Hyppää sisältöön

Kunta-alan työtaistelu laajenee uusiin kaupunkeihin – katso tästä, missä koulut sulkeutuvat ja hoitajat lakkoilevat

Opettajien lakko vaikuttaa kouluissa Tampereelle ja Kuopiossa. Hoitajajärjestöt puolestaan jatkavat lakkoaan kuudessa sairaanhoitopiirissä.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen (vas.) ja SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola osallistuivat mielenilmaisuun hoitajien palkkauksen ja työolojen kohentamiseksi Helsingissä 9. huhtikuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Kunta-alan palkansaajajärjestöt jatkavat työtaistelutoimiaan (siirryt toiseen palveluun) alkavalla viikolla. Lakot näkyvät muun muassa Tampereen ja Kuopion kouluissa sekä kuudessa sairaanhoitopiirissä, ellei neuvottelutulosta saada aikaiseksi.

Kunta-alan riidan osapuolet ovat Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT sekä palkansaajien pääsopijajärjestöt Juko, JAU ja Sote ry. Ne edustavat muun muassa hoitajia, opettajia, lääkäreitä sekä koulujen ja varhaiskasvatuksen ja kuntien muiden palveluiden henkilöstöä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on määrännyt sovittelulautakunnan sovittelemaan kunta-alan työriitaa. Kyse on poikkeuksellisesta toimesta, jota käytetään työriitojen sovitteluissa vain harvoin.

Palkansaajajärjestöt hylkäsivät valtakunnansovittelijan sovintoesityksen työriitaan maaliskuun lopussa. Valtakunnansovittelijan sovintoesitys koski koko kunta-alan eli yli 420 000 palkansaajan työehtoja.

Juko lakkoilee Tampereella ja Kuopiossa 12.–13. huhtikuuta

Jukon työtaistelu on laajin kunta-alaa koskeva työtaistelu vuosikymmeniin. Lakko koskee etenkin julkisen puolen perusopetus-, varhaiskasvatus-, kirjasto- ja museoalaa.

Jukon lakko laajenee nyt uusiin kaupunkeihin. Sen jäsenet menevät lakkoon Tampereella ja Kuopiossa tiistaina ja keskiviikkona 12.–13. huhtikuuta.

Tampereella lakko näkyy laajasti kunnan palveluissa. Kaupunki on muun muassa päättänyt keskeyttää opetuksen lakon ajaksi. Tampere katsoo, että ilman riittävää henkilöstömäärää oppilaan oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön vaarantuisi.

Myös Kuopio tarjoaa kaupungin palveluita rajoitetusti lakkopäivinä. Kaupunki ei voi silloin esimerkiksi järjestää perusopetusta eikä lukio-opetusta. Lakko ei koske Alavan ja Paloahon kouluja, jotka toimivat normaalisti.

Lakkovaroitus on annettu myös Helsinkiin, Espooseen, Kauniaisiin ja Vantaalle, mutta lakko alkaisi vasta pääsiäisen jälkeen eli tiistaina 19. huhtikuuta.

Juko lakkoili eri puolilla maata viime viikolla. Tässä artikkelissa seurasimme Jukon mielenilmauksia ja lakon vaikutuksia Jyväskylässä, Oulussa, Rovaniemellä ja Turussa.

Hoitajalakko jatkuu kuudessa sairaanhoitopiirissä

Tehy ja Super aloittivat hoitajalakon kuuden sairaanhoitopiirin alueella 1. huhtikuuta. Lakon piirissä ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Varsinais-Suomen, Pirkanmaan, Helsingin ja Uudenmaan sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirit.

Tässä vaiheessa lakossa on noin 25 000 hoitajaa. Lakon on tarkoitus jatkua huhtikuun 15. päivään saakka.

Jos sopua ei synny huhtikuun puoleenväliin mennessä, lakko laajenee seitsemään uuteen sairaanhoitopiiriin eli Etelä-Karjalaan, Kymenlaaksoon, Päijät-Hämeeseen, Satakuntaan, Etelä-Pohjanmaalle, Pohjois-Karjalaan ja Lappiin.

Silloin lakossa on yhteensä 13 sairaanhoitopiiriä ja 40 000 hoitoalan ammattilaista.

Lue myös:

.
.