Hyppää sisältöön

Poliisi keskeytti Elokapinan mielenosoituksen Koverharin satamassa Hangossa – viisi otettu kiinni

Elokapinan aktivistit pysäyttivät viime viikon tiistaina Koverharin satamaan matkalla olleen venäläisen hiilijunan.

Elokapinan ja Greenpeacen aktivisteja Hangon Koverharissa 13. huhtikuuta. Kuva: Ville Vuorinen / Lehtikuva

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Elokapina oli osoittanut mieltä Hangon Koverharin satamassa yhteensä kymmenen päivää ja vastustanut venäläisen hiilen kuljetusta. Viisi mielenosoittajaa otettiin kiinni torstaina 21.4.2022. Äänessä Elokapinan aktivisti Ivar Sundman, joka oli paikalla lähe koko mielenilmauksen ajan.

Poliisi on keskeyttänyt Elokapinan mielenosoituksen Hangossa Koverharin satama-alueella. Poliisi antoi poistumiskäskyn noin kahdellekymmenelle henkilölle hieman ennen aamukahdeksaa torstaina.

Poliisin mukaan osa mielenosoittajista totteli poistumiskäskyä ja poistui paikalta omilla ajoneuvoilla. Loput poistumiskäskyä noudattaneista lähtivät paikalle järjestetyllä bussilla.

Länsi-Uudenmaan poliisista komisario Antti Mäki kertoo, että viisi mielenosoittajaa otettiin kiinni ja heidät viedään Raaseporin poliisiasemalle.

Poliisin mukaan kiinni otetut mielenosoittajat olivat pyrkineet poistumiskäskyn jälkeen takaisin raiteille. Heidät otettiin tämän jälkeen kiinni "poliisilain perusteella rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi".

Poliisi on aloittanut esitutkintatoimenpiteet aamupäivän aikana, poliisi tiedotti (siirryt toiseen palveluun) noin kello 12.30. Kiinniotettuja epäillään tässä vaiheessa niskoittelun lisäksi liikenteen häirinnästä. Heidät tullaan päästämään vapaaksi heti esitutkintatoimenpiteiden päätyttyä.

Myös poliisin poistumiskäskyä noudattaneita henkilöitä epäillään liikenteen häirinnästä. Rikosnimikkeet voivat täsmentyä esitutkinnan myötä.

Poliisin mukaan tapahtumat ja kiinniotot sujuivat rauhallisesti. Paikalla ei enää ole mielenosoittajia.

Mielenosoitus vastusti venäläisen hiilen kuljetusta

Aktivistit pysäyttivät viime viikon tiistaina Koverharin satamaan matkalla olleen venäläisen hiilijunan. Osa aktivisteista kahlitsi itsensä kiskoihin. Yhteensä mielenilmaus jatkui kymmenen päivää.

Mielenosoittajat vaativat, että Suomi lopettaa välittömästi venäläisen hiilen läpikulkuliikenteen ja irtautuu aiottua nopeammin Venäjän fossiilienergiasta.

– Halusimme ylläpitää protestia, koska muuten hiilen läpikulkuliikennettä jatketaan ja se on sekä ympäristölle että ukrainalaisille kohtalokasta toimintaa. On järjetöntä puhua Venäjästä uhkana ja samaan aikaan rahoittaa sen sotataloutta, kommentoi Elokapinan aktivisti Silja Laitinen tiedotteessa.

Myös Elokapinan aktivisti Ivar Sundman otti osaa mielenosoitukseen Koverharissa. Hän kertoo heränneensä torstaina aamulla siihen, kun eräs aktivisteista tuli hänen telttaansa ja kertoi, että poliisi on saapunut paikalle.

– Olimme olleet paikalla yli viikon ja neuvotelleet rauhallisesti ja asiallisesti poliisin kanssa, mutta yhtäkkiä yli kahdenkymmenen poliisin joukko tuli häätämään meidät pois. Jäi epäselväksi, mikä yhtäkkiä muuttui. Itse arvelen, että veturin paikalla pysyminen alkoi käydä liian kalliiksi, Sundman sanoo.

Hän kertoo, että mielenosoittajat pakkasivat leirinsä kasaan poliisin käskystä.

– Tätä mielenosoitusta emme voi enää samalla tavalla jatkaa, mutta jatkamme mielenosoittamista parin viikon päästä Ylikulutuskapinassa Helsingissä.

Poliisi: Raide tuli saada vapautettua

Poliisi kertoo aloittaneensa neuvottelut mielenosoittajien kanssa pian junan pysäyttämisen jälkeen. Poliisin tavoitteena neuvotteluissa oli mielenilmauksen siirtäminen sopivampaan paikkaan, junan siirtäminen ja täten raiteen vapauttaminen.

Noin viikon ajan käydyt neuvottelut poliisin ja mielenosoittajien edustajien välillä eivät kuitenkaan johtaneet siirron mahdollistamiseen mielenosoittajien läsnä ollessa, poliisi toteaa.

Mielenosoitus keskeytettiin kokoontumislain perusteella. Keskeyttämisen syynä on tilanteen pitkittyminen, ja sen vaikutukset eri osapuolten toimintaan. Tilanteen taloudelliset vaikutukset junaoperaattorille alkoivat kasvaa, ja vaikka juna ei välittömästi aiheuttanut haittaa muulle tie- tai raideliikenteelle, tuli raide saada vapautettua, poliisi kertoo tiedotteessaan.

Liikennöitsijä siirsi junan pois tapahtumapaikalta pian mielenosoituksen keskeyttämisen jälkeen.

Juttua täydennetty 21. huhtikuuta: kello 13.50 Elokapinan kommenteilla; kello 12.33: Poliisin perusteluilla mielenosoituksen keskeyttämisestä; kello 11.15: tiedoilla siitä, että poliisi epäilee kiinni otettuja mielenosoittajia niskoittelusta; ja kello 10.37: Poliisi vahvistaa, että viisi ihmistä on otettu kiinni.

.
.