Hyppää sisältöön

Vangeille opetetaan nyt digitaitoja – tarkoituksena helpottaa paluuta yhteiskuntaan

Rikosseuraamuslaitos haluaa kehittää vankien työtoimintaa aloittamalla tekoäly-kokeilun. Mukana kokeilussa ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat.

Tekoälyn kouluttaminen on työnä sellaista, että sitä on mahdollista tehdä suljetuissa olosuhteissa kuten vankiloissa. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Rikosseuraamuslaitos aloittaa uudenlaisen työkokeilun neljässä vankilassa. Uudenlainen työtoiminnan muoto opettaa vangeille digitaitoja, joita he tarvitsevat vankilasta vapauduttuaan opiskelu- ja työelämässä sekä sopeutumisessa yhteiskuntaan.

Vankiloissa on jo aiemmin kokeiltu tekoälyn koulutusta yhdessä aiemmassa projektissa. Kokemukset olivat myönteisiä ja vahvistivat vastaavan tyyppisen työn soveltuvuutta vankiloihin, kerrotaan Rikosseuraamuslaitoksen tiedotteessa.

Ri­kos­seu­raa­mus­lai­tos ja tek­no­lo­giay­ri­tys Met­roc oy ovat al­le­kir­joit­ta­neet työkokeiluun liittyvän yh­teis­työ­so­pi­muk­sen. Metroc ostaa tekoälyn kehitystyötä Rikosseuraamuslaitokselta ostopalveluna, ja vangit saavat tekoälyn kehittämiseen liittyvistä työtehtävistä samanlaisen korvauksen kuin muustakin työtoiminnasta.

Moderni työtoiminta voi motivoida vankeja

Työkokeilun tavoite on, että vangit oppivat ymmärtämään rakennusalaa Suomessa. Digitaitojen ja rakennusalan perusteiden jälkeen vangit alkavat kouluttaa tekoälyä löytämään oikeita tietoja rakennushankkeisiin liittyvistä teksteistä. Tekoälyn kouluttaminen tapahtuu toistoilla ja kysymyksiin vastaamisella.

– Tekoälyn kehittämiseksi ihmisen täytyy opettaa tietokoneelle malleja, miten tietokoneohjelma voi tulkita rakentamiseen liittyvää dokumentaatiota. Tämä onnistuu antamalla tietokoneelle opetusaineistoa ja oikeita vastauksia., kertoo Metrocin toimitusjohtaja Jussi Virnala.

– Tekoälyn kouluttaminen on mahdollista opettaa vangille lyhyessä ajassa, mikä mahdollistaa myös lyhyttä rangaistusta suorittavien vankien osallistumisen. Vankeja voi motivoida mahdollisuus osallistua modernimpaan työtoimintaan kuin perinteisesti on voitu vankiloissa tarjota, kertoo erityisasiantuntija Satu Rahkila.

Mukana kokeilussa ovat Helsingin, Hämeenlinnan, Sukevan ja Turun vankilat. Tekoälyn kouluttamiseen on tässä vaiheessä varattu vankiloissa yhteensä 12 työasemaa.

.
.