Hyppää sisältöön

Kaavilla puntaroidaan kirkon kohtaloa: moni kuntalainen haluaisi säilyttää vanhan kirkon, mutta se vaatisi mittavat remontit

Kirkkorakennuksen purkamisen mahdollisuus on saanut kaavilaiset kokoamaan kuntalaisadressin kirkon säilyttämisen puolesta.

Kaavin kirkko. Kuva: Tuija Hyttinen / Kuopion seurakunnat

Kaavilla puntaroidaan Kaavin kirkon kohtaloa, ja kirkkorakennuksen purkamisen mahdollisuus on saanut kaavilaiset kokoamaan kuntalaisadressin kirkon säilyttämisen puolesta. Adressin on allekirjoittanut yhteensä noin 450 kuntalaista.

Nykyinen kirkko on päässyt huonoon kuntoon muun muassa kosteusvaurioiden vuoksi.

– Siitä on tehty perustavanlaatuisia rakenneavauksia. Katto pitäisi kokonaan purkaa, myös kellarikerroksessa ja perustuksissa on isoja ongelmia. Kosteutta on päässyt jopa seinien sisälle, kertoo kertoo Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra Juha Hagman.

Ratkaisuksi pohditaan joko uuden monitoimikirkon rakentamista, nykyisen kirkon korjaamista monitoimikirkoksi tai seurakuntatalon muuttamista monitoimikirkoksi. Monitoimikirkolla tarkoitetaan tilaa, joka toimii sekä kirkkona että seurakuntatalona tarvittaessa.

Adressin allekirjoittaneet ihmettelevät kirkon rapistumista

Kaavin nykyinen kirkko on rakennettu 1983.

Moni adressin allekirjoittanut pohtii, miten 1980-luvulla rakennettu kirkko on päässyt niin huonoon kuntoon.

– Kyllähän se ihmetyttää, miten kirkon on annettu mennä sellaiseen kuntoon. Kirkko on arvokkaalla ja näkyvällä paikalla. Se on kaunis rakennus, joka mainitaan myös tulevassa maakuntakaavassa, kertoo adressin yhteyshenkilö Sanni Antikainen.

Kirkkoherra Hagmanin mukaan kirkossa on perustavanlaatuisia, 1980-luvulle tyypillisiä riskirakenteita.

Varsinaista päätöstä asiasta myöhemmin

Kaavin kirkko on Kuopion seurakuntayhtymän omistuksessa, joten lopulliset päätökset tehdään seurakuntayhtymän päättävissä elimissä.

Päätöstä kirkosta saadaan vielä odottaa, koska Kuopion seurakuntayhtymän tulevien vuosien kiinteistöstrategiaa vasta valmistellaan.

– Siitä strategia etenee kirkkoneuvostoon ennen kesää ja lopulta seurakuntaneuvosto antaa asiasta lausunnon todennäköisesti heti kesän jälkeen. Suuret linjat päätetään tällöin, esimerkiksi sekin, miten rahaa Kaaville riittää, kertoo Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra Juha Hagman.

Jos uusi kirkko tulee, sitä toivotaan samalle paikalle

Adressin allekirjoittaneille tärkeää on, että uusikin kirkko rakennettaisiin vanhan kirkon arvokkaalle paikalle, jos kirkon purkamiseen päädytään.

Sanni Antikaisen mukaan mahdollisen uuden kirkon rakentamisen suhteen on tähän asti kaavailtu kirkolle sijaintia kauempana nykyistä kirkkoa.

– Emme me kuntalaiset halua kirkkoa minnekään takapihalle. Meille on tärkeää, että Kaavilla on kirkko, ja se on kirkolle sopivalla, keskeisellä paikalla kuten nyt on, Antikainen summaa.

.
.