Hyppää sisältöön

Metaanin määrä ilmakehässä kasvaa ennätysvauhtia – tarkkaa syytä nopeaan kasvuun ei tiedetä

Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, jonka vaikutus ihmisen aiheuttamaan maapallon lämpenemiseen on suurin hiilidioksidin jälkeen.  

Metaanivuoto maanalaisella kaasuvarastolla Kaliforniassa joulukuussa 2015. Kuva: Ifran Khan / EPA

Metaanin määrä ilmakehässä kasvoi viime vuonna ennätysvauhtia.

Tämä käy ilmi Yhdysvaltain viranomaisten tilastoista (siirryt toiseen palveluun). Viime vuosi rikkoi edellisen vuoden kasvuluvut, jotka nekin olivat ennätyskorkeat.

Ilmakehän metaanipitoisuus on nyt noin 15 prosenttia korkeampi kuin vuosien 1984–2006 keskiarvo ja selvästi yli kaksinkertainen verrattuna aikaan ennen teollistumista.

Metaani on voimakas kasvihuonekaasu, jonka vaikutus ihmisen aiheuttamaan maapallon lämpenemiseen on suurin hiilidioksidin jälkeen.

Metaani ei pysy ilmakehässä pitkään, mutta se on 25 kertaa hiilidioksidia voimakkaampaa sitomaan lämpöä.

Tarkkaa syytä metaanipitoisuuden nopeaan kasvuun ei tiedetä. Koska noin kolmannes metaanipäästöistä syntyy öljyn- ja kaasuntuotannon sivutuotteina, arvioivat amerikkalaistutkijat kasvun liittyvän (siirryt toiseen palveluun)fossiilisten polttoaineiden tuotannon kasvuun.

YK:n ympäristöohjelman mukaan (siirryt toiseen palveluun)metaanipäästöjen vähentämisellä on merkittävä vaikutus ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Lue lisää:

.
.