Hyppää sisältöön

Maaperä ei kestänyt isoa hiekkalinnaa – nyt samaan paikkaan on tulossa valtava saunamaailma: "Sauna kiinnostaa matkailijoita"

Lappeenrannan kaupunki jatkaa sinnikkäästi saunamaailman suunnittelemista. Kaupunki etsii yhä yrittäjää, joka rakentaisi satamaan erilaisista saunoista koostuvan matkailukohteen.

Veneitä talvisäilytysksessä satamassa
Lappeenrannan kaupunki etsii yhä aktiivisesti yrittäjää, joka rakentaisi satamaan erilaisista saunoista koostuvan matkailukohteen.

Valtaisa hiekkakasa on paljastunut lumen alta satamassa. Pian sitä saapuvat ihastelemaan jälleen kymmenet tuhannet turistit.

Lappeenrannan kuuluisin nähtävyys, Hiekkalinna, kohoaa vielä tänä vuonna tutulle paikalleen satamaan. Pian se voi joutua siirtymään saunojien tieltä, sillä Lappeenrannan kaupunki jatkaa sinnikkäästi saunamaailman suunnittelemista.

Kaupunki etsii aktiivisesti yrittäjää, joka rakentaisi satamaan muun muassa erilaisista saunoista koostuvan matkailukohteen. Yrittäjä vastaisi saunamaailman rakentamisesta ja toiminnasta. Lappeenrannan kaupungin matkailujohtajan Mirka Rahmanin mukaan kiinnostuneita yrittäjiä haetaan toukokuussa käynnistyvällä toisella hakukierroksella.

Lappeenrannan kaupungin matkailujohtaja Mirka Rahmanin mukaan Hiekkalinna voisi siirtyä saunamaailman tieltä ensi vuoden kesäksi. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lappeenrannan kaupunki alkoi puuhata saunamaailmaa vuonna 2020. Muutama yrittäjä on ollut kiinnostunut saunamaailman rakentamisesta, mutta varsinaista sopimusta perustamisesta ei ole syntynyt.

Kaupungilla on kova tahto löytää yrittäjä.

–Sauna kiinnostaa kotimaisia ja eurooppalaisia matkailijoita. Saunoja rakennetaan yhä vahvasti ympäri Suomea ja mielestäni Lappeenranta on jäänyt jälkeen tässä kisassa, Rahman toteaa.

Maaperä tutkittiin

Saunamaailman paikaksi valikoitui pitkien neuvottelujen jälkeen Saimaan ranta-alue. Linnoitusniemen kärki on entistä järvenpohjaa ja maaperä ei siksi ole koostumukseltaan tasalaatuista. Kaupunki tutki viime vuonna täyttömaata tekemällä kolme koekairausta.

Tutkimusten perusteella mahdolliset rakennukset, myös saunamaailma, tulee paaluttaa kovaan maahan asti. Vedenpinnan alle sijoittuvia kellarikerroksia ei ole järkevää rakentaa alueelle.

Mahdollisen yrittäjän löydyttyä aluetta tutkitaan vielä tarkemmin esimerkiksi Saimaan puolelta.

Linnoitusniemen kärki on talvisin veneiden säilytyspaikka. Kuva: Marika Anttonen / Yle

Maaperän kestävyys on aiheuttanut huolta, sillä vuonna 2018 maailman korkeimman hiekkalinnan rakentaminen tyssäsi maaperän heikkouteen.

Jos yrittäjä löytyy, alueella tehdään vielä tarkemmat kairaukset, joissa muun muassa selviää, kuinka pitkiä tarvittavien paalujen tulee olla.

– Jos löydämme kiinnostuneen yrittäjän, alueen kaava saadaan valmiiksi tämän vuoden aikana. Rakentamaan päästäisiin sen jälkeen eli mahdollisesti ensi vuonna voisi olla jo toisenlainen tilanne Hiekkalinnan alueella, matkailujohtaja Mirka Rahman summaa.

Tavoitteena 150 000 kävijää

Lappeenrannan kaupungilla uskotaan, että tuleva kesä on ilman saunamaailmaakin matkailun kannalta suotuisa.

–Odotamme, että kotimaanmatkailu kiinnostaa jälleen. Toisaalta uskomme, että saamme ulkomaalaisia jossain määrin, ja että ihmiset uskaltavat nyt lähteä liikkeelle.

Viime vuonna Hiekkalinnalla vieraili noin 120 000 ihmistä. Tänä vuonna kaupunki tavoittelee noin 150 000 kävijää kesän aikana.

Hiekkalinnan veistotyöt alkavat parin viikon kuluttua. 18. kertaa rakennettavan Hiekkalinnan teema on tänä vuonna Suomen luonto.

Viime vuonna Hiekkalinnan teemana oli reilaisten pelien ja leikkien historia ja kehitys. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
.
.