Hyppää sisältöön

Käyttökelvottomia tekstiilejä aletaan kerätä kierrätykseen Kuopiossa – keräyspisteet kuuteen kauppakeskukseen

Jätekukon poistotekstiilien keräyskokeilu alkaa ensi keskiviikkona ja kestää elokuun loppuun saakka. Rikkinäisten tekstiilien erilliskeräys alkaa koko Suomessa vuoden 2023 alussa.

Poistotekstiilien käsittelylaitoksessa tekstiilien kuidut avataan mekaanisesti, ja lopputuloksena saadaan kierrätyskuitua teollisuuden raaka-aineeksi. Kuva: Lassi Lähteenmäki/Yle

Kuntien omistama jätehuoltoyhtiö Jätekukko aloittaa käyttökelvottomien tekstiilien keräyskokeilun Kuopiossa.

Kotitalouksien poistotekstiilit on laitettu tähän mennessä Suomessa sekajätteeseen ja hyödynnetty energiana. Nyt kuntien jätelaitokset rakentavat yhdessä poistotekstiilien valtakunnallista keräysverkostoa.

Keräyskokeilu alkaa Kuopiossa keskiviikkona 20. huhtikuuta. Tekstiilin lajittelusta huolehtii Tukeva-säätiö omissa tiloissaan Kuopiossa. Kierrätykseen kelpaava tekstiili päätyy Lounais-Suomen Jätehuollon poistotekstiilin käsittelylaitokseen Paimioon, missä se jalostetaan kierrätysraaka-aineiksi.

Kengät ja alusvaatteet sekajätteeseen

Poistotekstiilejä voi tuoda kokeilun aikana farkkukankaaseen huputettuihin keräysrullakoihin kuuteen kauppakeskukseen. Keräyspisteet löytyvät Kuopiossa keskustan Carlsonilta, kauppapaikka Hermanista Leväseltä, K-Citymarket Kolmisopesta, K-Citymarket Päivärannasta, kauppakeskus Matkuksesta ja Prismasta.

Maksuttomaan keräyskokeiluun voi tuoda rikkinäisiä, virttyneitä, loppuun kuluneita tai muuten käyttökelvottomia vaatteita ja kodintekstiilejä. Vaatteiden ja kodintekstiilien tulee olla puhtaita ja kuivia.

Likaisten, homeisten ja voimakkaasti haisevien tekstiilien lisäksi sekajätteeseen kuuluvat myös muun muassa alusvaatteet, sukat, uima-asut, tyynyt, peitot, matot, kengät, laukut, vyöt ja pehmoeläimet.

Käyttökelpoiset vaatteet kannattaa edelleen laittaa kirpputorille, lahjoittaa tai vaikkapa tuunata uuteen käyttöön sopiviksi, Jätekukosta ohjeistetaan.

Kokeilu päättyy elokuussa

Jätekukon mukaan kokeilussa tutkitaan tekstiilien ominaisuuksia, testataan keräyslogistiikan toimivuutta ja luodaan keräysketjun käytänteitä.

Kokeilu kestää Kuopiossa elokuun loppuun saakka. Poistotekstiilien erilliskeräys alkaa koko Suomessa ensi vuoden alussa.

Jätekukko on kuntien omistama palveluyhtiö, joka tuottaa kaikki kiinteistön päivittäiseen jätehuoltoon liittyvät palvelut. Se toimii 15 kunnan alueella Itä- ja Keski-Suomessa.

Lue myös:

.
.