Hyppää sisältöön

Ukrainan sota vaikuttaa luotsien töihin – luotseja lomautetaan lähes koko kesäksi Saimaan kanavalla seisahtuneen liikenteen takia

Yritykset ovat alkaneet siirtää rahtikuljetuksiaan Saimaan kanavalta toisaalle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Luotsin tehtäviin kuuluu opastaa aluksia mereltä satamiin ja päinvastoin. Arkistokuvassa rahtialus RMS Saimaa tulossa Venäjältä Suomeen Nuijamaanjärvellä vuonna 2021. Kuva: Jari Tanskanen / Yle

Luotsaustoimintaa harjoittavan Finnpilot Pilotage -yhtiön Saimaan aluetta koskevat muutosneuvottelut on saatu päätökseen.

Niiden johdosta 21 luotsia ja yhdeksän kutterinhoitajaa lomautetaan heinäkuun lopulle saakka. Lisäksi kaksi henkilöä luotsinvälityksestä lomautetaan toukokuun ajaksi. Lomautukset alkavat pääosin maanantaina 25. huhtikuuta.

Lomautukset perustuvat Saimaan alusliikenteen ja siitä aiheutuvan luotsaustarpeen nopeaan vähenemiseen.

Venäjän Ukrainaan kohdistama hyökkäyssota vaikuttaa merkittävästi Saimaan kanavan kautta kulkevaan liikenteeseen. Finnpilot Pilotagen mukaan arvio tällä hetkellä on, ettei Saimaalla liikennöidä alkaneella kaudella lainkaan tai vain yksittäistapauksissa.

Yritykset ovat alkaneet siirtää rahtikuljetuksiaan Saimaan kanavalta toisaalle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

.
.