Hyppää sisältöön

Huittisten kaupunginjohtajaksi valittiin arvan suosima Viveka Lanne

Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaan seuraajaksi on valittu Siikaisten kunnanjohtaja Viveka Lanne. Peltomaa on toiminut kaupunginjohtajana yli 20 vuotta.

Mikko Kaunisto (vas.) äänestysvuorossa Huittisten valtuustossa. Kuva: Antti Laakso/Yle

Huittisten kaupunginjohtajaksi on valittu keskustataustainen Siikaisten kunnanjohtaja Viveka Lanne. Häntä suosi äänestyksessä myös arpa.

Kaupunginjohtajasta äänestettiin maanantaina illalla Satakunnassa sijaitsevan Huittisten kaupunginvaltuustossa. Ääniä saivat myös entinen keskustan varapuheenjohtaja, ex-kansanedustaja Timo Kaunisto Hämeenlinnasta ja Vampulan entinen kunnanjohtaja, nykyisin Akaan hallintojohtajana toimiva ja Tampereella asuva Katariina Koivisto.

Viveka Lanne on syntynyt 1974. Hän toimi viime vuosikymmenellä Porin kaupunginvaltuustossa keskustan ryhmänjohtajana.

Viveka Lanne Siikaisissa vuonna 2018. Kuva: Mari Kahila / Yle

Arpa siivitti kohti voittoa

Äänestyksen ensimmäisellä kierroksella Katariina Koivisto sai 12 ääntä, Timo Kaunisto 11 ääntä ja Viveka Lanne 11 äänistä. Koiviston vastaehdokas toiselle kierrokselle valittiin arvalla. Arvonnan voitti Lanne.

Toisella kierroksella Koivisto sai 13 ääntä ja Lanne 21 ääntä. Yksi perussuomalaisten valtuutettu puuttui äänestyksistä.

Huittisten valtuusto päätti kaupunginjohtajasta illalla. Kuva: Antti Laakso/Yle

Äänestykset olivat suljettuja lippuäänestyksiä. Valtuuston suurin ryhmä keskusta jakautui tiettävästi eri ehdokkaiden taakse. Myös muissa puolueissa vältettiin ryhmäkurin käyttöä.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmästä esitettiin ennen äänestystä arvostelua kaupunginjohtajan hakua kohtaan. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Jukka Kivimäki katsoi, että prosessia ohjailtiin liikaa kaupungintalosta.

Ehdokkaat eivät itse olleet paikalla Huittisten valtuuston kokouksessa. Myöskään yleisöä ei ollut paikalla median edustajia lukuunottamatta, sillä kaupunkilaisten oli toivottu koronaepidemian takia seuraavan kokousta netissä.

Yli 20 vuotta Huittisten kaupunginjohtajana toiminut Jyrki Peltomaa jää eläkkeelle kesällä.

Huittisissa on hieman alle 10 000 asukasta. Valtuuston puheenjohtaja Jouni Isotalo (kok.) totesi kokouksen jälkeen Ylelle, että Huittisten poliitikkojen on tasaväkisen äänestyksen jälkeen syytä asettua yhtenäisesti tukemaan uutta kaupunginjohtajaa tämän aloittaessa työnsä.

Antti Laakso haastattelee.
.
.