Hyppää sisältöön

Hoitajalakon suojelutyöstä edelleen leveä riita Varsinais-Suomessa – työnantajapuoli: aivoverenvuotopotilaita joudutaan mahdollisesti lähettämään Ruotsiin hoitoon

Suojelutyötä tekeviä hoitajia on Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä keskiviikkona 94. Suojelutyön määrästä neuvotellaan seuraavan kerran keskiviikkona aamupäivällä.

Turun yliopistollisen keskussairaalan uusin sairaalarakennus Majakka. Arkistokuva. Kuva: Johanna Manu / Yle

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä (VSSHP) ei ole työnantajapuolen mukaan riittävästi suojelutyötä tekeviä hoitajia keskiviikkona aamukuudelta alkavan hoitajalakon aikana.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Mikko Pietilän mukaan tilanne on katastrofaalinen. Pietilän mukaan keskiviikkona annettuihin suojelutyötä tekevien työntekijöiden määrään ei ole tulossa lisäyksiä. Sairaanhoitopiiri kertoo pyytäneensä Tehy ry:ltä suojelutyöhön noin tuhatta työntekijää.

– Tehy ry on antamassa meille 94 suojelutyötä tekevää hoitajaa, eli alle neljäsosa siitä määrästä, joka meillä vielä aikaisemmin on ollut käytössä, Pietilä sanoo. Aikaisemmin suojelutyötä on tehnyt VSSHP:ssa noin 400–500 työntekijää.

Hänen mukaansa vähäinen työntekijöiden määrä johtaa suuriin toimintojen muutoksiin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.

– Esimerkiksi dialyysihoidoille ei ole kohdennettu lainkaan suojelutyövoimaa. Synnytyssalissa kätilöiden määrä on puolittunut, ja pystymme pitämään auki vain kaksi tai kolme leikkaussalia. Siis vain akuutit päivystystilanteet pystytään hoitamaan. Joudumme suunnittelemaan aivoverenvuotopotilaiden lähettämistä Ruotsiin hoitoon, Pietilä sanoo.

TYKSistä on tiistaina lähestytty Yle Turun saamien tietojen mukaan jo toistamiseen lääketieteen opiskelijoita ja pyydetty heitä apuun tekemään hoitajien töitä. Apuja on haettu muun muassa lasten teho-osastolle, hematologiaan ja päivystykseen. Ensimmäinen pyyntö lääketieteen opiskelijoille lähetettiin kiirastorstaina.

Suojelutyöstä neuvotellaan keskiviikkona aamupäivällä

Hoitoalan lakko jatkuu keskiviikkona. Edellinen lakko päättyi perjantaina, mutta pääsiäispyhien vuoksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toiminta ehtii käytännössä toimia tavanomaisesti vain tiistain ajan.

Keskiviikkona alkava lakon toinen vaihe kestää kahden viikon ajan. Entistä laajemmassa lakossa on 35 000 hoitajaa kolmessatoista sairaanhoitopiirissä.

Suojelutyön määrästä neuvotellaan seuraavan kerran keskiviikkona aamupäivällä kello kymmeneltä. Pietilä toivoo, että suojelutyöstä päästäisiin pian sopuun.

– Kaikkein parasta olisi, että työkiistaan löydettäisiin kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, mutta riippumatta siitä, kuinka kauan tähän menee, tulisi kaikissa työtaistelutoimissa muistaa, että kaikki kiireellinen hoito tulisi turvata, Pietilä toteaa.

Yle Turku ei saanut tiistaipäivän aikana tehyläisiä kommentoimaan suojelutyön tilannetta.

Lisää aiheesta:

.
.