Hyppää sisältöön

Liikennesulkuja, kävelykatuja ja uusia kameroita – tällaiset ovat turvatoimet jääkiekon MM-kisoissa, jotka pakkaavat Tampereen areenalle tuhansia

Ensi kuussa pelattavat jääkiekon MM-kisat vaikuttavat Tampereella muun muassa liikennejärjestelyihin. Useita katuja suljetaan ja joidenkin bussien kulkureitit vaihtuvat.

Kuva Tampereen areenan avajaisista 3.12.2021. Avajaisiin osallistui noin 13 000 ihmistä. Myös silloin liikkumiseen ja turvallisuuteen annettiin erilaisia ohjeita. Kuva: Tomi Hänninen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Toukokuussa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin liittyvät turvallisuusjärjestelyt on aloitettu Tampereella jo vuosi sitten. Leijonien pelit ja tärkeimmät pelit pelataan Tampereen uudella areenalla 13.–29. toukokuuta. Osa peleistä pelataan myös Helsingissä.

Kisoihin on myyty 350 000 lippua. Se vastaa Tapparan ja Ilveksen vuosittaista lipunmyyntiä Hakametsän jäähalliin.

Porukkaa on siis pakkautumassa tuhatpäin Tampereen areenalle, joten kisat näkyvät erityisesti keskustan alueella monin eri tavoin ja osa niistä vaikuttaa kaupunkilaisten jokapäiväiseen elämään.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastastaja Perttu Mukkala peräänkuuluttaakin pitkää pinnaa kaikille kaupungissa liikkuville.

– Keskustan alueella tulee olemaan ruuhkia varsinkin arkipelien yhteydessä.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Perttu Mukkala viittoo Vuolteenkadulle, jonne tulee liikenne-este. Kuva: Marko Melto / Yle

Konkreettisesti liikennejärjestelyt näkyvät liikennesulkuina ja muuttuvina bussireitteinä.

Areenan edusta suljetaan liikenteeltä kokonaan 13. toukokuuta. Liikenne on poikki joko kello 10.00 tai kello 14.00 aina puoleen yöhön saakka. Sulkuajan aloitus riippuu siitä, onko pelejä kaksi vai kolme päivässä.

– Silloin liikenne-esteet, eli pollarit nousevat maasta. Pollarit ovat aina käytössä, kun areenalla on yli 10 000 henkeä.

Areenan edustalla on sekä pylväsmäisiä että laattamaisia pollareita. Kisojen aikaan niitä on neljässä eri kohdassa: Vuolteenkadulla, Sorinkadulla, Rautatienkadun eteläpäädyssä ja Sorin sillan toisella puolella Kalevantien alkupäässä.

– Liikennesuluilla varmistetaan, että kisa-alueilla liikkuminen on turvallista ja ylimääräisiä ajoneuvoja ei päästetä lähettyville, Mukkala kertoo.

Tuomikirkon kadusta tulee kisojen ajaksi kisakatu, joka on käytössä vain jalankulkijoille. Otavalankadusta eteenpäin katua muutetaan mahdollisesti pelkälle kevyelle liikenteelle jo ennen toukokuun 13. päivää.

Tampereelle saapuu toukokuussa spektaakkeli, kun jääkiekon mm-kisat järjestetään uunituoreella Nokia Arenalla. Tamperelaiset ovat varmasti jo aivan pähkinöitä tulevasta, mutta miten hyvin tamperelaiset nuoret hallitsevat knoppitietoa tulevista kisoista? Pistimme tulikokeeseen 25-vuotiaan Jenny Jokisen ja 29-vuotiaan Antti Juvosen. Toimittajina Linnea Pitkänen, Marjukka Mattila ja Jaakko Oleander-Turja.

Areenalla tiukat turvatoimet

Liikennejärjestelyjen lisäksi MM-kisat näkyvät Tampereen areenalla myös kiristyneinä turvallisuustoimina.

Nokia Arenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius kertoo, että kansainvälisissä tapahtumissa järjestyksenvalvonnan ja turvatarkastusten taso on jonkin verran tiukempi kuin niin sanotuissa pelkissä kotimaan tapahtumissa.

– Esimerkiksi turvatarkastukset tehdään rakennuksen ulkopuolella ennen lipuntarkastusta. Siten katsomme, että ihmiset eivät tuo sisälle kuulumattomia tavaroita mukanaan.

Nokia Arenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius mukaan pyrkimys on, että tapahtuma-aikana olisi mahdollisimman vähän häiriötekijöitä, jotta järjestyksen valvonta onnistuu sujuvasti. Kuva: Marko Melto / Yle

Sen lisäksi, että ihmiset tarkastetaan, myös Tampere areenalle tehdään tarvittavat turvatarkastukset. Kaikki turvallisuusvalmisteluissa kiteytyy Heleniuksen mukaan siihen, miten ihmisiä ja liikennettä pystytään valvomaan ja miten kulkeminen areenalle saadaan toteutettua turvallisesti.

– Teemme tiivistä yhteistyötä pelastusviranomaisten, poliisin ja monen muun viranomaisen kanssa kaikki, jotta saamme rakennuksen turvalliseksi.

Lisäksi Tampereen kaupunki on investoinut myös uusiin kaupunkikameroihin, joita hyödynnetään kisojen aikana eri alueiden valvonnassa.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!

Lue myös:

Nappaa talteen Leijonien pelipäivät – tässä on jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma

Osa Leijonien MM-kisaehdokkaista on kuukausia pelaamatta – Jukka Jaloselta selkeä ukaasi: "Yllättävää, jos joku tulisi huonossa hapessa"

Näin jääkiekon MM-kisahuuma näkyy Tampereella: kisakatu, kansanjuhla ja hashtag-pyyntöjä asukkaille ja firmoille