Hyppää sisältöön

Tšernobyl ei unohdu – pysäyttävät kuvat kertovat katastrofista, joka tapahtui päivälleen 36 vuotta sitten

Tasan 36 vuotta sitten maailmaa ravisutti tuhoisa ydinvoimalaonnettomuus. Kovan onnen Tšernobyl on ollut viime aikoina otsikoissa Venäjän hyökkäyksen takia.

Aika vaikuttaa pysähtyneen Tšernobylin räjähdyksen jälkeen Prypjatin kaupungissa
Aika vaikuttaa pysähtyneen Tšernobylin räjähdyksen jälkeen Prypjatin kaupungissa

Tänään on kulunut 36 vuotta historian pahimmasta ydinvoimalaonnettomuudesta. Tšernobylin ydinvoimalan nelosreaktori räjähti ja levitti ydinsaastetta laajalti Itä-Euroopan maihin.

Onnettomuuden uhreja muistettiin tänään Ukrainassa Slavutytšin kaupungissa, joka sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Tšernobylista. Kuva: Celestino Arce / Reuters

Osa Ukrainan, Valko-Venäjän ja Venäjän maaperästä on edelleen niin saastunutta, että sillä liikkuvat altistuvat terveydelle vaaralliselle säteilymäärälle.

Säteilymääriä mitattiin sienestä lokakuussa 2018. Kuva: Michal Okla / AOP
Kuva: National Geographic, Hilppa Hyrkäs / Yle

Kymmenet tuhannet joutuivat jättämään kotinsa. Voimalan vieressä sijaitseva Prypjatin kaupunki evakuoitiin, ja aika näyttää pysähtyneen siellä. Talot rapistuvat ja luonto villiintyy, mutta muuten mikään ei ole muuttunut.

Nainen tutki rapistunutta rakennusta Prypjatissa kesäkuussa 2019. Kuva: Sergey Dolzhenko / EPA

Onnettomuudessa kuoli heti 31 ihmistä. Onnettomuuden jälkeen kuolleiden määrästä on esitetty erilaisia arvioita. On mahdollista, että vuosien saatossa jopa 115 000 ihmistä on kuollut räjähdyksestä levinneen radioaktiivisen säteilyn aiheuttamiin sairauksiin.

Prypjatin asukkaista mitattiin säteilyarvoja heti onnettomuuden jälkeen. Kuva: AOP

Ydinvoimala ja Prypjatin kaupunki ovat olleet suosittuja turistikohteita. Suomestakin järjestetään matkoja alueelle.

Turisti ottaa selfietä lähellä voimalaa tammikuussa 2020. Tv-sarja Chernobyl on lisännyt matkailuintoa alueelle. Kuva: Sergey Dolchenko / EPA

Kunnolla otsikoihin Tšernobyl nousi taas Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäläiset valtasivat ydinvoimalan ja pitivät sen henkilökuntaa panttivankina.

Kuva on voimalan hallinnollisesta rakennuksesta sen jälkeen kun venäläisjoukot poistuivat paikalta. Kuva: Mykhaylo Palinchak / AOP

Tšernobylin ydinvoimala ei tuota enää sähköä, mutta siellä on parituhatta ihmistä töissä. Heidän tehtävänsä on huolehtia siitä, ettei voimalassa tapahdu enää onnettomuuksia.

Onnettomuusalue on antanut eläimille mahdollisuuden elää ja lisääntyä vapaasti. Sinne on myös tuotu hevosia tutkimusmielessä.

Ydinvoimalan ympärille on luotu 30 kilometrin suojavyöhyke. Alueelle on tuotu przewalskinhevosia tutkimusmielessä. Kuva: Sergey Dolchenko / EPA

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 27.4. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.