Hyppää sisältöön

Nousisiko Oulun keskustaan torihotellin tilalle siilikakku? Uros-miljonäärin hotellihankkeen pysähtyminen innoitti oululaiset pilailemaan

Oululaisen sarjakuvataiteilijan mukaan oli odotettua, että torihotellin vaiheet kirvoittavat huumoria ja ironiaa. Keskeisellä paikalla sijaitsevan tontin käyttö on kaupunkilaisten yhteinen asia.

Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat hahmottelivat siilikakun torihotellin paikalle. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Oulussa on seurattu kummissaan keskeiselle paikalle torinrantaan rakennettavan hotellin vaiheita vuosien saatossa. Välillä on rakennettu ja nyt taas työt ovat olleet seisahduksissa pitkän aikaa.

Ärsytyksen lisäksi keskeneräinen hotellirakennus on herättänyt vitsailua ja nyt pilapiirroksia. Työmaata suojaaviin aitoihin on alkanut ilmaantua tekstejä ja kuvia, joissa otetaan humoristisesti kantaa rakennushankkeeseen.

Oulun uusi toivo -kuvasarjan takaa paljastuu ryhmä Oulun yliopiston ensimmäisen ja toisen vuosikurssin arkkitehtiopiskelijoita.

– Tämä työ on tehty Oulun teekkariyhdistyksen jäynäkisaan, kertoo ryhmässä mukana oleva toisen vuosikurssin arkkitehtiopiskelija Sampo Westerberg.

Ryhmän tekemissä havainnekuvissa torihotellin paikalla on siili, eikä mikä tahansa siili, vaan monien juhlien klassikko – siilikakku.

– En tiedä onko kukaan meistä tehnyt ikinä siilikakkua, vai nähnyt vain jossain kuvia. Siilikakku on niin utopistinen juttu ja käsittämätön konsepti. Toki eihän hotellirakennus Oulun torinrantaan sitä välttämättä ole, mutta hirveän pitkä projekti se on ollut.

Westerbergin mukaan jäynäkisan teemana oli tänä vuonna "kauan odotettu", mikä sopiikin torihotelliin hyvin.

Arkkitehtiopiskelijoiden suunnittelema siilikakku tehtiin Oulun teekkariyhdistyksen jäynäkisaan. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Torihotellin taustalla on Uros-yhtiöstä tunnetun liikemies Jyrki Hallikaisen perheyhtiö. Hankkeen pysähdyttyä ja Uroksen jouduttua konkurssiin kaupungille on esitetty rakennuksen muuttamista asunnoiksi ja jopa purkamista.

Arkkitehtiopiskelijat ovat sitä mieltä, että torihotellin rakennukselle on hyvä löytää joku käyttötarkoitus, sillä jo ilmastonäkökulmastakin sitä on järjetöntä lähteä purkamaan.

Westerberg toteaa, että kuvilla ei silti ole mitään vaikuttamispyrkimyksiä yhtään mihinkään.

– Tämä on ihan puhtaasti vitsi.

Lisää huumoria luvassa

Oululaisen sarjakuvataiteilija Anssi Vieruahon mukaan oli odotettua, että aihe kirvoittaa huumoria ja ironiaa. Hän nostaa siilikuvan suosikikseen.

– Tämä menee ehkä jo meemistä. Lisää huumoria on tulossa. Kyseessä on keskeneräinen hotelli, joka on rakennettu ehkä kaupungin parhaalle tontille. Ironialla asiaan suhtautuminen, ehkä jopa meemikulttuuri on odotettu reaktio ilmiölle.

Vieruaho muistelee muutaman vuoden takaisia tapahtumia Tampereella, kun Uros-areenan nimi julkistettiin ja rakentaminen aloitettiin. Myös tamperelaiset keksivät tuolloin vastaavanlaista huumoria ja kävivät kiinnittämässä lappuja.

– Siihen aikaan se viljeli siellä tällaista meemitehtailua. Tämä on tämän päivän kansalaisvaikuttamista, että otetaan tällä tavalla kantaa.

Torihotellia ympäröivään aitaan on kiinnitetty vitsikkäitä kuvia ja kirjoituksia. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Myös Vieruaho toivoo, että rakennus tulee valmiiksi. Tilat voisivat mennä hänen mukaansa kulttuurin käyttöön.

– Kaupunkilaisia kiinnostaa, miten täällä tontteja käytetään ja mihin tiloja rakennetaan. Kyllä se on meidän yhteinen asia, mitä tämän tason tonteille tehdään. Nyt on tuhlattu aikaa ja rahoja.

Rakennuksen kohtalo yhä epäselvä

Oulun yhdyskuntajohtaja Marko Kilpeläisen mukaan tovin keskeytyksissä olleen hotellin rakennustöiden jatko on edelleen epäselvää. SVR on ilmoittanut, että työt on pysäytetty kokonaan. Kaupungilla ei ole tietoa kenen toimesta ja milloin työt jatkuvat.

Hotellin rakennusluvan takaraja on kesäkuussa. Rakennustöiden jatkumisen lupa on rakennusvalvonnan käsissä.

Kilpeläinen ei suostu kertomaan, onko kukaan tai mikään taho mahdollisesti kiinnostunut tulemaan mukaan hankkeeseen.

– Tähän en pysty ottamaan kantaa. Kaupungin tavoitteena on, että mahdollisimman pian löytyy toteuttajatahot, jotka rakentavat hotellin valmiiksi. Uskon tällä hetkellä, että niin tulee käymään, mutta varmuutta minulla ei tietenkään ole.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun torihotellista Yle Tunnuksella 26.4. kello 23 saakka.