Hyppää sisältöön

Ensin myydään makkaraa jäähallilla ja sitten kaljaa baarissa – moni ravintola-alan ammattilainen tekee pitkää päivää paikatakseen työvoimapulaa

Matkailu- ja ravintola-alalta on lähtenyt pandemian aikana noin 25 000 ammattilaista. Moni tekee nyt töitä usealle työnantajalle, koska töitä riittää alalla niin paljon kuin jaksaa tehdä.

Tampereen areenan kiekkopeleihin mahtuu reilut 13 000 katsojaa. Liigan viimeisimmissä peleissä katsomo on ollut täysi, kuten myös käytävät erätauolla. Kuva: Miikka Varila / Yle

Tampereen areenan käytävällä kymmenien ihmisten letkat johtavat kohti olut- ja ruokatiskejä. Kuuluu kuiske "En jaksa jonottaa". On erätauko.

Tapparan sekä Ilves ovat vetäneet täysiä katsomoita areenalle, joten makkaranjonottajia on riittänyt. Erätaukojen jonot eivät enää ole aivan yhtä pitkiä kuin alkukaudesta.

– Joitain pieniä virhearvioita alkuun sattui, mutta otimme opiksemme ja teemme parhaamme, että saamme riittävän määrä henkilöstöä töihin, kertoo Noho Partnersin Areenan ravintolapalveluiden operatiivinen päällikkö Ilpo Kantola.

Helppoa se ei ole, sillä tekijöistä on alalla valtava pula. Omat haasteensa areenalla ovat tuoneet otteluaikataulujen nopeat muutokset ja äkilliset sairastapaukset.

Tampereen areenan ravintolapalveluiden operatiivisen päällikön Ilpo Kantolan mukaan suurin osa henkilöstöstä työskentelee muissakin toimipisteissä tai esimerkiksi opiskelee, niin työntekijöiden saatavuudessa on ollut ongelmia. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Valtakunnallisesti ja globaalisti iso haaste

Areenan ravintolatoimija Noho Partners ei ole haasteen edessä yksin. Matkailu- ja ravintola-alalta on lähtenyt valtakunnallisesti noin 25 000 ammattilaista pandemian aikana.

Pitkän epävakaan poikkeusolon päätyttyä ihmiset haluavat lähteä ravintolaan viettämään aikaa, mutta elämyksen tekijöitä ei meinaa löytyä.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden työmarkkinajärjestö MaRan hallituksen varapuheenjohtaja, Mäntän Klubin yrittäjä Iris Mäkinen kuvailee tilannetta katastrofaaliseksi. Koko toimialalla on pula ammattitaitoisista työntekijöistä, tarjoilijoista ja kokeista.

– Tiedän, että monet kollegat joutuvat supistamaan aukioloaikoja ja laittamaan paikkoja kiinni sen takia, kun ei ole henkilökuntaa.

Kaverit hommiin ja aloittelijat omaan koulutukseen

Koronaa edeltävään aikaan, vuoteen 2019 verrattuna, alalta on lähtenyt 16 prosenttia koko työvoimasta. Sen on havainnut myös ravintola Los Pollosin yrittäjä ja keittiöpäällikkö Toni Leskinen.

– Kyllähän työvoimapula on ihan joka paikassa, ei pelkästään Tampereella, Helsingissä tai Suomessa vaan ihan globaalisti on uskomaton työvoimapula työntekijöistä.

Koskikeskuksessa ravintolaa pitävä Toni Leskinen laajentaa kesäksi toimintaansa Tampereen Keskustorille. Kuva: Mari Vesanummi / Yle

Leskinen on yksi niistä 11 yrittäjästä, jotka laittavat jääkiekon MM-kisojen alla toukokuussa pop up -ravintolan pystyyn Keskustorin kesäkeitaalle. Elokuun puoliväliin asti auki oleva kesäkeidas työllistää Leskisen ravintolan henkilökunnasta päivittäin kahdesta kolmeen tekijää. Täysiaikaista kokkia ei ole vielä löytynyt, mutta toivottomiksi ei olla heittäydytty. Rekrytointi on päällä edelleen.

– Päädyttiin sellaiseen ratkaisuun, että kesätyöntekijöille koulutetaan tiettyjä tehtäviä. Lisäksi on otettu kokeneita kollegoita, niitä jotka mielellään haluaa tulla, lomiltaan auttamaan.

Kilpailua työntekijöistä ei kuitenkaan käydä, työntekijät saavat valita itseä kiinnostavat paikat. Leskisen näkemyksen mukaan paljon on myös työnantajasta itsestään kiinni, miten osaavaa henkilökuntaa saadaan helpommin.

– Meillä koulutetaan tälläkin hetkellä harjoittelijoita kesätöihin. Heillä ei ole vielä kokemusta eikä ammattitaitoa, se vaatii meidän puolelta aikaa ja opastamista.

Koulutusta ja opastusta tarjotaan myös Noholla. Ilpo Kantola kehuu myös yhteistyötä Tampereen ravintoloiden kesken.

– Voi olla, että olet ensin pelissä töissä täällä areenalla ja lähdet sitten pelin jälkeen suoraan yökerhoon hommiin.

Suomen maakuva vaarassa?

Kun jääkiekon MM-kisat rantautuvat Suomeen, on hyvä saada paketti kasaan myös jään ulkopuolella. Kisaturistin kotiinviemisenä voi olla nimittäin olla kokemus saamastaan palvelusta. MaRan Iris Mäkinen luottaa, että Tampereella tehdään kovasti töitä sen eteen, että kaikki sujuu hyvin.

– Tässä on jo maan mielikuva kyseessä ja brändin rakentamistalkoot. Eihän se toki hyvää kuvaa meistä maailmalle anna jos palvelut ei pelaa.

Kisaturistit nauttivat Tampereen palveluista myös areenan ulkopuolella, mutta kuhisevan hallin käytävillä ollaan valmistauduttu jo useampia kuukausia.

– Meillä on työvuorot olleet auki sinne jo pitkään ja todella innokkaasti porukka on ottanut työvuoroja. Halutaan ehdottomasti olla osa tätä spektaakkelia, mikä täällä Tampereella silloin on, Kantola vakuuttaa.

Tampere toimii miesten MM-turnauksen pääpelipaikkana ensimmäistä kertaa 57 vuoteen. 2022 Jääkiekon MM-kisat pelataan 13.–29. toukokuuta Tampereella ja Helsingissä. Välierävaiheesta eteenpäin pelataan vain Tampereella, myös kaikki Leijonien pelit pelataan Tampereella.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki 13.4. kello 23.00 asti.

Lue myös: