Hyppää sisältöön

Kansallispuistoja parannetaan Itä-Suomessa: Patvinsuolla ja Tiilikkajärvellä uusitaan pitkospuita, Etelä-Konnevedelle tehdään teräsportaat

Etelä-Konnevedelle on tiedossa teräsportaat Kalajanvuoren pohjoispuolelle. Materiaali lennätetään paikan päälle helikopterilla.

Patvinsuon kansallispuiston pitkospuita. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan kansallispuistoja kunnostetaan ja huolletaan jälleen tänä keväänä.

Metsähallituksen suunnittelijat kiertävät reitit läpi ja tarkistavat reittien kunnon kesäsesonkia varten.

Huoltotöitä on tehty jo talvihuoltotöinä: retkipaikkojen polttopuita on viety moottorikelkalla ja huussit tyhjennetty.

Nyt keväällä sekä Patvinsuon kansallispuistossa että Tiilikkajärven kansallispuistossa uusitaan pitkospuita.

Lieksan ja Ilomantsin alueilla sijaitsevalla Patvinsuolla uusitaan ja kestävöitetään noin kilometrin mittainen osuus Pienen Surkanvaaran ja Olkkosen seudulla.

Rautavaaran ja Sotkamon kuntien alueella olevassa Tiilikkajärven kansallispuistossa taas kunnostetaan pitkospuureittiä noin kolmen kilometrin matkalta, kun puiston reiteistä Aution kierron pitkokset uusitaan.

– Tiilikkajärven pitkospuiden kunnostusrahat tulevat osittain toiminnan perusrahoituksesta ja osittain eduskunnan lisärahoituksesta, kertoo Metsähallituksen luontopalveluiden Itä-Suomen kenttäpäällikkö Tero Mustonen.

Puutavara on jo ajettu maastoon. Työt aloitetaan lumen sulettua ja tulvavesien salliessa.

Patvinsuolla on tiedossa lisäksi siltojen kunnostamista.

– Virtasalmen silta uusitaan. Vanha puretaan ja uusi silta tulee tilalle, Mustonen summaa.

Venäjältä tuotu lehtikuusi vaihtuu jatkossa suomalaiseen kuuseen

Vanhoista pitkospuista pätkitään poltettavaksi kelpaava puu retkeilijöiden käyttöön nuotiopaikoille.

Puumateriaalina on vielä Venäjältä tuotua lehtikuusta, jota oli valmiina varastoissa.

Jatkossa pitkospuiden puuna kokeillaan Itä-Suomessa suomalaista kuusta, koska puutavarakauppa Venäjän suuntaan on jäissä Ukrainan sodan vuoksi.

– Suurin piirtein samaa ovat ne kustannukset. Suomalaisen kuusen hinta on noussut maailmantilanteen seurauksena, Mustonen pohtii.

Suomalaista kuusta on jo käytetty Lapin kansallispuistoissa, mutta aiemmin Itä-Suomessa on suosittu käyttöiältään usein pidempää lehtikuusta.

Pitkospuureitistöä Patvinsuon kansallispuistossa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Etelä-Konneveden kansallispuistoon tulossa teräsportaat: materiaalit kuljetetaan helikopterilla

Myös Rautalammin Etelä-Konneveden kansallispuistoon on tiedossa muutoksia, sillä Kalajanvuoren jyrkkään kohtaan tehdään teräsportaat lähempänä kesää tai kesällä. Tarkempi paikka on Kalajanvuoren pohjoispuoli. Projekti on valmisteilla parhaillaan.

Materiaali kuljetetaan paikalle helikopterilla, kertoo Metsähallituksen Sisä-Suomen puistoalueen erikoissuunnittelija Maija Mikkola.

Tähän saakka paikalla on ollut vain köysikaiteita.

– Reitti on todella jyrkkä. Portaat helpottavat huomattavasti liikkumista siellä, varsinkin jos on esimerkiksi jotain vaivaa vaikkapa polvissa, Mikkola sanoo.

Etelä-Konneveden kansallispuisto on paikoin hyvin vaikeakulkuista jyrkkien nousujen ja laskujen, juurakoiden ja kivien vuoksi.

Pohjois-Karjalan Kolin kansallispuistossa ei ole tiedossa merkittäviä korjaustöitä, ja parkkialueen laajennustyö viivästyy. Lieksan kaupungin Metsähallitukselle maaliskuussa myöntämästä poikkeamisluvasta on valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Aiheesta voit lukea tarkemmin täältä.

.
.