Hyppää sisältöön

Aulangon näkötorni on vakaa kuin kallio, vain välipohjat ovat tiensä päässä – kunnostus ei estä vierailuja kansallismaisemassa

Hämeenlinnan Aulangon näkötornin kunnostaminen on välttämätöntä, jotta torni voidaan pitää jatkossa auki yleisölle. Samalla kulttuuriperintökohde saa lisävuosia ja säilyy jälkipolville.

Rakennustelineet kylkeensä saanut Aulangon näkötorni paistattelee huhtikuun alun auringossa lumisten mäntyjen keskellä.
Aulangon näkötorni on jo pitkään odottanut kunnostusta. Maaliskussa työt vihdoin alkoivat ja kestävät koko kesän. Torniin ei siksi pääse vielä tänä kesänä kipuamaan.

– Kaikki kohteet luovat omia haasteitaan, sanoo Jouni Soramäki.

Soramäki seisoo Aulangon näköalatasanteella edessään kansallismaisema, takanaan graniittinen näkötorni. Tornin suunnasta kuuluu piikkausta ja kivityön ääniä.

Yli satavuotiaassa Aulangon näkötornissa ovat käynnissä kunnostustyöt. Näkötorni on pakko kunnostaa, jotta sen voi jälleen avata turvallisesti yleisölle. Torni on ollut kaksi kesää suljettuna, ja on sitä vielä tämänkin kesän.

Aulangon luonnonsuojelualueen hoidosta ja näkötornin kunnosta vastaa Metsähallitus. Tornin remontti on puolestaan IKJ Rakennuksen käsissä. Toimitusjohtaja Soramäen mukaan tornin sijainti tuo työhön oman vaikeusasteensa.

– Torni on mäen päällä. Tänne on vähän vaikea päästä.

Kunnostus vaati telineiden ja työtasojen rakentamisen lisäksi vinssit ja kurottajat, joilla nostetaan ja lasketaan tavarat.

Torni on vakaa, välipohjat tiensä päässä

Kunnostustyöt eivät estä vierailua näkötornin ympäristössä. Lintujen lauluun ja tuulen suhinaan tosin sekoittuvat työn äänet.

Hilja Palviainen (vas.), Jouni Soramäki ja Tuija-Väli-Torala vakuuttavat, että työt etenevät tällä hetkellä aikataulussa. Huhtikuun alun takatalvi ei tahtia hidasta, mikäli jatkossa pysytään lämpötiloissa valujen vuoksi. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Tornin ympäri kulkeva reitti on toiselta puolelta kiinni, mutta periaatteessa kaikki muut nähtävyyskohteet ovat normaalisti tutustuttavissa. Eikä torninkaan alue ole kovin laajasti rajattu. Kannattaa edelleen tulla Aulangolle ihmettelemään. Ehkä työmaakin on mielenkiintoinen seurattava työmaa-aitojen ulkopuolelta, kulttuuriperinnön hankinta-asiantuntija Hilja Palviainen Metsähallituksesta sanoo.

Aulangon alueella Hämeenlinnassa vierailee vuosittain puolisen miljoonaa kävijää. Torninkin rappusia on kiivetty ahkerasti.

33-metrisen näkötornin kunnostusta on suunniteltu pitkään. Kun rahoitus varmistui, työhön päästiin vihdoin maaliskuussa. Kunnostus on toistaiseksi sujunut suunnitelmien mukaan. Yllätyksiä ei ole tullut vastaan. Graniitista rakennettu torni on vakaa ja rakennettu tukevalle kalliolle.

– Sinällään rakenteessa ei ole hirveästi ongelmia. Tuossahan tuo seisoo hyvällä paikalla kallionnyppylällä ja ainoastaan välipohjien käyttöikä on tullut tiensä päähän. Betonirakenteet ovat huonokuntoiset ja liian heikot tälle kävijäpaineelle, erikoissuunnittelija Tuija Väli-Torala Metsähallituksesta kertoo.

Metsähallitus hoitaa myös raunioita ja linnoituksia

Torni on tärkeä kulttuuriperintökohde, joten sitä ei voi jättää kunnostamatta.

– Kulttuuriperinnön tarkoitus on olla osa meidän yhteistä historiaa ja yhteistä tarinaa. Opimme, miten tähän päivään on tultu. Kulttuurikohteiden pitää olla sellaisia, että ihmiset pääsevät niistä nauttimaan, Palviainen muistuttaa.

Metsähallituksella on paljon erilaisia historiallisia kivirakenteita hoidettavanaan. Sellaisia kuten Kajaanin linnan, Raaseporin linnan tai Kuusiston piispanlinnan rauniot. Myös linnoituksia ja arkeologisia kohteita löytyy Metsähallituksen kontolta.

Tornin kunnostustöiden on tarkoitus valmistua elokuun lopussa. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Väli-Torala myöntää, että monet kivirakenteet ovat haastavia pitää kunnossa, mutta työ on myös mielenkiintoista.

– Vaikka ajattelisi, että rauniot ovat samanlaisia, eivät ne kuitenkaan ole. Kaikki ovat omia yksilöitään. Samat korjausratkaisut eivät sovi kaikkiin. Haasteita on, mutta tehtävänämme on omalla vuorollamme hoitaa niitä niin hyvin kuin pystymme ja siirtää ne seuraaville sukupolville. Toivottavasti ei ainkaan huonompikuntoisina.

Valmista elokuussa, torni aukeaa myöhemmin

IKJ Rakennus on ollut remontoimassa yhtä jos toistakin arvokohdetta: Kallion kirkkoa, Tampereen tuomiokirkkoa, Helsingin rautatieaseman kellotornia, Kansallismuseon tornia ja niin edelleen.

Sen minkä purat, on saatava myös takaisin kokoon, sanoo Jouni Soramäki. Se tekee kivirakentamisesta mielenkiintoista. Dokumentointi on tärkeää.

– Mitataan, numeroidaan ja kuvataan, sillä kaikki kivet pitää saada takaisin paikoilleen.

Aulangon näkötornin remontti valmistunee elokuun lopussa. Yleisölle se avautuu näillä näkymin vasta keväällä 2023.

.
.