Hyppää sisältöön

Maailmanpolitiikka heijastuu valtatie 21:n parannustöihin – eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta vierailulla Lapissa

Länsirajaa myötäilevä valtatie 21 on tärkeä yhteys pohjoiseen Jäämerelle. Jäämeren yhteyden merkitys korostuu, mikäli laivojen liikennöinti Itämerellä vaikeutuu.

Ojaan juuttunut ja liikenteen estävä rekka on talvisin turhan tuttu näky valtatie 21:llä liikkuville. Kuva: Olavi Airaksinen

Maailmanpolitiikka heijastuu myös valtatie 21:n parannustarpeisiin ja mahdollisiin kunnostustöihin, sanoo Lapissa vierailulla olevan eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan puheenjohtaja Suna Kymäläinen (sd.).

– Suomen pitää varautua skenaarioon, jossa liikennöinti Itämerellä vähenisi. Mitä kautta siinä tilanteessa tavarat ja raaka-aineet silloin kulkisivat Suomeen ja Suomesta pois? Kymäläinen kysyy.

Itämeren laivaliikenne on Suomen huoltovarmuuden kannalta ensisijaisen tärkeä. Jos liikennöinti siellä vaikeutuisi, korostuisivat yhteydet Jäämerelle. Paikalllisten huonokuntoiseksi moittima valtatie 21 kulkee länsirajan myötäisesti Perämeren pohjukasta Käsivarteen.

Suomen toinen pääväylä Pohjois-Norjaan on nelostie, joka kulkee Oulun ja Rovaniemen kautta Utsjoelle. Kymäläinen muistuttaa, että pohjoinen on erityisasemassa Jäämerelle pääsyn kannalta.

– Siksi on hyvä, että juuri liikenne- ja viestintävaliokunta vierailee täällä pohjoisessa, Kymäläinen sanoo.

Hän ei kuitenkaan suoralta kädeltä lupaile rahoitusta vt 21:n parantamiseen.

Kemin tuska ymmärrettävää

Lapissa toinen teihin liittyvä ongelma on Kemin kaupungin suuret satsaukset liikenneinfraan. Kemiin rakennettavan jättimäisen biotuotetehtaan vuoksi taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleva kaupunki on joutunut käyttämään paljon rahaa katuverkkonsa parantamiseen.

Kymäläinen ymmärtää Kemin päättäjien tuskan. Rahoituksen kannalta haastavaa on, että Kemissä parannuksia tehdään nimenomaan katuverkkoon, ei valtion omistuksessa olevaan tiestöön.

Veteraanipäivänä Kolmen valtakunnan rajapyykillä

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on kolmipäiväisellä vierailulla Tunturi-Lapissa. Tapaamisten keskeisiä aiheita ovat Lapin matkailuelinkeinotoiminta ja liikennehankkeet.

Valiokunta tutustuu vierailullaan muun muassa Enontekiön lentoaseman toimintaan, Lapin arktiseen ajoneuvotestaukseen, väylänpidon digitalisaation kokeilua koskevaan arktiseen älytiehen (9 km välillä Kolari–Kilpisjärvi) VT 21:lla, Kilpisjärven tulliin sekä Sodankylän geofysiikan observatorioon Kilpisjärvellä.

Valiokunta osallistuu myös vierailun päätöspäivänä 27. huhtikuuta veteraanipäivän juhlallisuuksiin Kolmen valtakunnan rajapyykillä.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.