Hyppää sisältöön

Lappajärven seurakunta vastustaa liittymistä Alajärven seurakuntaan

Lappajärven seurakunnalla on vajaan neljään miljoonan arvosta metsäomaisuutta. Seurakunta haluaa varmistaa, että omaisuus päätyy lappajärveläisten hyväksi. Myös Alajärven kirkkovaltuusto vastusti Lappajärvi-liitosta.

Selvä enemmistö Lappajärven kirkkovaltuutetuista ei hyväksynyt Lappajärven liittämistä Alajärven seurakuntaan. Kuvituskuva. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Lappajärven seurakunta vastustaa seurakuntaliitosta Alajärven kanssa. Kirkkovaltuusto päätti eilen torstai-illalla äänin 12–2 lähettää tuomiokapitulille lausunnon, jossa seurakunta asettuu liitosta vastaan. Yksi valtuutettu oli poissa kokouksesta.

Valtuuston puheenjohtaja Unto Pessinen pitää hiippakunnan aloittamaa liitosselvittelyä liian kiireisenä.

– Monessa yhteydessä olemme yrittänet sanoa, että eikö tätä voisi siirtää, mutta näin se nyt meni. Äänestyksen tulos oli Lappajärvellä selvä.

Omat varat omaan käyttöön

Lappajärven päätöksessä painaa halu varmistaa, että seurakunta saa uuden seurakuntatalon. Vanha seurakuntatalo laitettiin sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon. Nyt seurakunnan käytössä on vuokratilat Rauhanyhdistykseltä.

– Jos olisimme saaneet varmuuden siitä, että liitoksenkin jälkeen meille rakennetaan oma seurakuntatalo, niin tiedä, vaikka äänestyksen tulos olisi ollut toisenlainen, Unto Pessinen toteaa.

Pessisen mukaan Lappajärven seurakunnalla on merkittävää metsävarallisuutta. Seurakunnan metsät metsäpohjineen on arvioitu vajaan neljän miljoonan euron arvoisiksi.

– Pystymme itse rahoittamaan seurakuntatalon rakentamisen. Olisihan se Alajärvellekin parempi, jos rakentaisimme ensin seurakuntatalon. Olisimme senkin jälkeen velaton seurakunta ja varallisuutta olisi vielä jäljelläkin.

Muutakin investoitavaa Lappajärven seurakunnalla riittää.

– Myös hautausmaata pitäisi pikaisesti laajentaa. Hautapaikat ovat loppumassa. Maata kyllä on, mutta onhan siinä omat työnsä, ennen kuin sitä voi ottaa käyttöön. Tämä on yksi tärkeimmistä asioista.

Alajärvikin vastustaa Lappajärvi-liitosta

Hiippakunnan selvityksessä myös Vimpelin seurakuntaa esitetään liitettäväksi Alajärven seurakuntaan sekä Evijärven seurakuntaa Kauhavaan.

Myös Alajärven kirkkovaltuusto vastusti Lappajärvi-liitosta.

– Lappajärven seurakunnan koko kiinteistömassaan liittyy paljon keskeneräisyyksiä. Toivomme niiden selkiytyvän, ennen kuin liitosasia konkretisoituu, perustelee Alajärven kirkkoherra, lääninrovasti Ari Auranen.

Sen sijaan Alajärven seurakunta suhtautuu myönteisesti Vimpeli-liitokseen, samoin kuin Evijärvi ja Kauhava omiin liitoksiinsa.

Kirkkohallitukseen jo toukokuussa

Liitosselvitystä ja seurakuntien lausuntoja käsitellään Lapuan tuomiokapitulissa keskiviikkona 27. huhtikuuta.

Kirkkohallitus päättänee liitoksista täysistunnossaan 24.–25.5.2022. Jos liitokset toteutuvat, ne tapahtuisivat jo vuoden 2023 alussa.

Järviseudun seurakuntien liitosselvityksen teosta päätti tuomiokapituli, mitä ei ole hiippakunnan historiassa aiemmin tapahtunut.

Karijoki liittynee Kauhajokeen

Myös Suupohjassa Karijoella ja Kauhajoella on neuvoteltu talven ja kevään mittaan seurakuntaliitoksesta. Aloite näihin neuvotteluihin tuli Karijoelta, tosin tuomikapitulin kehotuksesta.

Karijoen ja Kauhajoen seurakuntavaltuustot päättävät liitoksesta torstaina 12. toukokuuta. Siitä asia etenee tuomiokapituliin ja lopullisen vahvistuksen tekee Kirkkohallitus.

– Kyllä se todennäköistä on, että liitos syntyy. Toivomme tietysti, että liitoksessakin Karijoen identiteetti säilyisi, sanoo vt. kirkkoherra Mikko Lempinen.

Keskustelu liitoksista käy eri puolilla hiippakuntaa

Järviseudun seurakuntien liitosselvityksen tehnyt Lapuan hiippakunnan asiantuntija, rovasti Jukka Helin kertoo, että seurakuntien yhteistyökuvioista keskustellaan nyt paljon.

– Alustavia keskusteluja erilaisista järjestelyistä käydään nyt eri puolilla hiippakuntaa. Keskustelua on paljon, mutta uusia virallisia avauksia ei ole tehty, Jukka Helin toteaa.

Artikkeliin on lisätty Alajärven seurakunnan liitoskanta perjantaina 22.4.2022 klo 14.30.

.
.