Hyppää sisältöön

Venäjän julkinen talous porskuttaa lännen pakotteista huolimatta – Bloomberg: Energiatuloista ennätykselliset tänä vuonna

Venäjän budjettitulot kasvavat energiakaupan ansiosta, vaikka maan bruttokansantuote heikkenee. EU-maat ovat maksaneet Venäjälle 28 miljardia euroa energiasta sodan alusta alkaen. Grafiikat kertovat tilanteen energiakaupassa.

EU-maat ovat maksaneet kuuden sotaviikon aikana yhteensä 27,8 miljardia euroa Venäjälle energiasta. Kuva: EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle

Venäjän presidentin Vladimir Putinin sotakassa todennäköisesti vain kasvaa ainakin tämän vuoden ajan lännen pakotteista ja sodasta huolimatta. Näin laskee (siirryt toiseen palveluun) Bloomberg-uutistoimisto.

Sen mukaan Venäjän energiatulot lisääntyvät yli kolmanneksella. Venäjä tienaa Bloombergin ekonomistien laskutoimituksessa vajaat 300 miljardia euroa energianviennillä vuoden loppuun mennessä, jos nykyinen kaupan tahti jatkuu.

Budjettitulojen kasvu on jyrkästi nousseiden energian hintojen ansiota. Suomen Pankin mukaan Venäjän julkiset tulot kasvavat jopa selvästi arvioitua inflaatiota enemmän.

Esimerkiksi nyt huhtikuussa Venäjä laskee tienaavansa jo yli kahdeksan miljardia euroa ennakoitua enemmän öljyn hinnannoususta.

Vaikka Venäjän öljytuotanto on vähentynyt määrällisesti viime viikkoina, nousevat hinnat takaavat Putinille vakaan kassavirran. Viime vuoden lopulta venäläisen öljyn hintaan on tullut kolmannes lisää.

Maan bruttokansantuote kyllä supistuu, taloudellinen aktiviteetti heikkenee, taloutta uhkaa lama ja inflaatio laukkaa kiihtyvästi, mutta tähänastiset pakotteet eivät onnistu lamauttamaan taloutta kokonaan.

Talous pyörii julkisten menojen varassa. Valtiolla on varaa tukea taloutta.

Käytännössä lännen pakotteet purevat kaikkeen muuhun paitsi energiaan Venäjän taloudessa. Samalla siitä tulee yhä riippuvaisempi energiasta.

EU aikoo vähentää venäläisen maakaasun käyttöä kahdella kolmanneksella tämän vuoden aikana. Toistaiseksi muutosta ei ole tapahtunut. Esimerkiksi Ukrainan läpi tulevan maakaasun määrä on alkuvuoden aikana lisääntynyt (siirryt toiseen palveluun).

Aasiasta löytyy ostajia

Jotta pakotteet purisivat tehokkaammin, Yhdysvallat varoittelee esimerkiksi Intiaa ja Kiinaa Putinin sotaoperaation tukemisesta ja venäläisen energian ostamisesta.

Suurin venäläisen öljyn ostaja Kiina näyttäisi kuulleen amerikkalaisten huolia. Sikäläiset valtion öljynjalostamot ovat viime aikoina vältelleet tekemästä Venäjän kanssa uusia öljysopimuksia Reutersin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Intia taas on lisännyt (siirryt toiseen palveluun) ostojaan entisestään, sillä se saa toimitussopimuksia alennuksella.

Yhdysvallat, Australia, Britannia ja Kanada ovat päättäneet venäläisen öljyn boikoteista, EU taas ei. Osa täkäläisistä öljy-yhtiöistä – kuten Neste – on kuitenkin itse ilmoittanut vetäytyvänsä venäläisestä öljystä.

Normaalisti länsijalostamoille päätyvä venäläinen raakaöljy menee nyt Aasiaan, jossa ostajat käyttävät hyväkseen suuria hinnanalennuksia. Toisaalta öljy-yhtiöt myös kaunistelevat vetäytymistään Venäjältä. Esimerkiksi Shellin mielestä (siirryt toiseen palveluun) öljy ei ole "venäläistä", jos öljysekoituksesta alle puolet eli 49,99 prosenttia tulee Venäjältä.

EU-maat päättivät torstaina estää kivihiilen tuonnin myöhemmin tänä vuonna, mutta se ei Venäjää vielä hetkauta. Allaolevasta grafiikasta näkyy, että öljykaupan kieltämisellä olisi ylivoimaisesti suurin vaikutus.

EU:n ulkoministerit pohtivat öljyntuonnin lopettamista ensi viikolla.

Voit keskustella aiheesta launtai-iltaan klo 23:een saakka.

Aiheesta lisää:

.
.