Hyppää sisältöön

Kunta-alalle lakkovaroitus kymmeneen kaupunkiin, koskee 81 000:ta työntekijää

Pääkaupunkiseutua uhkaava lakko siirtyi kahdella viikolla. Heti siirtymisuutisen jälkeen JHL, Jyty ja Juko kertoivat lakon laajentuvan, kun se pääsee alkamaan 3. toukokuuta. Lakkoaalto koskee kymmentä kaupunkia yhtä aikaa.

Kunta-alan työntekijäliitot aikovat laajentaa lakon kymmeneen kaupunkiin yhtä aikaa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Ammattiliitot JHL, Jyty ja Juko jättävät lakkovaroituksen kunta-alalla kymmeneen kaupunkiin toukokuussa.

Jos kunta-alan työehtokiistaan ei löydy sopua ennen lakkoa, liitot lakkoilevat 3.–9. toukokuuta Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Alun perin JHL:n, Jytyn ja Jukon piti aloittaa lakko pääkaupunkiseudulla muun muassa kouluissa tiistaina 19. huhtikuuta. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) siirsi tänään torstaina valtakunnansovittelijan pyynnöstä lakkoa kahdella viikolla. JHL, Jyty ja Juko edustavat kahta kolmasosaa kunta-alan palkansaajista. Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa ollaan pettyneitä lakon siirtoon.

– Ihmiset olivat henkisesti valmistautuneita ja odottaneet pitkään. Pettymys oli suuri, kun lakon ajankohtaa siirrettiin, toteaa JHL:n viestintäjohtaja Kristiina Ahonen.

Lakon uudeksi ajankohdaksi tuli 3.–9. huhtikuuta. Samalla JHL, Jyty ja Juko ilmoittivat lakon laajenevän muihinkin kaupunkeihin ja koskevan 81 000:ta työntekijää.

JHL kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun), että aikaisemmin lakkovaroituksen antaneet liitot ovat järjestäneet eri kaupungeissa pistelakkoja. Nyt lakkoaalto kattaa kaikki kymmenen kaupunkia yhtä aikaa.

Lue lisää:

.
.