Hyppää sisältöön

Venäjältä vankilatuomiota paennut toimittaja: Ei tämä ole paluuta Neuvostoliittoon, tämä on pahempaa

Yle tapasi Liettuan pääkaupungissa kaksi venäläistä toimittajaa, joita uhkaa kotimaassaan 15 vuoden vankeustuomio. He jatkavat työtään jatkuvasta pelosta huolimatta.

Tämä on tietyllä tapaa pahempaa kuin Neuvostoliitossa, arvioidaan sananvapautta nyt Venäjällä.
Tämä on tietyllä tapaa pahempaa kuin Neuvostoliitossa, arvioidaan sananvapautta nyt Venäjällä.

Venäjältä maanpakoon lähtenyt toimittaja laukoo suoriksi ajatuksensa Venäjän nykytilanteesta. Eikä hän tee sitä harkitsematta tai pilkatakseen – vaan tiedonvälityksen ammattilaisena ja selvästi pettyneenä.

Haastattelemamme toimittajat esiintyvät nimettöminä, mutta heidän henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa.

Toimittajien sukulaisilla ja työtovereilla Venäjällä olisi suuri riski joutua isoihin vaikeuksiin, mikäli heidät pystyttäisiin tunnistamaan, he kertovat vilnalaisen hotellin aulatilassa maalis-huhtikuun vaihteessa.

Molemmat työskentelivät kotimaassaan isoissa medioissa, kunnes Venäjän presidentti Vladimir Putinin hallinto kielsi heidän työnantajansa toiminnan.

Vaikka Venäjälle paluu tarkoittaisi 15 vuoden vankeustuomiota, toinen haastateltavista onnistuu hätkähdyttämään kertomalla, että – kaikesta huolimatta – hän ei voi sanoa lähteneensä Venäjältä pysyvästi.

– Olen patriootti, rakastan Venäjää, hän sanoo.

Venäläisyleisöltä on tullut kiitosta

Haastatellut toimittajat jatkavat työtään Venäjän riippumattoman median hyväksi Liettuassa.

Venäläisyleisöltä on tullut kiitosta siitä, että he tuovat venäläisille "raikasta ilmaa".

He kääntävät juttuja venäjäksi ja julkaisevat niitä sosiaalisen median kanavilla, esimerkiksi Youtubessa. Sitä ei ole kielletty Venäjällä ainakaan toistaiseksi. Lisäksi he hyödyntävät Instagramia ja Telegramia.

Julkaisu- ja toimitustyötä rahoitetaan ulkomailta. Haastateltavat eivät kuitenkaan turvallisuuteen vedoten halua kertoa, mistä maasta tai miltä tahoilta rahaa tulee.

Venäjällä riippumattomat mediat on vaiennettu. Tiedottamista hallitsee Putinin hallinnon propagandakoneisto. Nainen katsoi Putinin puhetta televisiosta Pietarissa helmikuussa. Kuva: Anatoly Maltsev / EPA

Median tila kurjistunut entisestään

Venäjällä journalismia ja tiedottamista hallitsee tällä hetkellä Putinin hallinnon propagandakoneisto. Itsenäiset, riippumattomat mediat on vaiennettu.

Toinen haastateltavista sanoo pitävänsä nykymedian tilaa Venäjällä osin pahempana kuin Neuvostoliitossa.

– Vaikka Neuvostoliitossa tukahdutettiin sananvapautta ja oli kaikenlaisia ongelmia, siellä vähintään puheissa puolustettiin rauhaa.

Hänen mukaansa rauhaa puolustavat joutuvat oikeuteen.

– Nyt retoriikka on sellaista, että ollaan sodan puolella ja halutaan sotaa.

Haastattelemiemme toimittajien työtä ja elämää hallitsee tällä hetkellä pelko. Pelko siitä, jääkö kiinni. Miten pärjäävät sukulaiset, tuttavat ja ystävät Venäjällä? Joutuvatko he vaikeuksiin?

