Toukokuussa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin liittyvät turvallisuusjärjestelyt on aloitettu Tampereella jo vuosi sitten. Leijonien pelit ja tärkeimmät pelit pelataan Tampereen uudella areenalla 13.–29. toukokuuta. Osa peleistä pelataan myös Helsingissä.
Kisoihin on myyty 350 000 lippua. Se vastaa Tapparan ja Ilveksen vuosittaista lipunmyyntiä Hakametsän jäähalliin.
Porukkaa on siis pakkautumassa tuhatpäin Tampereen areenalle, joten kisat näkyvät erityisesti keskustan alueella monin eri tavoin ja osa niistä vaikuttaa kaupunkilaisten jokapäiväiseen elämään.
Pirkanmaan pelastuslaitoksen johtava palotarkastastaja Perttu Mukkala peräänkuuluttaakin pitkää pinnaa kaikille kaupungissa liikkuville.
– Keskustan alueella tulee olemaan ruuhkia varsinkin arkipelien yhteydessä.
Konkreettisesti liikennejärjestelyt näkyvät liikennesulkuina ja muuttuvina bussireitteinä.
Areenan edusta suljetaan liikenteeltä kokonaan 13. toukokuuta. Liikenne on poikki joko kello 10.00 tai kello 14.00 aina puoleen yöhön saakka. Sulkuajan aloitus riippuu siitä, onko pelejä kaksi vai kolme päivässä.
– Silloin liikenne-esteet, eli pollarit nousevat maasta. Pollarit ovat aina käytössä, kun areenalla on yli 10 000 henkeä.
Areenan edustalla on sekä pylväsmäisiä että laattamaisia pollareita. Kisojen aikaan niitä on neljässä eri kohdassa: Vuolteenkadulla, Sorinkadulla, Rautatienkadun eteläpäädyssä ja Sorin sillan toisella puolella Kalevantien alkupäässä.
– Liikennesuluilla varmistetaan, että kisa-alueilla liikkuminen on turvallista ja ylimääräisiä ajoneuvoja ei päästetä lähettyville, Mukkala kertoo.
Tuomikirkon kadusta tulee kisojen ajaksi kisakatu, joka on käytössä vain jalankulkijoille. Otavalankadusta eteenpäin katua muutetaan mahdollisesti pelkälle kevyelle liikenteelle jo ennen toukokuun 13. päivää.
Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Areenalla tiukat turvatoimet
Liikennejärjestelyjen lisäksi MM-kisat näkyvät Tampereen areenalla myös kiristyneinä turvallisuustoimina.
Nokia Arenan kiinteistö- ja turvallisuuspäällikkö Jani Helenius kertoo, että kansainvälisissä tapahtumissa järjestyksenvalvonnan ja turvatarkastusten taso on jonkin verran tiukempi kuin niin sanotuissa pelkissä kotimaan tapahtumissa.
– Esimerkiksi turvatarkastukset tehdään rakennuksen ulkopuolella ennen lipuntarkastusta. Siten katsomme, että ihmiset eivät tuo sisälle kuulumattomia tavaroita mukanaan.
Sen lisäksi, että ihmiset tarkastetaan, myös Tampere areenalle tehdään tarvittavat turvatarkastukset. Kaikki turvallisuusvalmisteluissa kiteytyy Heleniuksen mukaan siihen, miten ihmisiä ja liikennettä pystytään valvomaan ja miten kulkeminen areenalle saadaan toteutettua turvallisesti.
– Teemme tiivistä yhteistyötä pelastusviranomaisten, poliisin ja monen muun viranomaisen kanssa kaikki, jotta saamme rakennuksen turvalliseksi.
Lisäksi Tampereen kaupunki on investoinut myös uusiin kaupunkikameroihin, joita hyödynnetään kisojen aikana eri alueiden valvonnassa.
Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta keskiviikkoon kello 23:een saakka!
Lue myös: