Hyppää sisältöön

Ammattioppilaitos lopettaa koulutusviennin Kiinaan – johtaja vetoaa ihmisoikeustilanteeseen

Satakunnassa toimiva Sataedu katsoo, että koulutusviennille Kiinaan ei ole enää edellytyksiä. Sataedun mukaan kumppanimaan ihmisoikeustilanteen huomiointi on nykyisessä maailmantilanteessa välttämätöntä.

Sataedu toimii muun muassa Ulvilassa. Kuva: Katja Halinen / Yle

Satakunnassa toimiva ammatillinen oppilaitos Sataedu lopettaa koulutusviennin Kiinaan.

Viisi vuotta sitten aloitetun yhteistyön tarkoitus oli tarjota kiinalaisille lähihoitajakoulutusta ja edistää alan opetusta Kiinassa.

Ennen koronaa Suomessa ehdittiin jo kouluttaa joitakin kiinalaisia opettajaryhmiä. Tavoitteena oli, että jatkossa satakuntalaiset opettajat kävisivät antamassa opetusta Kiinassa.

Johtaja: Ihmisoikeudet nousseet vahvemmin esille

Sataedun koulutuskuntayhtymän johtaja Matti Isokallio sanoo, että lopettamispäätökseen vaikutti Kiinan ihmisoikeustilanne. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pakottanut miettimään ihmisoikeuskysymyksiä aiempaa enemmän.

Vielä viime vuosikymmenen puolivälissä ihmisoikeudet eivät Isokallion mukaan olleet näin vahvasti pinnalla, kun ratkaisuja tehtiin. Hänen mukaansa Kiinaan mentiin, koska muutkin suomalaistahot toimivat siellä.

– Suomella valtiona ja suomalaisilla yrityksillä on edelleen paljon Kiinaan liittyvää yhteistyötä. Tuolloin ihmisoikeustilanne tunnistettiin mutta sitä ei pidetty niin ongelmallisena, koska siellä toimivat muutkin, Isokallio sanoo.

Yhtymän tiedotteessa nostetaan esille myös vakoilu, jonka uhka on suurin Venäjän ja Kiinan suunnasta.

Kannattava bisnes toiveissa

Koulutusviennistä odotettiin vähintään satojentuhansien eurojen liikevaihtoa vuodessa ja sen piti olla kannattavaa liiketoimintaa. Koronaepidemian takia vienti ei lähtenyt kunnolla liikkeelle.

Isokallio sanoo, että jatkossa pyritään lisäämään työvoiman tuontiin liittyvää lisäkoulutusta, joka palvelee Satakunnan alueellisia tarpeita. Koulutusviennin lopettaminen Kiinaan ei aiheuta henkilöstön vähentämistarpeita.

Antti Laakso haastattelee.
.
.