Hyppää sisältöön

Oppilas puukotti toista oppilasta koulun ruokalassa Rovaniemellä – tutkinnanjohtaja: "Tapaus on harvinainen, ikävä ja vakava"

Poliisi otti alaikäisen tekijän heti kiinni. Uhri sai välittömästi apua ja hänet toimitettiin Lapin keskussairaalaan.

Rovaniemellä Rantavitikan yläasteella tapahtui tiistaina koulupuukotus. Uhri on toimitettu sairaalahoitoon. Kuva: Minna Aula / Yle

Rovaniemellä Rantavitikan koululla yläasteen oppilas puukotti toista oppilasta ruokatauon aikana ruokalassa, kertoo poliisi. Poliisi otti alaikäisen tekijän heti kiinni koulun tiloista.

Uhrille annettiin välittömästi ensiapua ja hänet toimitettiin jatkohoitoon Lapin keskussairaalaan. Myös uhri on alaikäinen. Muille henkilöille ei aiheutunut tilanteesta hengenvaaraa. Lapin poliisi jatkaa tapahtuneen tutkintaa.

– Tapaus on harvinainen, ikävä ja vakava. Yhteistyötä tehdään monien viranomaisten kanssa ja kriisiapua ollaan järjestämässä eri toimijoiden kanssa yhteistyössä. Poliisi selvittää nyt tapahtumien kulkua ja tutkinnallisista syistä ei asiasta voida tässä vaiheessa sanoa enempää, kertoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Mikko Halme Lapin poliisilaitokselta.

Poliisi sai hätäkeskukselta ilmoituksen väkivallanteosta puolen päivän aikaan ja ensimmäinen poliisipartio saapui koululle kahden minuutin kuluttua ilmoituksesta.

Lapset poistuivat koulusta tapahtuneen jälkeen. Kuva: Minna Aula / Yle

Kriisiapua on järjestetty

Rovaniemen sivistys- ja hyvinvointipalvelujen toimialajohtaja Antti Lassilan mukaan Rovaniemen tilanne kouluväkivallan suhteen ei ole ollut normaalista poikkeava.

– Olemme kaikki järkyttyneitä, sanoo Rovaniemen kaupunginjohtajan sijainen Antti Määttä.

Rovaniemen kaupunki on järjestänyt Rantavitikan koulun oppilaille ja henkilökunnalle kriisiapua. Myös oppilaiden huoltajia on tiedotettu asiasta. Määtän mukaan koulutoiminnan jatkumisesta tiedotetaan erikseen.

Kaupunki sai nopeasti avattua nuorille kriisipisteen Rantavitikan koululle, jonne kuka tahansa nuori voi mennä juttelemaan tilanteesta ja käsittelemään siihen liittyviä tunteita. Kriisipiste on avoinna tiistaina klo 24:een asti.

– Teemme kaikkemme, että koulun oppilaat ja henkilökunta saavat tarvitsemansa tuen tässä tilanteessa, sanoo kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio.

Lapsen kanssa on hyvä jatkaa rutiineja ja yhdessäoloa

Rovaniemen koulukuraattorit kehottavat vanhempia keskustelemaan tapahtuneesta.

– Kriisin keskellä lapsi hyötyy arjen rutiinien jatkuvuudesta ja yhdessäolosta, mitkä vahvistavat turvallisuuden tunnetta. Lapsi hyötyy avoimesta, konkreettisesta ja rehellisestä puheesta, kuraattorit kirjoittavat Wilma-viestissään.

Lapselle on tärkeää antaa hänen kehitystasonsa mukaista tietoa tapahtuneesta.

– Lapselta voi esimerkiksi kysyä, mitä hän tietää ja ajattelee asiasta. Aikuinen voi kertoa, mitä itse tietää ja oikaista tarvittaessa väärinkäsityksiä. Tapahtumia ei tarvitse käydä yksityiskohtaisesti läpi, pääpiirteet riittävät.

Aikuisella on tärkeää olla avoin kysymyksille ja valmis pohtimaan asiaa, vaikka omista vastauksista ei olisi varmuutta.

– Mikäli lapsella pohdituttaa, miten joku tekee tällaisia tekoja, voi sanoa esimerkiksi, että tällä ihmisellä ei kaikki ole ollut hyvin ja hän on purkanut omaa pahaa oloaan toisiin ihmisiin äärimmäisellä tavalla, kuraattorit neuvovat.

Poliisitarkastaja: Ennalta ehkäisevään työhön lisää panoksia

Teräaseilla tai astaloilla kouluissa tehtyjä väkivallantekoja on aika-ajoin, mutta mitään trendinomaista suuntaa ei ole näkyvissä, kertoo poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.

– Koulujen osalta ei ole tullut ilmi mitään hälyttävää, mutta huoli pudokkaista on kasvanut.

Hän ei kommentoi Rovaniemen tapausta, mutta kertoo yleisesti, että alaikäisten ja alle 15-vuotiaiden väkivaltateot ovat lisääntyneet korona-aikana erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa esillä on ollut esimerkiksi katujengien väliset yhteenotot.

Poliisi on havainnut, että nuorten asenteet poliisia kohtaan ovat muuttuneet joissakin tapauksissa aggresiivisemmiksi ja ylimielisemmiksi.

Heikkinen kertoo, että poliisin ennalta ehkäisevän työn kärkiteema onkin ollut yhteistyö koulujen kanssa, jotta nuorten syrjäytymistä voidaan estää.

– Usein nuorten rikosten taustalta löytyy perheiden ongelmia. Esimerkiksi vanhempien päihdeongelmia, kotiväkivaltaa, mielenterveysongelmia ja osattomuutta.

Heikkinen korostaa, että ennalta ehkäisevään työhön pitäisi panostaa enemmän, sillä siten voidaan estää myös nuorten väkivallantekoja. Esimerkiksi ankkuritoiminnassa arvioidaan ja ratkaistaan koko perheen ongelmia sosiaalityöntekijöiden ja psykiatrisen sairaanhoitajan yhteistyöllä.

– Jokainen tällainen teko on liikaa. Mutta sen sijaan, että käytetään nyt resurssia tämän hirvittelyyn, pitää panostaa enemmän ennalta ehkäisevään työhön. Rovaniemenkin tapaus työllistää paljon esimerkiksi kouluissa ja lastensuojelussa. Olisi parempi käyttää ne panostukset suunnitelmallisesti jo ennakolta, Heikkinen sanoo.

Rovaniemen koulupuukotus voi herättää monenlaisia tunteita – ensi- ja turvakodin kriisikeskus tarjoaa keskusteluapua

Rovaniemen seurakunnan nuortenkahvila auki, kriisikeskukseen voi soittaa

Myös Rovaniemen seurakunta tarjoaa apua sitä tarvitseville nuorille.

Seurakunnan Nuortenkahvila Katutaso osoitteessa Kansankatu 17 on tiistaina auki klo 14 lähtien, jotta nuorilla on mahdollisuus purkaa asiaa myös seurakunnan piirissä.

– Seurakunnan Henkisen Huollon ryhmä on valmiudessa, jos keskusteluavun tarve laajenee, tiedottaa vt. kirkkoherra Ilari Kinnunen.

Lapin ensi- ja turvakodin kriisikeskuksen tiimivastaava Kaija Salmirinne sanoo, että tapahtunut voi saada aikaan voimakkaita tunteita.

– Silti ajattelen, että on tervettä ja normaalia, että reaktioita tulee. Niitä voi tulla, vaikka ei ole ollut juuri siinä paikalla, on voinut olla vaikka pois koulusta. Reaktioita voi aiheuttaa sekin, mitä olisi voinut nähdä tai mitä olisi voinut itselle tapahtua, Salmirinne sanoo.

Lapin ensi- ja turvakodin kriisikeskus tarjoaa huoliin ja murheisiin matalan kynnyksen keskusteluapua.

– Ne ovat luottamuksellisia ja helppoja. Ei tarvitse mitään lähetteitä. Voi vain soittaa, niin varataan keskustelulle aika. Aikoja on tarjolla ja varata voi myös netistä.

Salmirinne vinkkaa myös netissä toimivasta Sekasin-chatista (siirryt toiseen palveluun).

.
.