Hyppää sisältöön

Ulkoministeri Haavisto: Macronin jatko takaa Ranskan tuen Suomen Nato-ratkaisulle jatkossakin – suomalaismepit ovat helpottuneita

Istuva presidentti Emmanuel Macron näyttäisi vievän voiton äärioikeiston ehdokkaasta Marine Le Penistä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on tyytyväinen, että Suomen ja Ranskan yhteinen ponnistelu EU:n turvallisuusyhteistyön kehittämiseksi jatkuu Macronin kanssa. Kuva: Sakari Piippo / Yle

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan istuvan presidentin Emmanuel Macronin voitto Ranskan presidentinvaaleissa tuo vakautta Euroopan politiikkaan sodan varjostamina aikoina.

– Se merkitsee Ranskan Eurooppa- ja turvallisuuspolitiikan jatkuvuutta, Haavisto sanoo.

Iltayhdeksän maissa annetun ennusteen mukaan keskustaliberaali Macron olisi voittamassa 58 prosentin äänisaalilla. Äärioikeiston Marine Le Pen olisi puolestaan saamassa 42 prosentin kannatuksen. Ranskan presidentinvaalien ennusteet ovat tyypillisesti pitäneet hyvin paikkansa.

Juhlintaa Emmanuel Macronin vaalivalvojaisissa Pariisissa. Kuva: Yoan Valat / EPA

Ranska on aiemmin ilmaissut Macronin johdolla tukensa Suomen mahdolliselle Nato-hakemukselle.

– Macronin jatko tarkoittaa sitä, että Ranskan tuki Suomen ratkaisulle tulee säilymään, Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan Le Penin valinta olisi tuonut lisää arvaamattomuutta Eurooppaan. Myös Le Penin ymmärtäväinen suhtautuminen Ukrainassa sotaa käyvään Vladmir Putiniin olisi herättänyt epäluuloa.

Suomalaismepit helpottuneita Macronin valinnasta

Henna Virkkunen kertoo seuranneensa vaalikampanjaa huolestuneena. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Kahden suuren europarlamenttiryhmän suomalaismepit ottavat helpottuneina vastaan ennusteenMacroninvoitosta Ranskan presidentinvaaleissa.

Europarlamentaarikko Henna Virkkusen (kok.) kertoo seuranneensa vaalien etenemistä ja Le Penin kannatusta huolestuneena. Ranska on keskeinen vaikuttaja niin EU:ssa kuin Natossakin.

– Le Penin valinta olisi ollut erittäin pahasti turvallisuutta horjuttava asia. EU:ssa on paljon merkittäviä ulko- ja turvallisuuspoliittisia päätöksiä, joissa tarvitaan jäsenmaiden yksimielisyyttä. Ranskan kontribuutio on erityisen tärkeä, Virkkunen sanoo.

Macronin voitto tarkoittaa Virkkusen mukaan vakautta myös Suomen näkökulmasta.

– Tulosennuste näyttää huojentavalta Euroopan unionin kannalta ja erityisesti nykyistä turvallisuustilannetta ajatellen, Virkkunen sanoo.

Macron saa kiitosta EU:n puolustajana

Miapetra Kumpula-Natri kuvailee Macronia innokkaaksi Euroopan kehittäjäksi. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) huokaisi helpotuksesta, kun Macronin voitto näytti varmistuvan.

– Me tarvitsemme erityisesti tällä hetkellä eurooppalaista yhteistyötä – ja sitä Le Pen ei luvannut, vaan lupasi nimenomaan haastaa sitä, Kumpula-Natri sanoo.

Kumpula-Natria on huolestuttanut erityisesti Le Penin ymmärtäväinen suhtautuminen Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniinsekä puheet sotilasliitto Natosta irtautumisesta.

Kumpula-Natri kiittelee Macronia siitä, että hän on rohkeasti ajanut EU:n yhteisiä asioita niin kansainvälisesti kuin kansallisesti.

Voit keskustella aiheesta 25.4. kello 23:een saakka.

Lue lisää: