Hyppää sisältöön

Savonlinna valmistautuu innolla kesään: Oopperajuhlat järjestetään kahden vuoden tauon jälkeen, oppaita Olavinlinnaan myös aiempaa enemmän

Olavinlinnassa panostetaan tulevana kesänä myös lastenkierroksiin. Linnaan on palkattu oppaita viime kesää enemmän.

Olavinlinnan valmistautuu ottamaan vastaan matkailijoita. Myös Oopperajuhlat järjestetään heinäkuussa parin vuoden tauon jälkeen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Olavinlinnassa valmistaudutaan jo täyttä päätä kesään: linnan opaskierroksia vetää reilut parikymmentä opasta, joista kaksi kolmasosaa on uusia.

Olavinlinnassa panostetaan tulevana kesänä esimerkiksi lastenkierroksiin.

– Tosi innolla odotan töiden alkamista, koulutuksia on jo ollut ja niiden perusteella olen oppinut paljon. Tosi hyvillä fiiliksillä odotan ensi viikolla alkavia töitä, kertoo Olavinlinnan uusi opas, savonlinnalainen Oona Itkonen.

Itkosen mukaan Olavinlinnan historiaan mahtuu todella paljon tietoa ja yksityiskohtaiset rakennushistorian tiedot ovat olleet hänelle uutta koulutuksessa.

– Olavinlinnaan liittyy myös hauskoja juttuja: linnan wc:t kiinnostavat kävijöitä paljon, sanoo Itkonen.

Itkonen haluaa oppaana tuoda esiin Olavinlinnan historiaa ja huomioida opaskierroksen erilaiset ihmiset, myös lapset.

Oopperajuhlien aikaan Olavinlinnan yleisöopastuskierrokset palaavat perinteiselle reitille. Kahtena viime kesänä Olavinlinnassa pääsi tutustumaan esimerkiksi Paksun bastionin yläkertaan ja Suvorovin linnanpihaan, joihin yleisö ei yleensä pääse. Näihin paikkoihin ei tänä kesänä siis pääse.

Olavinlinnassa vieraili viime kesänä heinäkuussa yli 44 000 henkilöä.

– Emme voi ensi kesänä ottaa vastaan tuota kävijämäärää. Toivomme, että matkailijat vierailisivat Olavinlinnassa joko kesä- tai elokuussa, sanoo Olavinlinnan palvelukoordinaattori Merja Juvonen.

Juvosen mukaan myös Savonlinnan seudun majoituspalvelut ovat Oopperajuhlien vuoksi täynnä juuri heinäkuussa.

– Kesä- ja elokuussa järjestämme myös lasten kierrokset Olavinlinnassa, kertoo Juvonen.

Lasten kierrokselle otetaan 20 lasta mukaan, mutta kierroksille täytyy ilmoittautua ennakkoon.

– Lapsia kiinnostavat erilaiset jutut kuin aikuisia: Olavinlinnassa on myös kummituskäytävä ylhäällä, huomauttaa Itkonen.

Juvosen mukaan opaskierroksille otetaan 30 henkilöä mukaan. Kierroksia järjestetään kolme suomeksi ja yksi englanniksi yhden tunnin aikana.

Olavinlinnassa on meneillään Opperajuhlien katsomon ja rakenteiden rakennustyöt.

Savonlinnan Oopperajuhla (siirryt toiseen palveluun)t (operafestival.fi) järjestetään heinäkuussa kahden vuoden koronatauon jälkeen. Oopperajuhlilla ja konserttien lipuissa korostetaan sähköistä lipunvarausta.

.
.