Hyppää sisältöön

Päiväkotiarki kuluttaa myös kasvattajien vaatteita – ainakin lastenhoitajille halutaan nyt vaateraha, jota pieni Lestijärven kunta maksaa jo

Keskipohjalaisen Lestijärven varhaiskasvatuksen henkilöstö saa vuodessa 80 euroa vaaterahaa kompensoimaan omien vaatteiden kulumista. Lastenhoitoalan liiton mukaan vaateraha on tavoitteena myös työehtosopimusneuvotteluissa.

Päiväkotiarki kuluttaa myös aikuisten vaatteita - Lestijärvellä lastenhoitajat saavat vaatekorvausta
Päiväkotiarki kuluttaa myös aikuisten vaatteita - Lestijärvellä lastenhoitajat saavat vaatekorvausta

Moni kunta selvittää parhaillaan, voitaisiinko varhaiskasvatuksen henkilöstölle tarjota työnantajan puolesta työ- tai suojavaatteet.

Esimerkiksi Pohjanmaalla Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Vaasassa on asiasta tehty aloitteet, Vöyri ja Lestijärvi maksavat jo vaaterahaa.

Päiväkodissa lasten kanssa työskennellessä vaatteet likaantuvat helposti eikä esimerkiksi lman säänmukaisia ulkovaatteita työpäivästä aina selviä.

Paikallisten aloitteiden lisäksi työ- ja suojavaateasia on nostettu esille nyt käynnissä olevissa työehtosopimuseuvotteluissa, sanoo Suomen Lastenhoitoalan liitto ry:n puheenjohtaja Minna Leppäkorpi.

– Ei lapselle voi sanoa, että älä tule halaamaan, vaan putsataan sinut ensin. Silloin halataan, kun lapsi haluaa, Leppäkorpi sanoo.

Vaateraha on tavoitteena ainakin Tehyllä, kun neuvotellaan varhaiskasvatuksen lastenhoitajien työehdoista.

Leppäkorven mukaan tavoite on saada lastenhoitajille suojavaatteet tai suojavaateraha.

Miten neuvotteluissa käy ja miten mahdollinen etu käytännössä toteutuisi, hän ei osaa ennustaa.

Jos kengät, yhtenäiset sadevaatteet tai vaikka vaateraha päätetään aina kertaluontoisesti kunnan budjetissa, kyseessä on pidempiaikainen, vuotuisiin poliittisiin päätöksin perustuva projekti, Leppäkorpi miettii.

– Jos asia tulee KVTESiin ja päätös tulee valtakunnan tasolta, niin seuraavaan budjettiin ensi syksynä pitäisi varata sivistystoimen puolelle mahdollisesti tulevaan vaaterahamomenttiin rahaa.

"Kyllä sillä jotain saa"

Keskipohjalaisessa Lestijärven kunnassa vaaterahaa on tälle vuodelle varattuna 600 euroa eli 80 euroa henkilöä kohden.

Pienen kunnan varhaiskasvatuksessa työskenteleee pääsääntöisesti seitsemän työntekijää, mutta kunta käyttää lisäksi paljon sijaisia ilta- ja viikonloppuvuorojen tekemiseen.

Tänä vuonna 80 euron vaaterahan saavat koko vuoden töissä olevat vakituiset ja määräaikaiset työntekijät.

Lastenhoitaja Kaisa Haaponiemi varautuu työpäiviin etenkin kunnollisilla ulkovaatteilla. Hän tykkää pitää töissä omia vaatteitaan.

80 euron vaateraha saa Haaponiemeltä kiitosta. Vielä hän ei ole rahaansa käyttänyt, mutta harkinnassa ovat ehkä housut sisäkäyttöön, ne kuluvat töissä eniten.

– Kyllä sillä jotain saa. Voisihan se toki olla vähän isompikin, mutta ei koko ajan tarvitse hankkia uusia vaatteita, Haaponiemi sanoo.

Myös perhepäivähoitaja Iida Myllylä käyttää mieluummin omia vaatteitaan kuin tietynlaista työvaatekertaa. Sen verran vaatteet töissä sotkeentuvat, että ne saa pistää päivittäin pesuun.

Vaateraha tulee Myllylälläkin käyttöön.

