Hyppää sisältöön

Opiskelijat vaativat mielenosoituksissa parempia mielenterveyspalveluita – kysyntä tuplaantunut, apua joutuu odottamaan jopa kuukausia

Opiskelijoille korona on ollut mielenterveyspandemia, ei hengitystieinfektio, sanoo YTHS:n johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi.

Opiskelijoiden mielenosoituksia järjestettiin samaan aikaan eri puolilla Suomea. Tampereella torilla osoitti mieltään parikymmentä opiskelijaa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Opiskelijoiden mielenterveyspalvelut ovat pahasti ruuhkautuneet. Hoidon alkamista voi joutua odottamaan jopa kolme kuukautta. Myös lääkärikäynneille ja psykoterapioihin on paikoin kuukausien jonot.

Opiskelijat vaativat tänään mielenosoituksissaan eri puolilla Suomea lisää resursseja YTHS:n mielenterveyspalveluihin. YTHS eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö vastaa korkeakouluopiskelijoiden terveydenhuollosta. Mielenosoituksia järjestettiin Joensuussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa ja Tampereella.

Joensuun torilla noin 30 mielenosoittajaa muodosti jonon. Ensimmäisinä jonossa Anniina Hintsanen ja Kerttu Forsström. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Palvelujen kysyntä tuplaantunut

Koronapandemian aikana mielenterveyspalveluiden kysyntä on kaksinkertaistunut, kertoo johtajaylilääkäri Päivi Metsäniemi YTHS:ltä.

– Opiskelijoille korona on ollut mielenterveyspandemia, ei hengitystieinfektio, Metsäniemi sanoo.

Metsäniemen mukaan yhä useampi opiskelija kärsii masennuksesta, ahdistuksesta, univaikeuksista tai arjen hallinnan ongelmista.

– Kaksi vuotta pandemiaa on parikymppisen ihmisen elämässä todella pitkä aika. Opiskelut aloittaneet eivät ole päässeet uuteen elämänvaiheeseen kunnolla kiinni, ja vanhemmilla opiskelijoilla on ollut vaikeuksia saada opintosuorituksia kasaan, Metsäniemi kuvailee.

Ylioppilaskunnalle tullut paljon valituksia

Joensuun torilla mielenosoitukseen kokoontui noin 30 haalareihin pukeutunutta opiskelijaa.

– Tuttavapiiristäni olen kuullut, että jonot ovat kestämättömän pitkät. Nyt saisi ajan ehkä jonnekin loppukesälle. Jos tarvitsee useampaa käyntiä, niiden väli venyy yli kuukaudeksi, kertoi teologian opiskelija Anniina Hintsanen Itä-Suomen yliopistosta.

YTHS:n jonot ja palveluiden huono saatavuus mielenterveyspuolella nousivat voimakkaasti esille myös Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan keräämässä palautteessa opiskelijaelämästä.

Ville-Pekka Timonen Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksesta huudatti mielenosoittajia Joensuussa. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

– Lisäresursseja palveluihin tarvitaan ehdottomasti. Tätä ongelmaa ei voi sivuuttaa tai se tulee tulevaisuudessa erittäin kalliiksi, sanoo Ville-Pekka Timonen ylioppilaskunnan hallituksesta.

Tampeella mielenilmaukseen osallistuneen Otto Haaralan mukaan kyse ei ole vain rahasta vaan myös toimivista palveluista.

– Tällä hetkellä YTHS tekee hyvää työtä ja sieltä saa hyvää hoitoa, silloin kun sinne pääsee.

Ylilääkäri: satsatkaa lähiopetukseen

YTHS:n tavoite mielenterveyspuolella on, että viikon sisällä yhteydenotosta opiskelijan tilanne kartoitetaan ja hoito voi alkaa. Nyt hoidon alkamista joutuu odottamaan yhdestä kolmeen kuukautta.

– Jonot eivät ole asianmukaiset. Hoitamatta jättäminen on todella iso ongelma, Päivi Metsäniemi sanoo.

Metsäniemen mukaan noin puolet mielenterveyteen apua hakevista opiskelijoista saa riittävän avun 5–8 käynnillä. Jos oireilu on hankalampaa, ja tarvitaan esimerkiksi psykoterapiaa, opiskelija joutuu yleensä odottamaan sitä taas pari kuukautta. Jonoissa saattaa pahimmillaan mennä kokonainen vuosi.

Kuopion torilla osoitettiin mieltä samaan aikaan muiden kaupunkien kanssa. Kuva: Tanja Kröger / Yle

YTHS sai tänä vuonna neljän miljoonan euron lisäbudjetin. Se käytetään digiklinikkaan, joka pyrkii purkamaan jonoja ruuhkaisimmilla alueilla. Myös nettiterapiaa ja ryhmätoimintaa on kehitetty.

Metsäniemen mielestä korkeakouluissa pitäisi nyt satsata lähiopetukseen ja palata normaaliin arkeen mahdollisimman pian.

– Jos opiskellaan hybridimallissa, pitäisi varmistaa, ettei kukaan jumahda kodin seinien sisälle.

Joensuun torilla mielenosoitukseen osallistuneet opiskelijat vahvistavat, että pandemia-aika on koetellut voimia.

– Etäopiskelu on ollut ehdottomasti raskaampaa. Opiskelusta on puuttunut kokonaan sosiaalinen puoli, Anniina Hintsanen sanoo.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskustelu on auki 14.4. klo 23:een asti.

Lue myös:

Kun opiskelijoiden mielenterveys romahti, moni sai keskusteluapua vain sähköpostitse – kolme nuorta kertoo videolla, mitä heille kuuluu nyt

Koronaetäily loppui, mutta osa opiskelijoista ei ole palannut luennoille – Turun yliopiston vararehtori: "Kyllä se huolestuttaa"

Yle kysyi yliopistoilta, miten etäopetus muuttaa pysyvästi opiskelua – pakolliset massaluennot jäävät osin historiaan, itsenäinen opiskelu lisääntyy