustossa on 135 jäsentä ja vastaajia oli 73. Vastanneista 46 oli Natoon liittymisen puolesta, vastustajia oli kymmenen ja 17 ei ottanut kantaa.

Keskustan ministerit ovat vielä pidättäytyneet kannanotoista, mutta muun muassa eduskunnan entinen puhemies Anu Vehviläinen ja keskustan ulko- ja turvallisuuspoliittisen työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola ovat asettuneet Nato-jäsenyyden kannalle.

Lisää aiheesta:

.
.