Hyppää sisältöön

Kevään pahin katupölyjakso on nyt käsillä Pohjois-Savossa – herkille voi tulla oireita

Ajoittain ilmanlaatu on ollut huono tai erittäin huono. Torstaina luvassa on pientä helpotusta, mutta sen jälkeen katupölylle otollisen säätyypin ennakoidaan jatkuvan pitkään.

Hengitettävien hiukkasten lisäksi koholla ovat olleet myös pienhiukkasten pitoisuudet. Kuva: Heli Kaski / Yle

Meneillään oleva katupölyjakso on todennäköisesti kevään pahin Pohjois-Savossa. Katupölypitoisuudet voivat kuivina, aurinkoisina päivinä kohota tasolle, jolla on haitallisia terveysvaikutuksia.

Hiukkaspitoisuudet ovat olleet viime päivinä korkeita lähes kaikkialla Kuopion kaupungissa sekä Varkaudessa ja Siilinjärven keskustassa. Ajoittain ilmanlaatu on ollut huono tai erittäin huono.

Katupölyä on torjuttu tällä viikolla levittämällä laimeaa suolaliuosta vilkkaimmin liikennöidyillä kaduilla Kuopiossa. Keskustan kadut puhdistetaan keskitetysti runsaan viikon päästä sunnuntaina 24. huhtikuuta.

Tänään torstaina iltapäivällä on odotettavissa vähäisiä sateita, jotka puhdistavat ilmaa väliaikaisesti. Sen jälkeen katupölylle otollisen lämpimän ja aurinkoisen sään ennakoidaan jatkuvan pitkään.

Hengityssuojain voi helpottaa oloa

Herkät väestöryhmät, kuten lapset, iäkkäät ja vakavista hengityselinsairauksista kärsivät, voivat saada oireita liikkuessaan vilkkaimmin liikennöidyissä ympäristöissä.

Herkkien kannattaa siis välttää oleskelua vilkkaan liikenteen alueilla, Kuopion kaupungin ympäristönsuojelupalveluista ohjeistetaan. Oireita saavien kannattaa välttää myös voimakasta fyysistä ponnistelua vaativia toimia ulkona.

Pölyisillä alueilla liikkuessa oloa voi helpottaa esimerkiksi käyttämällä riittävän suodatuskyvyn omaavaa hengityksensuojainta, kuten FFP2-luokan hengityksensuojainta.

.
.