Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudun maskisuosituksista päätetään huomenna – THL kehottaa noudattamaan alueellisia suosituksia

THL poisti valtakunnallisen maskisuosituksen, mutta suosituksia on edelleen voimassa useissa kaupungeissa. Kaupan ala poisti työntekijöidensä maskisuosituksen, mutta VR ja HSL suosittelevat maskia edelleen.

THL luopui yleisestä maskisuosituksesta, mutta suosituksia on edelleen paljon voimassa. Kuvassa Kotkalaisen kauppakeskuksen ovi viime vuonna. Kuva: Jasmina Kauta / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos poisti valtakunnallisen maskisuosituksen viime viikon torstaina. Siitä huolimatta maskisuosituksia jäi voimaan alueellisesti ympäri Suomea.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla (siirryt toiseen palveluun), Pirkanmaalla (siirryt toiseen palveluun) ja Pohjanmaan hyvinvointialueilla laajat maskisuositukset ovat edelleen voimassa, mutta Jyväskylässä ne poistuvat.

Kaupan liitto ja Päivittäistavarakauppa ry (PTY) suosittivat tänään, että kaupoissa luovutaan työntekijöiden valtakunnallisesta maskien käyttösuosituksesta. Esimerkiksi taas Helsingin seudun liikenteen (siirryt toiseen palveluun) julkisissa kulkuvälineissä sekä VR:n junissa (siirryt toiseen palveluun) on edelleen maskisuositus voimassa.

Vaihtelevat suositukset ovat herättäneet hämmennystä.

THL:n viestintäpäällikkö Piritta Rautavuoren mukaan ihmisten tulisi ensisijaisesti noudattaa alueellisia ja eri toimijoiden antamia omia maskisuosituksiaan.

Näin ollen esimerkiksi HSL:n maskisuositus ajaisi THL:n valtakunnallisen maskisuosituksen yli.

Pääkaupunkiseudun suosituksista päätetään huomenna

Pääkaupunkiseudun maskisuositusten väljentämisestä päätetään huomenna keskiviikkona, kun alueen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan THL:n kiirastorstaina annettu päätös osui yllättäen pääsiäislomien alkuun, joten koordinaatioryhmän kokousta ei saatu suoraan järjestettyä.

– Uskon, että huomenna tulevat päätökset pääkaupunkiseudulle tulevat olemaan yhdenmukaiset THL:n linjan kanssa, Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan yhdenmukaisuus eri koronaohjeissa olisi toivottavaa, jotta säännöt olisivat kaikille selkeitä. Samalla hän muistuttaa, että koronaviruksen ilmaantuvuusluvut pääkaupunkiseudulla ovat edelleen korkeat.

– On edelleen perusteltua pitää turvallisuudesta huoli ja käyttäytyä vastuullisesti, vaikka uskon, että huomenna päätämme suositusten keventämisestä, Viljanen sanoo.

HSL:n turvallisuusasiantuntija Sami Hulkkosen mukaan HSL tekee päätökset yhdessä muiden kunnallisten viranomaisten kanssa. Hän uskoo, että lisätietoa saadaan tällä viikolla.

– Ymmärrämme kyllä matkustajien turhautumisen tähän tilanteeseen, koska tilanne on jatkunut jo pitkään, Hulkkonen sanoo.

Lue myös:

THL luopui valtakunnallisesta maskisuosituksesta – alueellisesti maskin käyttöä suositellaan silti yhä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla

Kaupan ala luopuu maskisuosituksesta

Vieläkö maskia kannattaa käyttää? Millainen Pirkanmaan sairaalakuormitus on? Kysyimme infektiolääkäriltä vastaukset polttaviin koronakysymyksiin