Hyppää sisältöön

Nuorten tappelut ja ilkivalta pyritään kitkemään uusin konstein Kouvolassa – nuoriso-ohjaaja huristelee pitkin kyliä retkiautolla

Kouvolan kaupunki on aloittamassa liikkuvan nuorisotyön. Kumipyörillä liikkuvat nuorisotilat ovat tuttuja jo useilla paikkakunnilla.

Nuorisotyötä viedään jo useilla paikkakunnilla auton kyydissä nuorten luo. Esimerkiksi Aseman Lapset ry järjestää Walkers-autoja eri kaupunkeihin. Kuva on Loviisasta. Kuva: Mikael Kokkola / Yle

Nuorisotyöntekijät Kouvolassa saavat pian käyttöönsä retkiauton, joka valjastetaan liikkuvaan nuorisotyöhön.

Toiminta alkaa viimeistään kesään mennessä. Kouvola on auton hankkimisen lisäksi palkkaamassa yhden nuorisotyöntekijän uutta toimintaa varten.

Autolla nuorisopalveluita voidaan sujuvammin viedä niihin paikkoihin, missä nuoret muutoinkin viettävät aikaa.

Nuoriso-ohjaajan ja auton yhdistelmä on yksi tapa taklata viime syksynä Kouvolassa esiin noussutta lasten ja nuorten ilkivaltaa ja väkivaltaista käyttäytymistä.

Poliisi sai syyskuussa ilmoituksia yläkouluikäisten pahoinpitelyistä ja vahingonteoista varsinkin Korian kaupunginosasta. Häiriköintiä oli esimerkiksi kirjastossa sekä kauppojen ja nuorisotilan pihoilla.

– Auton kanssa pystymme tulemaan paikalle ja luomaan turvallisuutta sekä nuorille että alueiden muille asukkaille. Poliiseja tai vartijoita emme ole, mutta yritämme keskustelun ja läsnäolon kautta ehkäistä ei toivottua käyttäytymistä, Kouvolan kaupungin nuorisopalveluyksikön vastaava Maritta Rihu sanoo.

Nuoret voivata kutsua auton käymään

Kouvolassa se, että nuorisotyö pääsee liikkumaan paikasta toiseen, on myös yhdenvertaisuusasia.

Kouvola on laaja, ja vaikka nuoristotilojakin on yhteensä kymmenen, ei niitä kaupungin joka kolkassa ole. Niiden määrää ei myöskään ole mahdollista lisätä.

Auton myötä nuorisotyö tavoittaa paremmin niidenkin alueiden nuoret, joilla ei ole nuorisotiloja. Lisäksi liikkuvalla nuorisotyöllä voidaan tavoittaa nuoret, jotka eivät tule nuorisotiloille tai osallistu nuorisopalveluiden toimintaan.

– Nuoret voivat myös soittaa meille ja pyytää, että auto tulisi johonkin tiettyyn paikkaan, jossa he viettävät aikaa, Rihu sanoo.

Auton liikkumista voi seurata nuorisopalveluiden some-tileillä.

Toiminnan aloittamiseen saatiin apuraha

Eri puolilla Suomea hyväksi havaittua liikkuvaa nuorisotyötä ei säännöllisenä toimintana ole aiemmin Kouvolassa ollut. Apurahan turvin sitä kokeillaan aluksi kolmen vuoden ajan.

Kouvolan nuorisopalvelut on saanut liikkuvaa nuorisotyötä varten Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiöltä apurahan. Ensimmäisenä vuonna summa on 80 500 euroa.

Liikkuvan nuorisotyön nuoriso-ohjaajalle etsitään työpari kaupungin muista toimijoista, vanhemmista tai muista vapaaehtoisista.

.
.