Hyppää sisältöön

Lemmikkien vastaanottokeskus aloitti toimintansa: pieni Da Vinchi -koira pakeni sotaa perheensä kanssa Riihimäelle

Venäjän hyökkäystä paenneet ukrainalaiset lemmikit pääsevät turvaan Riihimäen vastaanottokeskukseen. Tulijat ovat toistaiseksi olleet kissoja ja koiria.

Anastasia, Evhenia ja Anatolii ja Da Vinchi -koira
Anastasia, Evhenia ja Anatolii pakenivat sotaa Da Vinchi -koiran kanssa Riihimäelle.

Sotaa paenneet ukrainalaiset Anastasia, Evhenia ja Anatolii saapuivat Da Vinchi -koiran kanssa Riihimäelle tällä viikolla. Riihimäen vastaanottokeskus on Suomen ensimmäinen ja ainoa vastaanottokeskus, jossa ollaan valmiina ottamaan vastaan myös pakolaisten mukana tulevia eläimiä.

Riihimäellä eläimille järjestetään eläinlääkärin tarkastus ja huolehditaan rokotukset kuntoon. Tautien leviämisen varalta eläimet joutuvat karanteeniin 30 päivän ajaksi. Eläinten tulo tietää eläinohjaaja Timo Lemilälle kiireisiä hetkiä.

– En tiedä vielä edes illasta enkä huomispäivästä. Tilanteet tulevat hyvin nopeasti, mutta pyrimme siihen, että siirtyminen asumiseen olisi sujuva sekä lemmikille että omistajilleen, sanoo Lemilä.

Riihimäelle on tullut kissoja ja koiria, mutta vastaanottokeskuksessa on varauduttu myös muiden lemmikkien tuloon. Toistaiseksi Riihimäellä ei tiedetä, kuinka paljon lemmikkieläimiä on kaiken kaikkiaan tulossa.

Eläintautien riski huomioitu

Lemmikkiensä kanssa saapuvat pakolaiset sijoitetaan kaikki Riihimäelle. Riihimäen vastaanottokeskuksen johtaja Jussi Toopakka kertoo, että he ovat laajamittaisesti valmistautuneet eläinten kanssa pakenevien ihmisten vastaanottoon ja auttamiseen. Vastaanotossa täytyy huomioida riski eläintautien leviämisestä.

Lemmikkieläinten vastaanotossa noudatetaan Ruokaviraston ohjeita, kertoo Riihimäen vastaanottokeskuksen johtaja Jussi Toopakka. Kuva: Dani Branthin / Yle

– Käytännön toimet on sovittu Ruokaviraston, Maahanmuuttoviraston ja kunnaneläinlääkärin kanssa. Ukrainalaisissa lemmikeissä saattaa esiintyä tiettyjä loistauteja ja tarttuvia tauteja, mutta riskit ovat kuitenkin suhteellisen pieniä. Me voimme selättää ne hyvällä ohjeistuksella ja oikealla toiminnalla.

Eläimet on tarkastettu Suomeen saapuessaan. Riihimäellä lemmikit saavat muun muassa tarvittavat rokotukset ja sirutukset. Lemmikkien omistajia kehotetaan välttämään kontaktia muiden eläinten kanssa ja heitä ohjeistetaan keräämään eläinten jätökset pois, kertoo Toopakka.

Suomi on lemmikkipakolaisten kanssa uuden tilanteen edessä. Aiemmin Suomeen paenneilla ei ole käytännössä ollut ollenkaan eläimiä mukanaan.

Riihimäen vastaanottokeskus on saanut jo avustuksena runsaasti eläinten ruokaa ja erilaisia tarvikkeita. Jossain määrin pulaa on ollut vielä koiranruuasta, kertoo eläinohjaaja Timo Lemilä.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 10.4.2022 klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

.
.