Hyppää sisältöön

UPM:n 112 päivää kestäneet lakot loppuvat – sovittelija: Tein ehdotuksen, johon molemmat olivat vähän tyytymättömiä

Töihin palataan heti. Sopimus on nelivuotinen.

UPM:n lakot loppuvat – Sovittelija: Tein ehdotuksen, johon molemmat olivat vähän tyytymättömiä
UPM:n lakot loppuvat – Sovittelija: Tein ehdotuksen, johon molemmat olivat vähän tyytymättömiä

Metsäyhtiö UPM:n ja työntekijöitä edustavan Paperiliiton pitkään venynyt työriita on ratkennut. Sovittelija Leo Suomaa teki torstaina sovintoehdotuksen riidan ratkaisemiseksi. Töihin palataan heti. Tästä jutusta voit seurata, miten työntekijät kommentoivat lakon loppumista.

Lakkoa sovitellut Leo Suomaa kertoi perjantaina iltapäivällä, että sovintoehdotus on hyväksytty sellaisenaan.

– Tein ehdotuksen, johon molemmat olivat vähän tyytymättömiä. Osapuolet hyväksyivät kokonaisesityksen, Suomaa sanoi.

Uusi työehtosopimus on nelivuotinen. Palkankorotukset noudattavat yleistä linjaa, noin kahta prosenttia. Palkankorotuksista sovitaan nyt ja uudelleen kahden vuoden kuluttua. Uusi sopimus koskee kaikkia UPM:n liiketoimintoja: sellua, erikoispaperia, tarroja, biopolttoainetta ja painopaperia.

Vaikka UPM teki muuten erinomaisen tuloksen viime vuonna, liiketoiminnoista painopaperien yksikkö oli tappiollinen

Vanhala: 112 päivää lakossa on liikaa

Petri Vanhala pitää neuvotteluja huonona esimerkkinä yrityskohtaisesta sopimisesta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin Bulevardilla asiaa kommentoivat Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala ja UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

– Nyt saatiin sopimukset kaikille toimialoille ja ne alkavat ja päättyvät samaan aikaan, töihin palataan varmaan huomenna, Vanhala sanoi.

Vanhala totesi, että 112 päivää lakossa on liikaa ja hän toivoo, että tapaus ei koskaan toistu. Vanhala pitää neuvotteluja huonona esimerkkinä yrityskohtaisesta sopimisesta.

– Toivottavasti kukaan ei joudu koskaan tällaiseen työtaisteluun mukaan ja yhtiöt kunnioittavat työntekijöitään vähän enemmän.

Nyt päätettiin myös, että Paperiliitto jatkaa työntekijöidensä edunvalvontaa. Paperiliitto kertoo tiedotteessaan, että työtaistelu ei koskenut vain UPM:n paperiliittolaisia jäseniä, vaan laajemmin ay-liikettä. "Paperiliitto puolusti lakollaan järjestäytynyttä neuvotteluoikeutta".

Hollmén: Tämä on hieno päivä

Jyrki Hollmén saapui seurueensa kanssa tapaamiseen valtakunnansovittelijan toimistolle vähän ennen neljää. Kuva: Silja Viitala / Yle

UPM:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén vakuutteli tyytyväisyytttään. Jokaiselle UPM:n liiketoiminnalle saatiin erillinen sopimus.

– Tämä on hieno päivä, olemme erittäin tyytyväisiä siihen tavoitteeseen, jonka saavutimme: teimme liiketoimintakohtaiset työehtospimukset. Tämä oli merkittävä muutos suomalaisessa työmarkkinahistoriasssa.

Hollmen ei halunnut kommentoida lakon kustannuksia.

– Sopimuksessa ei koskaan päästä täsmälleen siihen mihin pyritään, Hollmen sanoi.

Työntekijöiden ja työnantajan välillä on ollut kiistaa esimerkiksi vuosityöajasta. Paperiliiton näkemys on, että nyt jokaisesta tunnista maksetaan.

– Paperityöntekijöille tulee 30 tuntia lisää työtä vuodessa, Paperiliiiton Vanhala sanoi.

UMP kertoo tiedotteessaan, että työaika pitenee työaikamuodosta riippuen 24-32 tuntia vuodessa lukuun ottamatta päivätyötä. Viikkotyöaika pitenee puolelle tunnilla.

"Lisäksi sovittiin kannustavasta palkkausjärjestelmästä, joka parantaa erityisesti kunnossapidon ja päivätyön ansioita", tiedotteessa todetaan.

Suurimmat kiistat ovat koskeneet sitä, että Paperiliitto on toivonut alalle yrityskohtaisia sopimuksia. Yrityskohtaisia sopimuksia tehdään esimerkiksi kilpailijoilla Stora Ensossa ja Metsä Groupissa.

.
.