Hyppää sisältöön

Inarin kansainvälisyys yllätti tuoreen kunnanjohtajan kuusi vuotta sitten – 31 vuotta eläkeikään sai hakemaan uusia haasteita

Saamelaisalueen kaikissa kunnissa vaihtuu kunnanjohtaja vuoden sisällä. Pian Inarin kuntaan haetaan uutta johtajaa, kun Toni K. Laine siirtyy Hämeen maakuntajohtajaksi.

Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine pilkkii ja nauttii kevätauringosta.
Inarin kunnanjohtajuus antoi Toni K. Laineelle erityistä oppia kansainvälisyydestä ja monikulttuurisuudesta.

Inarijärven jäällä on rauhallisen tyyntä ja kevätaurinko lämmittää pilkkijän valmisteluja. Inarin kunnanjohtaja Toni K. Laine lopetteli työpäiväänsä jo hieman aiemmin, jotta pääsisi kotijärven rantaan rentoutumaan. Kalastus ja luonnossa liikkuminen ovat olleet Laineelle tärkeitä keinoja palautua raskaistakin työpäivistä.

Kuusi vuotta sitten Inarin kunta valitsi tamperelaisen Laineen uudeksi kunnanjohtajakseen. Hän osasi odottaa, että Inarissa kunnanjohtajan työ tulisi olemaan erilaisempaa kuin muualla Suomessa.

– Monikulttuurisuus ja luonnon olosuhteet olivat kaikkea sitä, mitä lähdin hakemaan, kun tänne lähdin. Työ on ollut monipuolista ja todella antoisaa. Se kuitenkin tuli yllätyksenä, miten kansainväliseen paikkaan tulin. Se on tarkoittanut omassa työssäni myös paljon työtunteja, kertoo Laine.

Toni K. Laine kerkesi toimia Inarin kunnanjohtajana kuusi vuotta. Kuva: Sara Kelemeny / Yle

Nyt edessä on kuitenkin uudet työtehtävät. Vielä parin kuukauden ajan hänet nähdään Inarin kunnanjohtajan tehtävissä, kunnes on aika muuttaa Hämeenlinnaan maakuntajohtajan saappaisiin. Päätös hakea uutta työtä ei syntynyt ilman pitkää pohdintaa.

– Kuten oli tiedossa, minulla on vielä 31 vuotta eläkkeelle, enkä aikonut olla Inarissa siihen saakka. Olen viihtynyt täällä hyvin. Inarissa on hienoja ihmisiä, maisemia ja kulttuuria. Kyllä tätä jouduin paljon puntaroimaan, kertoo Laine.

Toni K. Laine tiesi jo Inariin muuttaessaan, ettei kunnanjohtajan pesti tule olemaan eläkeikään saakka. Silti päätös lähteä syntyi pitkän pohdinnan jälkeen.

Kun Laine luopuu virastaan, on saamelaisalueen kaikissa kunnissa vaihtunut kunnanjohtaja vuoden sisällä. Kunnanjohtajat vaihtuivat tänä keväänä Enontekiöllä ja Utsjoella. Myös Sodankylässä haetaan paraikaa uutta kunnanjohtaja, koska nykyinen viranhaltija lopettaa tämän kuun lopussa.

Koulurakennusten uusiminen ja saamen kielistrategia jäivät mieleen

Toni K. Laineelle Inariin asettuminen oli helppoa. Yhteistyökuviot toimivat niin kunnanvaltuutettujen kuin muiden viranomaistahojen kanssa, yhteishenki on ollut kannustavaa ja työtä kunnan eteen tehdään yhteistuumin, kertoo Laine. Maakuntalehti Lapin Kansan mukaan (siirryt toiseen palveluun) kunnanjohtaja on ollut luottamushenkilöiden keskuudessa pidetty.

Tärkeimmiksi kohokohdikseen työssään Laine nimeää uusien koulurakennusten uudistamishankkeet, kunnan hyvän taloustilanteen sekä saamen kielistrategian vaikutukset kunnan toimintaan.

Inarissa puhutaan kaikkia kolmea Suomessa puhuttavaa saamen kieltä, ja saamelaiskulttuuri tekikin Laineeseen suuren vaikutuksen.

– On ollut myös todella haastava tehtävä turvata kaikkien kolmen saamen kielen elinvoimaisuus ja sekä kasvattaa uusia saamenkielisiä sukupolvia. Mielestäni olemme menneet siinä parempaan suuntaan, pohtii Laine.

Saamenkielistrategia on saamelaisalueen kuntien omasta aloitteesta alkanut kehittämistoimi, jolla vahvistetaan saamen kielen asemaa kuntien palveluissa ja toteutetaan paremmin saamen kielilakia. Inarin kunnanvaltuusto hyväksyi kielistrategian vuonna 2020.

Kielitoimien kehittäminen toi kuntaan hyviä vaikutuksia, näkee kunnanjohtaja.

– Toivon positiivista asennetta saamen kieliä kohtaan tulevaisuudessakin sekä lisää saamenkielisiä palveluita. Lapset ja nuoret ovat kuitenkin se tärkein joukko, joita tukea. He ovat tulevaisuuden kielenkäyttäjiä.

Kunnanjohtaja seuraa kalojen liikehdintää pilkkiavannossa kelluvalla kaikuluotaimella. Kalaa oli liikenteessä pienissä määrin. Kuva: Sara Kelemeny / Yle

Kunnanjohtajan pesti voi olla pohjoisessa vaativa paikka

Inarin vuosien muistelo keskeytyy yllättäen, kun pilkkivavassa tuntuu nykäisy. Järven jäälle nousee hyvänkokoinen ahven. Tästä saa jo pienen ruuan tehtyä, kun Laineen tytär saapuu koulusta.

– Erityisesti kalapullat tuntuvat maistuvan meidän perheessä, kertoo Laine.

Muutamat asiat kunnanjohtajavuosista ovat jääneet myös vaivaamaan. Parin investointihankkeen pysähtyminen on harmittanut Lainetta. Myös koronapandemia vaikutti paljon kunnan kehitykseen, kun siirryttiin hetkessä kriisijohtamiseen.

– Olisin halunnut muuttaa meidän sisäisessä organisaatiossamme joitakin asioita ja laittaa panoksia kehitystyöhön. Tavallisesta kehitystyöstä siirtyi työtunteja pandemia-ajan haasteiden hoitoon. Olen kuitenkin sitä mieltä, että jos jokin asia ei ole rikki, sitä ei pidä liian innoissaan lähteä korjaamaan, pohtii Laine.

Inarin kunnanjohtajan virka tulee todennäköisesti hakuun syksyllä, kun Hämeen maakuntajohtajan virka on saanut lainvoimaisuuden.

Uudella kunnanjohtajalla on suuret saappaat täytettävänään.

– Vaatimustaso on korkealla. Johtajalla täytyy olla laajempi kokonaiskuva kulttuurisesta moninaisuudesta, ja maankäyttöön liittyvissä asioissa täytyy olla taitava. Taloushallinto on tärkeä, vaikka Inarin taloustilanne on ollut pitkään hyvällä pohjalla, kertoo Laine.

.
.