Hyppää sisältöön

Entä jos 400 metrin syvyydessä tapahtuisi onnettomuus? Pyhäsalmen kaivoskuiluissa harjoitellaan maanalaista pelastustoimintaa käytännössä

Maanalaisen koulutuskeskuksen laajuus on 16 hehtaaria. Se tarjoaa olosuhteet, joita ei löydy mistään muualta Suomesta, eikä oikein maailmaltakaan.

Pyhäsalmen kaivoksen Underground Rescue - koulutuskeskuksessa pystytään harjoittelemaan maanalaista pelastustyötä aidossa ympäristössä. Kuva: Sakari Nokela / Callio Pyhäjärvi

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Pyhäsalmen kaivoksen jatkokäyttöä on mietitty vuosien ajan, ja nyt ensimmäinen iso hanke alkaa olla valmis kaupalliseen käyttöönsä.

Ehtyvän kaivoksen uumeniin on valmistunut yli 15 hehtaarin koulutus- ja pelastusharjoittelukeskus. Noin 400 metrin syvyydessä tehdään vielä viimeistelytöitä ja hankitaan kalustoa, ennen varsinaisen toiminnan aloittamista syksyllä.

Pyhäsalmen kaivoksen erikoisuus ja vahvuus on maanalaisen pelastustoiminnan aidot harjoitusolosuhteet, arvioi kaivoksen jatkokäyttöä kehittävän Callion kehitysjohtaja Sakari Nokela.

– Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana. Kaivospelastautumisen lisäksi tilat soveltuvat niin korkealta kuin kuilustakin pelastamiseen, ja voimme käyttää esimerkiksi savua turvallisesti harjoituksissa.

Keskus on kansainvälisestikin harvinainen. Nokelan mukaan vastaavanlaisia harjoituksia pystytään järjestämään Norjassa Oslossa, vakuutusyhtiö Ifin koulutuskeskuksessa. Se tosin on maan päälle rakennettu harjoitushalli.

Kehitysjohtajalla on selkeä viesti harjoituspaikkoja etsiville yrityksille.

– Meillä on ainutlaatuiset olosuhteet, ja norjalaisilla on muutoinkin tarpeeksi rahaa, niin turhaan sitä sinne menee harjoittelemaan vaan tulee tulevaisuudessa tänne Pyhäsalmelle, Nokela keventää.

Ydinjäteyhtiö Posiva testasi keskuksen tiloja

Harjoittelukeskuskuksen olosuhteita testasivat ensimmäisenä kaivoksen omat työntekijät ja ydinenergia-alan TVO-Posivan edustajat.

Posiva on louhinut ydinjätteen säilytyspaikka Onkalon Eurajoella hieman yli 400 metrin syvyyteen, joten maanalaiset olosuhteet ja niissä harjoittelu on tärkeää, kertoo työmaayksikön päällikkö Kimmo Lehtola.

– Pyhäsalmella on valtavan hyvät tilat järjestää harjoituksia, joita voisi olla omissa tiloissa vaikea vetää tässä kokoluokassa.

Posiva on yksi Underground Rescue -hankkeen rahoittajista. Tavoitteena on kehittää yhtiön omaa työturvallisuustoimintaa, mutta myös luoda kaupallisia edellytyksiä koulutuskeskukselle. Lehtolan mukaan esimerkiksi tuoreesta testikäynnistä saatiin tärkeää tietoa viime vaiheen kehitystyöhön ennen keskuksen avaamista.

– Aika näyttää kuinka toiminta laajenee, mutta olemme mukana kummastakin syystä, Lehtola vastaa kysymykseen ovatko he mukana vain kehittämässä omaa toimintaansa vai myös taloudellisista lähtökohdista.

Harjoituskeskuksen käyttäjiksi odotetaan etenkin kaivosyhtiöitä, alan muita yrityksiä ja pelastusyksiköitä. Tilat soveltuvat myös tavalliseen pelastusharjoitteluun ja kaivosalan teknologian testaukseen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella perjantaihin 22.4. kello 23 saakka.

.
.