Hyppää sisältöön

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila valittiin Satakunnan hyvinvointijohtajaksi – "Kriisijohtamisen mentaliteetista normaaliarjen johtamiseen"

Kirsi Varhila ihmettelee hyvinvointialuejohtajien palkoista virinnyttä keskustelua. Hän muistuttaa isosta kokonaisuudesta, jonka johtajalla on suuri vastuu.

Kirsi Varhila on tällä hetkellä Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Satakunnan hyvinvointialueen hyvinvointijohtajaksi on valittu Kirsi Varhila.

Varhila valittiin virkavaalissa Satakunnan hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa tiistaina.

Varhila työskentelee tällä hetkellä Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä.

Hänen kanssaan viranhaun viimeiseen vaiheeseen pääsivät Satadiagin liikelaitoksen johtaja Harri Hagman ja Satasairaalan johtajaylilääkäri Petteri Lankinen.

15 vuoden uurastus takana

Äänestyksen jälkeen Kirsi Varhila vaikutti silmin nähden tyytyväiseltä.

– Olen saanut tehdä tätä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta viimeiset 15–16 vuotta. Kolme lakihanketta on saatu eduskuntaan asti. Nyt pykälät ovat valmiina, ja lähdetään katsomaan, miten kaikki pannaan toimeen.

Tärkeimmäksi tehtäväksi Varhila nimeää sen, että asiakkaiden ja potilaiden palveluketjut jatkuvat vuoden vaihteessa, kun sote-uudistus astuu voimaan.

– Katkoksia ei saa tulla. Myös henkilöstön palkanmaksu on tärkeää saada toimimaan vuoden alussa.

Sote-uudistuksen ja hyvinvointialueiden perustamisen ympärillä on ollut hetkittäin kaaoksen tuntua. Uskooko Kirsi Varhila, että tilanne rauhoittuu?

– Kaaos aina järjestyy... ja järjestys muuttuu aina kaaokseksi. Näin se menee fysiikan lain mukaisesti. Mutta jatkuvasta kriisijohtamisen mentaliteetista pitää päästä normaaliarjen johtamiseen.

Kuuden vuoden virka

Satakunnan hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtajan virka oli haettavana 3.– 18. maaliskuuta 2022. Se täytetään kuuden vuoden määräajaksi.

Mitä vastavalittu johtaja Kirsi Varhila ajattelee keskustelusta, joka on vellonut hyvinvointialuejohtajien palkoista?

– Olen ihmetellyt sitä. Kyse on ison kokonaisuuden johtajista, joilla on äärettömän suuri vastuu. Jos näitä palkkoja verrataan yksityisen sektorin vastaaviin, palkkataso on ehkä kolmannes. On mielenkiintoista ajattelua, että julkisella puolella ei palkita vastuusta.

Hyvinvointialuejohtajan tehtävänä on johtaa ja kehittää aluehallituksen alaisena hallintoa, taloutta, valvontaa, ohjausta, viestintää, osallisuutta ja muuta toimintaa.

Johtaja vastaa myös osaltaan siitä, että aluevaltuuston ja aluehallituksen asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet saavutetaan. Hyvinvointialuejohtaja toimii aluehallituksen esittelijänä ja hän vastaa asioiden valmistelusta aluehallituksen käsiteltäväksi.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 20. huhtikuuta kello 23:een asti.

Aiheesta aiemmin:

.
.