Toinen toimittajista kertoo, että muutkin kuin toimittajat pelkäävät. Tieto, joka poikkeaa virallisesta, voi johtaa viidentoista vuoden vankeustuomioon.

Toimittajia pakenee Venäjältä jatkuvasti

Suurin osa venäläisistä on Putinin hallinnon tuottaman tiedon varassa. Vain muutama prosentti venäläisistä etsii muutakin tietoa, toinen toimittajista kertoo.

Aina propagandakaan ei mene läpi. Toimittajien mukaan sen laatu on välillä niin huono ja materiaali täynnä virheitä, että ihmiset alkavat kyseenalaistaa tietoja.

– Esimerkiksi Venäjän puolustusministeriön Twitter-tilillä oli ensin yksi luku ja se poistettiin. Ihmiset näkivät tämän. Se, joka valehtelee, sekoaa yleensä lopulta omiin valheisiinsa.

Tarkkoja lukuja Venäjältä paenneista toimittajista ei ole. Toinen haastateltavistamme arvioi, että heitä on muutamia kymmeniä, mutta virta on tasainen ja jatkuva.

– Heitä on lähtenyt Turkkiin, Uzbekistaniin ja naapurimaihin. He eivät kerro lähtemisestä, koska voi olla, että sitten he eivät pääsisi perille. Tiedän tapauksia, joissa jopa Putinille lojaalit toimittajat eivät ole päässeet kolmansiin maihin.

Myös venäläistä toimittaja Marina Ovsjannikovaa uhkaa vankilatuomio. Hän tuli tunnetuksi heiluttamalla tv-uutislähetyksessä "Ei sotaa" -julistetta. Saksalaislehti Die Welt kertoi alkuviikosta palkanneensa Ovsjannikovan. Kuva: EPA

Valko-Venäjällä tilanne huononi jo paljon aikaisemmin

Tilanne venäjämielisen yksinvaltiaan Aljaksandr Lukašenkan Valko-Venäjällä ei ole yhtään parempi. Myös siellä medioita on vaiennettu ja toimittajia on joutunut lähtemään maanpakoon.

Yksi tapaamistamme valkovenäläisistä toimittajista kertoo, että Valko-Venäjällä on tapana julistaa riippumatonta tietoa julkaiseva media äärisisältöä julkaisevaksi toimijaksi. Tämän jälkeen yritystoiminta on mahdotonta. Lisäksi työntekijät viedään oikeuden eteen. Oikeudenkäynnit ovat pelkkää teatteria.

– Syyttäjällä on pitkä lista syytöksiä. Esimerkiksi vuoden 2021 valkovenäläisen oppositiopolitiikon uudenvuoden tervehdys on yksi syytekirjelmä.

Myös lukijat ovat vaarassa. Jopa tykkää-napin painaminen sosiaalisessa mediassa voi johtaa voi johtaa syytteeseen.

Toinen valkovenäläistoimittaja kertoo olevansa kaksinkertaisessa maanpaossa kotimaastaan. Ensin hän pakeni viime kesänä Ukrainaan, ja kun sota syttyi, sieltä Liettuaan.

Se on ollut erittäin raskasta ja stressaavaa.

– Asuimme Ukrainassa kuitenkin kahdeksan kuukautta. Totuimme tekemään siellä töitä, ja hankkimaan välttämättömiä asioita. Sitten piti jättää kaikki sinne. Ensin menetimme kodin ja työn, sitten menetimme Ukrainassakin jo rakentamamme asiat.

Valko-Venäjällä häntä ja hänen samassa mediassa työskennellyttä poikaansa vastaan on nostettu rikossyytteet toimivallan ylityksestä heidän yrityksessään.

– Kaikki omaisuutemme on jäädytetty. Aviomieheni asuu siellä edelleen eikä ole turvassa.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 16.4.2022 kello 23.

Lue myös:

.
.