Hyppää sisältöön

Lapin sairastavuusluku on maan neljänneksi korkein – terveimpiä ovat muoniolaiset, eniten sairauksia on Kemissä

Lapissa ongelmina ovat erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä tapaturmat. Lappilaiset ovat kuitenkin nyt terveempiä kuin 2000-luvun alussa.

THL:n selvityksen mukaan Kemissä sairastavuusindeksi on Lapin korkein. Koko Lapin alue on valtakunnallisessa vertailussa neljänneksi sairastavin alue. Kuva: Antti Ullakko / Yle

Lappilaiset sairastavat edelleen enemmän kuin suomalaiset keskimäärin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan Lapin sairastavuusindeksi on hyvinvointialueiden neljänneksi korkein.

Lapin lukema on noin 114, kun terveimmillä alueilla pääkaupunkiseudulla se on hiukan yli 80. Sairastavuusindeksi kuvaa kuntien ja alueiden väestön sairastavuutta suhteessa koko maahan, jonka vertailuluku on 100. Mitä pienempi luku on, sitä terveempää väestö on.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen selvityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) lappilaiset kärsivät keskimääräistä selvästi enemmän tuki- ja liikuntaelinsairauksista ja tapaturmista. Jonkin verran koko maata korkeammalla tasolla ovat mielenterveyden vakavat häiriöt ja sepelvaltimotauti.

Vuosien 2017–2019 sairastavuusindeksillä mitattuna Lapin kuntien ääripäät ovat Kemi ja Muonio. Kemin indeksiluku on 146, Muonion 84. Suurimmat erot Muonion ja Kemin välillä ovat mielenterveyden vakavissa häiriöissä, tuki- ja liikuntaelinsairauksissa ja tapaturmissa.

Myös Posiolla, Ylitorniolla, Kemijärvellä ja Tervolassa sairastavuusindeksi on selvästi Lapin keskiarvoa korkeampi.

Sairastavuus on vähentynyt koko maassa

THL:n tutkimuksen mukaan hyvinvointialueiden väliset erot ovat selkeät, mutta koko maassa sairastavuus on vähentynyt 2000-luvulla. Vuosien 2017–2019 sairastavuusindeksit ovat pienentyneet edelliseen vuosikymmeneen verrattuna keskimäärin 20 prosenttia.

– Myös Lapissa tilanne on parantunut samaa tahtia. Esimerkiksi Kemissä sairastavuusindeksi on pienentynyt vuosikymmenessä isolla harppauksella, kertoo tutkimusprofessori Seppo Koskinen THL:stä.

Kaikkein eniten sairastetaan Pohjois-Savossa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa, terveimmät suomalaiset taas asuvat pääkaupunkiseudulla tai Pohjanmaalla. Perinteinen jako sairaamman Itä-Suomen ja terveemmän Länsi-Suomen välillä on edelleen selvästi näkyvissä.

THL:n mukaan sairastavuuden erojen taustalla on elinoloihin ja -tapoihin, perinnöllisiin tekijöihin ja terveydenhuollon toimintaan liittyviä syitä. Alueellisia eroja voi olla esimerkiksi sairauksien diagnosoinnissa.

Tulokset eivät kuvaa koronaepidemian hoidosta syntyneen palvelu- ja hoitovelan mahdollisia vaikutuksia tuloksiin, sillä aikasarja ei ulotu koronaepidemiaan saakka. Selvityksessä ovat olleet vuodet 2017–2019 ja koko seuranta-aika koskee vuosia 2000–2019.

Sairastavuusindeksissä on otettu huomioon seitsemän vakavaa sairausryhmää ja neljä eri painotusnäkökulmaa. Indeksin sisältämät sairausryhmät ovat syövät, sepelvaltimotauti, aivoverisuonitaudit, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, mielenterveyden häiriöt, tapaturmat ja dementia.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.