Hyppää sisältöön

Rakennusyhtiöt puntaroivat Oulun uuden Asemakeskuksen tarjoamia mahdollisuuksia ja riskejä

Oulun kaupunki ja Senaatti-yhtiöt hakevat Asemakeskuksen rakentajia ja rahoittajia. Kaupungin paraatipaikan asuntorakentaminen houkuttelee, mutta pelkkiä asuntoja ei alueelle pääse rakentamaan.

Oulun Asemakeskus sijoittuisi keskustan ja Raksilan väliselle alueelle. Laajan asuntorakentamisen lisäksi alueelle tulisi matkakeskus, liike- ja toimistotiloja ja hotelli. Tapahtuma-areenan paikkaa on kaavaltu nykyisen poliisi- ja oikeustalon tontille. Kuva: Oulun kaupunki / havainnekuva

Oulun Asemakeskuksen kaavoitusta ja tontinluovutuskilpailua esitellään keskiviikkona rakentajille ja rahoittajille. Suunnittelukilpailun tavoitteena on löytää korkeatasoinen ja toimiva ratkaisu asemanseudulle sekä sen toteuttajat.

Oulun seudun isoissa rakennusyhtiöissä hankkeeseen suhtaudutaan vaihtelevasti. Pörssiyhtiö Lehdosta kerrotaan, että se ei tavoittele Asemakeskuksen rakennusurakoita. Oululaisesta Rakennustehosta tilannetta ei haluta kommentoida tässä vaiheessa, mutta Rakennusliike Lapti on kiinnostunut hankkeesta.

Laptilla on jo kokemusta Kuopiosta vastaavanlaisesta, mutta noin puolet pienemmästä hankkeesta. Kuopion Portin rakennusala oli noin 50 000 kerrosneliötä, kun Oulussa suunnitellaan noin 100 000 neliön rakentamista.

Laptin Pohjois-Suomen aluejohtaja Mikko Lohen mukaan osallistumispäätöstä tontinluovutuskilpailuun pitää miettiä tarkkaan.

– Olemme seuranneet tarkasti hankkeen etenemistä ja luonnollisesti olemme siitä kiinnostuneita, mutta näin suuren hankkeen läpivieminen ei ole mikään yksinkertainen juttu.

Puntaroinnin painoja lisää se, että alueelta ei voi tontinluovutuskilpailussa niin sanotusti poimia rusinoita pullasta, eli rakennusyhtiöitä kiinnostavaa asuntorakentamista Oulun paraatipaikalta. Lohi muistuttaa, että hankkeen mittakaavan takia asuinrakentamisessakin riittää pohdittavaa.

Alueelle suunnitellaan noin 800 asuntoa, mutta jotta niitä pääsee rakentamaan on sitouduttava myös muun Asemakeskuksen rakentamiseen.

– Aina kun mahdollisuudet ovat isot, myös riskit kasvavat, aluejohtaja Lohi toteaa.

Oulun Asemakeskuksen rakennustyöt on tarkoitus aloittaa vuonna 2024.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.