Hyppää sisältöön

Maatalouden tuotantokustannukset rakettinousussa, MT: kauppa ja elintarviketeollisuus ovat neuvotelleet satojen miljoonien hinnankorotuksista

Ennustelaitokset lupaavat myös ruoan kuluttajahintoihin jopa ennätyskorotuksia. Eteläsavolaisen maitotilallisen mukaan viljelijät ovat "todella tiukoilla".

Kuva: Tuomo Rintamaa/Yle

Maatalouden tuotantokustannukset jatkavat rajua nousuaan, kertoo Tilastokeskus. Uusimman, helmikuun loppuun ulottuvan tilaston mukaan energian, lannoitteiden, torjunta-aineiden sekä laitteiden ja rakennusten huoltokulujen tapaisten hyödykkeiden ja palveluiden ostohinnat ovat vuodessa nousseet yli neljänneksen, 26 prosenttia.

Helmikuun viimeisellä viikolla alkanut Ukrainan sota nostaa kustannuksia entisestään.

– Minun muistini mukaan vastaavaa tilannetta ei ole aiemmin ollut, että tuotantopanosten hinnat nousevat näin rajusti, sanoo maitotilallinen Sanna Hämäläinen, joka toimii myös Etelä-Savon MTK:n puheenjohtajana. MTK on viljelijöiden etujärjestö.

Samaan aikaan maatalouden tuottajahinnat olivat Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa nousseet vuodentakaisesta vain 17 prosenttia.

Hämäläisen mukaan viljelijät ovat nyt todella ahtaassa raossa.

– Tein vähän aikaa sitten opinnäytetyönä tutkimusta viljelijöiden hyvinvoinnista, ja kyllä se todella surkeaa oli katsoa niitä tuloksia. Kuinka moni on henkisesti tiukoilla. Taloudellinen tilanne oli se suurin yksittäinen syy tällä hetkellä, Hämäläinen sanoo.

S-ryhmä on viime aikoina käynyt kesken sopimuskauden neuvotteluja elintarviketeollisuuden kanssa Ukrainan sodan vuoksi, kertoi Maaseudun tulevaisuus (siirryt toiseen palveluun) alkuviikolla.

Lehden tietojen mukaan odotettavissa on, että elintarvike­teollisuuteen ja edelleen alkutuotantoon välittyvät satojen miljoonien eurojen hinnan­korotukset.

Maan hallitus puolestaan on valmistellut viljelijöille 300 miljoonan euron tukipakettia. Ennustelaitokset puolestaan ovat jo ennakoineet ruoan kuluttajahintoihin jopa ennätyksellistä nousuvauhtia tänä vuonna.

.
.