Hyppää sisältöön

Hoitajat palaavat töihin myös Keski-Suomen sairaala Novassa – johtajaylilääkärin mukaan lakko heikensi sairaalan ilmapiiriä

Keski-Suomessa sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärillä ja Tehyn pääluottamushenkilöllä on täysin erilaiset näkemykset lakon vaikutuksista ilmapiiriin.

Sairaala Nova palaa normaaliarkeen viimeistään ensi viikolla, johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen arvioi. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Tehyn ja Superin työtaistelussa on tällä viikolla otettu aikalisä. Lakkoa ei jatketa, mutta hoitajilla on voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Hoitajajärjestöt valmistautuvat nyt joukkoirtisanoutumisiin, ellei neuvotteluissa saavuteta tulosta.

Sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen sanoo olevansa iloinen lakon päättymisestä, sillä sen jatkuminen olisi hänen mukaansa ollut sairaala Novalle "kriittinen paikka".

Jalkanen toivoo, että alalle syntyisi kaikkia osapuolia tyydyttävä sopimus. Joukkoirtisanoutumisuhkaa hän kommentoi näin:

– Siinä jokainen hoitaja tekee itsenäisen ratkaisunsa sen suhteen, kuinka kovilla toimenpiteillä haluaa tätä asiaa ajaa.

"Ilmapiiri on kiristynyt"

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä johdolla ja hoitajilla on erilainen näkemys kahden viikon mittaisen lakon vaikutuksista sairaala Novan toimintaan.

Vs. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen on sitä mieltä, että lakko on heikentänyt sairaalan ilmapiiriä.

– Ilmapiiri on kiristynyt. Pelkään, että ammattiryhmien välille syntyy juopaa, jota meillä ei ennen ole ollut, ja väistämättä tällainen kireä tilanne voi sitä aiheuttaa, Jalkanen arvioi.

Tehyn Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Anne Puronaho ei näe, että lakolla olisi vaikutusta sairaalan ilmapiiriin.

– Tämä on kuitenkin ollut laillinen työtaistelutoimi ja työntekijöillä on oikeus ilmaista mielipidettä. Siinä mielessä tämän pitäisi istua ihan sinne arkeen, Puronaho toteaa.

Hoitajalakko ei jatku, mutta voimassa on hoitajien ylityö- ja vuoronvaihtokielto. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Tehy ja Super ovat keskittäneet työtaisteluun ja työehtosopimusneuvotteluihin liittyvän tiedotuksen keskusjärjestötasolle. Paikalliset pääluottamushenkilöt kommentoivat tilannetta vain hyvin yleisellä tasolla.

Paikallistasolta ei näin kommentoida myöskään johtajaylilääkärin arviota lakon vaikutuksesta potilasturvallisuuteen.

Jyrki Jalkasen mukaan lakko on johtanut muun muassa "fyysisiin vaaratilanteisiin". Vaaratilanteista on Jalkasen mukaan tehty lakkoon liittyen kymmeniä haittatapahtumailmoituksia.

Superin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pääluottamusmies Jaana Jörgensen huomauttaa, että potilasturvallisuuden kehittämiseen tähtääviä haittatapahtumailmoituksia tehdään Novassa jatkuvasti myös normaaliarjessa.

Jyrki Jalkanen toteaa, että hoitajajärjestöjen vastustamaa potilasturvallisuuslakia olisi tarvittu, jos lakko olisi jatkunut. Hänen mielestään hoitajalakko vaaransi potilasturvallisuuden, ja lain nojalla hoitajia olisi voitu määrätä töihin.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Jyrki Jalkanen sanoo olevansa iloinen siitä, että työtaisteluun on nyt saatu hengähdystauko. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Johtajaylilääkäri arvioi, että paikallisten neuvottelijoiden kanssa sairaala olisi päässyt yhteisymmärrykseen, mutta ylemmällä taholla ymmärrystä ei ole riittänyt.

– Lääketieteellistä asiantuntemusta suojelutyön tarpeesta on haastettu vakavasti, ja vastuu on siirretty järjestöjen keskuslakkotoimikunnalle, Jalkanen sanoo.

– Myötätunnosta olen joutunut seuraamaan, kun he (paikalliset neuvottelijat) ovat joutuneet pyytämään lupaa suojelutyöresursseihin ylemmältä taholta, jonka vastaukset on olleet hyvin dogmaattisia ja kiistäneet meidän lääketieteelliset perusteet.

Hoitajajärjestöjen viesti taas on ollut lakon aikana se, että suojatyövoimaa on myönnetty työnantajan tarpeen mukaan - kiireelliseen työhön.

Superin Keski-Suomen ammattiosasto 414:n hallituksen jäsen, lähihoitaja Miia Erkkilä, totesi viime viikolla Ylelle, että suojatyöneuvotteluissa hoitajia on saatu lisää, jos on ollut tarvetta.

Superin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ammattiosaston hallituksen jäsen Miia Erkkilä osallistui järjestönsä pop-up-kahvilatapahtumaan Jyväskylässä 11. huhtikuuta. Kuva: Virpi Kotilainen / Yle

– En ole kuullut keltään, joka on suojelutyössä ollut, että siellä olisi vaaratilanteita tullut ainakaan yhtään enempää kuin niitä on ollut ennen lakkoa, Erkkilä totesi Yle Jyväskylän haastattelussa.

Hoitajia on suututtanut erityisesti Jyrki Jalkasen julkisuuteen tuoma epäily siitä, että lakko olisi johtanut potilaan kuolemaan Novassa. Hoitajajärjestöt ovat tyrmänneet väitteen. Keskisuomalainen kertoi asiasta viime viikolla (siirryt toiseen palveluun).

Tapausta tutkitaan parhaillaan.

Lue myös:

.
.