Hyppää sisältöön

18-vuotias huumekauppias säikähti ostajan kädessä ollutta työkalua ja puukotti tämän kuoliaaksi Konalassa – sai kuusi vuotta vankeutta

Helsingin käräjäoikeuden mukaan uhri yritti ryöstää tuomitun huumekauppojen yhteydessä. Tuomittu oli puolustautunut lyömällä uhria veitsellä rintaan. Käräjäoikeus huomioi hätävarjelun, mutta piti sitä liioiteltuna.

Tuomittu kertoi oikeudessa, että hän oli nähnyt uhrin kädessä vasaraa muistuttaneen esineen. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2003 syntyneen, 18-vuotiaan Janne Aatos Valtteri Ahomäen kuudeksi vuodeksi vankeuteen taposta hätävarjelun liioitteluna. Tapaus sattui tammikuun puolivälissä Helsingin Konalassa.

Tuomittu oli Snapchat-sovelluksessa sopinut uhrin kanssa huumausaineeksi luokiteltujen lääkkeiden myynnistä. Tuomittu oli saanut lääkkeet reseptillä maksutta. Käräjäoikeuden mukaan tuomittu Ahomäki ja uhri olivat käyneet vastaavaa kauppaa aiemminkin.

Käräjäoikeuden mukaan Ahomäki oli odottanut uhria kerrostaloasunnon vieressä Konalassa. Uhri tuli paikalle ystävän kanssa, joka jäi sivummalle odottamaan, eikä näin ollen nähnyt tilannetta.

Ahomäki oli kerrostalon toisella puolella lyönyt uhria veitsellä vasemmalle puolelle rintaa aiheuttaen uhrille pistohaavan. Käräjäoikeuden mukaan Ahomäki poistui paikalta heti lyönnin jälkeen.

Uhrin ystävä oli saapunut paikalle ja yrittänyt elvyttää uhria, mutta uhri oli menehtynyt vammoihinsa.

Tuomittu väitti tekoaan hätävarjeluksi

Tuomitun Ahomäen kertoman mukaan hän ja uhri olivat siirtyneet talon taakse, missä uhri oli ehdottanut, että he vaihtaisivat vuorotellen yhden lääkelevyn ja yhden setelin kerralla. Ahomäki oli ihmetellyt pyyntöä, mutta toimi näin.

Uhrilla oli kestänyt kauan etsiä rahojaan, ja hän oli kertonut pelkäävänsä, että heitä tarkkailtaisiin. Ahomäen kertoman mukaan hän oli katsonut hetkeksi toisaalle. Takaisin katsoessaan uhrilla oli ollut vasaraa muistuttava työkalu kädessään.

Ahomäki oli olettanut, että uhri yrittää ryöstää hänet ja oli tällöin lyönyt uhria taskussaan olleella kääntöveitsellä. Ahomäen mukaan hän yritti osua uhria käteen, mutta osuikin rintaan.

Käräjäoikeuden mukaan tutkinnassa ilmeni useita seikkoja, jotka tukevat tuomitun kertomusta ryöstön yrityksestä. Vasaraa muistuttanut monitoimityökalu löytyi maasta uhrin vierestä. Uhrilta ja mukana olleelta ystävältä ei myöskään löytynyt lääkkeiden ostoon tarvittavia rahoja.

Lisäksi mukana ollut ystävä kertoi poliisille kiinni jäätyään, että uhrilla oli tarkoitus ryöstää tuomittu. Hän väitti myöhemmin oikeudessa, että ei muista, oliko ryöstö suunnitelmana.

Hätävarjelu oli liioiteltua

Käräjäoikeus katsoi, että Ahomäen kertomus ryöstötilanteesta oli uskottava. Uhrilla ollut monitoimityökalu oli kuitenkin ollut paljon vasaraa pienempi. Kärjäoikeuden mukaan tuomittu olisi voinut puolustautua pelkällä uhkailulla tai poistumalla paikalta.

Tuomittu oli toiminut niin, että hän oli välittömästi nähtyään monitoimityökalun uhrin kädessä iskenyt tätä veitsellä.

Käräjäoikeus katsoo, ettei näin vakavaa voimankäyttöä voida pitää kokonaisuutena arvioiden puolustettavana, kun otetaan huomioon hyökkäyksen laatu ja voimakkuus, puolustautujan ja hyökkääjän henkilö sekä muut olosuhteet. Kysymys ei ole ollut sallitusta hätävarjelusta.

Näin ollen käräjäoikeus langetti Ahomäelle kuuden vuoden tuomion taposta hätävarjelun liioitteluna. Lisäksi hänet velvoitetaan maksamaan noin 25 000 euroa erinäisiä oikeudenkäynti- ja hyvityskuluja.

Tuomio ei vielä ole lainvoimainen.

Lue myös:

.
.