– Se on hyvä juttu, saa ostaa mitä tarvitsee. Ehkä ostan kevääksi veden- ja tuulenpitävän takin tai kengät.

Lestijärvellä ei ole erikseen määrätty, tuleeko työntekijän käyttää summa sisä- vai ulkovaatteisiin.

"Ei aivan normaalityötä"

Sivistysjohtaja Niko Aihio tietää, ettei Lestijärven maksamalla 80 euron määrärahalla paljoa saa, mutta on se kuitenkin askel oikeaan suuntaan, hän sanoo.

– Työntekijän vaatteet kuluvat osana työn tekemistä ja kulumista pitäisi pystyä kompensoimaan jotenkin.

Aihion mukaan vaaterahan tavoitteena on tukea työn tekemistä. Esimerkiksi hoivapuolella on itsestäänselvää, että työntekijälle hankitaan työvaatteet, varhaiskasvatuksessa näin ei ole.

– Varhaiskasvatus eroaa myös koulupuolesta. Eihän koulupuolella olla fyysisessä kontaktissa oppilaaseen, mutta varhaiskasvatuksessa pidetään paljon sylissä, jolloin esimerkiksi paidat venyvät, Aihio sanoo.

Vaaterahasta on keskusteltu kunnassa jonkun verran. On esimerkiksi mietitty, voisiko päiväkodin aikuisilla olla varavaatekori samaan tapaan kuin lapsilla. Jos vaikka hanskat ovat unohtuneet kotiin.

– Tämä ei ole aivan normaalityötä niin, että asiakas saattaa repiä kaulustasi auki tai leikata saksilla paidanhelmaa. [Varhaiskasvatuksessa myös] ollaan lasten kanssa lattiatasossa polvillaan paljon, jollon vaatteet kuluvat muihin toimialoihin nähden.

Käytännön toteutus pohdinnassa

Pohjalaiskunnista Kokkolassa ja Pietarsaaressa on jo tehty työvaateraha-aloitteet ja Vaasassa aloite varhaiskasvatuksen ulkovaatetuksesta on edennyt käsittelyyn asti.

Vaasassa on noin 800 varhaiskasvatuksen työntekijää, vakituisia ja määräaikaisia, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Anne Savola-Vaaraniemi.

– Meillä on asiaa pohdittu ja mietitty, miten ulkovaate-etu voisi käytännössä toteutua. Esimerkiksi kenelle etu kuuluisi, kuinka pitkä sijaisuus tulisi olla, jos etu maksettaisiin tilille, joutuisiko työntekijä maksamaan rahasta veron ja tuotteesta alvin, Savola-Vaaraniemi sanoo.

Vaasassa on myös pohdittu, pitäisikö ulkovaate-etuhankinnat kilpailuttaa niin, että työntekijät hankkisivat sitten vaatteensa tietystä paikasta.

– Pohdintaa on ollut ja kerätään lisätietoa niiltä aloilta, joissa tämä työvaatetus on jo tuttua.

"Ei velvollisuutta hankkia"

Eteläpohjalaiskunnista Seinäjoki toteaa, ettei työntantajalla ei ole velvollisuutta hankkia päiväkotien henkilökunnalle työvaatteita. Päiväkodeissa on kuitenkin joitain sadevaatteita ja esimerkiksi kumisaappaita työntekijöiden käytössä.

Seinäjoen mukaan ulkovaatteiden hankinaan liittyy ongelmia esimerkiksi nikkeli-, tekstiiliväri- tai kumiallergioiden suhteen. Myös kilpailutusta on pohdittu ja sitä, miten näin hankittu "univormu" miellyttäisi kaikkia.

Asiaa ei ole pohdittu myöskään muun muassa Kauhavalla, Evijärvellä eikä Lappajärvellä, joiden varhaiskasvatuksesta Kauhava vastaa.

Kuortaneella vaateraha varhaiskasvatuksen henkilöstölle on aika ajoin noussut keskusteluissa esille, mutta asia ei ole edennyt talousarvioon.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 13. huhtikuuta kello 23 asti.

Artikkelia korjattu 13.4. kello20.45: Muutettu varhaiskasvattajat-termi ja varhaiskasvatuksen henkilökunta varhaiskasvatuksen henkilöstöksi.

.
.