Hyppää sisältöön

Kuopioon kymmenkunta lastenhoitajaa, Kiuruvedelle kiertävä lastenhoitaja ja sosionomi: ministeriön avustusrahojen käyttö pääosin jo selvillä

Tieto avustusrahoista tuli viime viikolla ennen pääsiäistä, ja nyt kunnilla on tarkempia suunnitelmia rahojen käytölle. Kiuruvedellä aiotaan aloittaa rekrytoinnit jo ensi viikolla.

Kuvituskuva lapsista päiväkodissa. Kuva: Meri Remes/Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi varhaiskasvatuksen ja esi- ja perusopetuksen tasa-arvon ja laadun edistämiseen huomattavia summia myös Pohjois-Savossa.

Suurimman potin sai Kuopion kaupunki, jolle myönnettiin 400 000 euroa avustusta varhaiskasvatukseen ja 767 000 euroa perusopetukseen.

Tieto avustusrahoista tuli viime viikolla ennen pääsiäistä, ja nyt kunnilla on tarkempia suunnitelmia rahojen käytölle varhaiskasvatuksessa. Kunnat palkkaavat määräaikaisia lisätyöntekijöitä, mutta tehtävänkuvat vaihtelevat.

Kiuruveden kunnan varhaiskasvatukseen myönnettiin reilut 97 000 euroa avustusta ja kaupungissa jo tiedetään, mitä rahoilla tehdään.

– Pystymme palkkaamaan rahalla lasten ja perheiden varhaisen tuen avuksi kiertävän työparin, joka koostuu sosionomista ja lastenhoitajasta. Siitä on puhuttu pitkään, mutta näillä avustusrahoilla se voidaan vihdoin toteuttaa, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Eeva Peltonen.

Peltosen mukaan lähelle sataa tuhatta euroa hipovaan avustussummaan ollaan Kiuruvedellä tyytyväisiä, sillä summa on varsin hyvä kaupungin kokoon nähden.

Avustussumman päälle tulee vielä 20 prosentin omavastuuosuus kunnille maksettavaksi.

Sosionomin ja lastenhoitajan haku laitetaan auki todennäköisesti jo ensi viikolla.

Kuopion kaupunkiin ainakin kymmenkunta lastenhoitajaa

Kuopion kaupunki taas aikoo palkata ainakin noin 10-12 lastenhoitajaa lisäresurssiavuksi. Kaupungilla harkitaan myös erityisopettajien ja varhaiskasvatuksen opettajien palkkaamista.

– Tämä 400 000 euroa on isoin avustus, mitä varhaiskasvatukseen on viime vuosina näistä rahoista saatu. Emme ole vielä päättäneet, mihin päiväkoteihin lisätyöntekijät tulevat. Valinnassa painottuu esimerkiksi erityistä tukea tarvitsevat lapset, kertoo kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi.

Lisäresurssin avulla on mahdollista esimerkiksi lisätä pienryhmätoimintaa. Hankkeen kautta palkattuja työntekijöitä ei lasketa henkilöstömitoitukseen, vaan he ovat lisätyöntekijöitä.

Uusien työntekijöiden on tarkoitus aloittaa viimeistään elokuun alussa.

Päiväkodin naulakko, jossa on kuravaatteita ja saappaita. Kuva: Miikka Varila / Yle

Parkkisenniemi arvelee rekrytoinnin voivan olla haasteellista.

– Toistaiseksi on lastenhoitajia on saatu kohtalaisen hyvin, mutta siitäkään ei voi aivan varma olla, että kahtatoista lastenhoitajaa saadaan elokuun alkuun. Työvoimapula on meidänkin alueella totta.

Leppävirralle haluttiin lastenhoitaja joka päiväkotiin, mutta siihen rahat eivät riitä

Leppävirran kunta sai ministeriön avustusrahoista 123 000 tuhatta euroa varhaiskasvatukseen. Tarkkoja suunnitelmia rahojen käytölle ei vielä ole, mutta kuntaan palkataan rahalla ainakin määräaikaisia lastenhoitajia.

– Haimme avustusta sellaisella summalla, että jokaiseen päiväkotiin olisi tullut lisäresurssiksi lastenhoitaja. Sitä ei saatu, mutta tämäkin summa on isohko ja saamme sillä palkattua lastenhoitajia, kertoo Tiina Puranen, varhaiskasvatusjohtaja Leppävirran kunnasta.

Iisalmeen resurssivarhaiskasvatuksen opettajia ja erityisavustajia

Iisalmeen myönnettiin reilut 140 000 euroa varhaiskasvatukseen. Rahoilla palkataan kaksi resurssivarhaiskasvatuksen opettajaa ja neljä erityisavustajaa.

– Erityisavustajat ovat usein koulutukseltaan lastenhoitajia. Erityisavustajat ovat tukena muun muassa suomi toisena kielenä oppimisessa, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Katja Koskela.

Kaikki avustusrahojen saajat Pohjois-Savosta ja Suomesta löytyvät kunnittain täältä. (siirryt toiseen palveluun)

.
.