Hyppää sisältöön

Kittilän ex-kunnanjohtajalta tivattiin korkeimmassa oikeudessa, miksi hän teki tutkintapyynnön hissiyhtiön toimitusjohtajasta

Rovaniemellä on käynnissä harvinainen istuntoviikko. Korkein oikeus käsittelee Kittilän kuntapäättäjiin liittyvää laajaa virkarikosjuttua Lapissa.

Anna Mäkelä tuli korkeimman oikeuden istuntoon Leviltä. Aiemmin hän on ollut Kittilä-käräjillä asianosaisena. Nyt häntä kuultiin ensi kertaa todistajana. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Kittilän ex-kunnanjohtaja Anna Mäkelää on kuultu tiistaina korkeimman oikeuden (KKO) istunnossa Rovaniemellä. Mäkelän oli kutsunut todistajaksi syyttäjä. Syyttäjän kysymysten jälkeen Mäkelä vastasi puolustuksen asianajajien kysymyksiin ja kuuleminen kesti yhteensä kaksi tuntia.

KKO käsittelee laajasta Kittilän virkarikosjutusta ainoastaan kiistanalaisten tapahtumien alkuhetkiä, jolloin Kittilän kunnanhallitus perui kunnanjohtajan Levin hissiyhtiön syrjään siirretystä toimitusjohtajasta tekemän tutkintapyynnön ja palautti hänet takaisin toimitusjohtajaksi. Vastaajina on yhteensä kahdeksan Kittilän entistä ja nykyistä kuntapäättäjää.

Mäkelältä kysyttiin oikeudessa useaan otteeseen syitä tutkintapyynnön tekemiseen, sekä sitä, miksi hän ei neuvotellut asiasta ensin kunnanhallituksen kanssa.

Mäkelä kertoi marraskuussa 2013 kuulleensa, että Levin hissiyhtiön hallitus oli yksimielisesti päättänyt irtisanoa toimitusjohtajan Jouni Palosaaren epäluottamuksen vuoksi ja päätynyt sitten siirtämään hänet projektipäälliköksi hoitamaan Levin etelärinteen hissihankintaa.

Lakimies teki tutkintapyynnön

Tästä käynnistyi Mäkelän mukaan erikoisten reaktioiden sarja, minkä johdosta hän päätyi tekemään kunnanjohtajana tutkintapyynnön poliisille rauhoittaakseen tilanteen ja antaakseen sen viranomaisten selvitettäväksi. Tutkintapyynnön teki lakimies Jarmo Lähteenmäki hissiyhtiön hallituksen puheenjohtajalta Lauri Kurulalta ja Levin matkailukeskus Oy:n silloiselta toimitusjohtajalta Ari Aspialta saatujen tietojen perusteella. Tutkintapyynnön allekirjoittivat Mäkelä ja Aspia

Mäkelä kertoo, että Palosaaren irtisanomisen jälkeen Kittilässä alkoivat puheet, että Palosaari tulee palauttaa tehtäväänsä ja hissiyhtiön hallitus pitää vaihtaa. Mäkelän mukaan häneen oli yhteydessä esimerkiksi Palosaaren sisar, Levin matkailuyrittäjä Päivikki Palosaari, jonka mielestä Levi oli vaarassa menettää markkinointiyhteistyökumppaneitaan, jos Palosaari ei ole toimitusjohtajana. Mäkelä kertoi ihmetelleensä tilannetta, koska päätöksen oli tehnyt hissiyhtiön hallitus, eikä hän ollut siihen osallinen.

Mäkelältä kysyttiin, miksi hän ei keskustellut kunnanhallituksen kanssa ennen kuin teki tutkintapyynnön. Mäkelä vastasi aavistaneensa, että se olisi johtanut hänet vaikeaan tilanteeseen. Hän kertoi kokeneensa, että tutkintapyynnön tekeminen kuului hänen virkavastuulleen valvojana, eikä se ollut asia, josta tehdään poliittinen päätös.

Anna Mäkelä ei ole kommentoinut sitä, että hänen laittomaksi todettujen potkujensa osalta hovioikeuden ratkaisu jäi pysyväksi, eikä asia saanut valitusoikeutta korkeimpaan oikeuteen. Kuva: Antti Mikkola / Yle

Mäkelä: päättäjille oli vaikeaa asettua paikallisia vastaan

Mäkelä kertoi havainneensa, että kuntapäättäjien oli vaikea asettua paikallista ihmistä vastaan. Kun joku oli esimerkiksi rakentanut asemakaavan vastaisesti, ei kunnassa päätetty sanktioista, vaan annettiin ely-keskuksen valittaa päätöksestä ja hallinto-oikeuden ratkaista asia.

Mäkelä teki tutkintapyynnön itsenäisyyspäivän aattona 5. joulukuuta 2013 ja kertoi päättäneensä pyhien vuoksi kertoa asiasta vasta seuraavana arkipäivänä, joka oli 9. joulukuuta. Pian tämän jälkeen Mäkelän mukaan johtavat keskustapäättäjät, kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula ja Reijo Kyrö sanoivat Mäkelälle, että tämän pitää vetää tutkintapyyntö pois, ja että kukaan kunnanhallituksessa ei tule Mäkelää asiassa.

Seuraavana maanantaina kunnanvaltuuston piti käsitellä talousarviota ja sitä varten oli järjestetty kokousta edeltävä valtuustoinfo. Mäkelä kertoi sopineensa kunnanvaltuuston puheenjohtajan Inkeri Yrityksen kanssa, että samalla tiedotetaan kuntaa Palosaareen liittyvästä tutkintapyynnöstä.

Virkamiehet eivät poikkeuksellisesti saaneet osallistua infoon. Mäkelä kutsuttiin myöhemmin infoon, ja hän vastasi päättäjien kysymyksiin. Pian tämän jälkeen alkoi ylimääräinen kunnanhallituksen kokous, jossa kunnanhallitus päätti tutkintapyynnön perumisesta. Mäkelä kertoi lukeneensa asiasta tiedotusvälineistä. Ylimääräisen kokouksen esityslistan toi kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula suullisesti kokoukseen.

Levin matkailuyhtiön Palosaaresta tekemä toinen tutkintapyyntö eteni sittemmin syytteisiin ja oikeusprosessiin, jossa hovioikeus vapautti hänet syytteistä.

Mäkelä: Kukaan ei pyytänyt nähdä tutkintapyyntöä

Syyttäjän jälkeen puolustuksen asianajajat tekivät vielä kysymyksiä noin tunnin ajan. Vastaajina olevien kunnanvaltuutettujen Timo Kurulan ja Aki Maunulan asianajana Olli Siponen kysyi muun muassa Mäkelältä, oliko hän itse selvittänyt asioita ennen kuin teki tutkintapyynnön Palosaaresta. Mäkelä vastasi ettei ollut, vaan oli luottanut tässä rinneyhtiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Kurulaan ja toimitusjohtaja Aspiaan.

Siponen kysyi myös, miksi Mäkelä teki itse tutkintapyynnön, eikä odottanut että hissiyhtiö tekee sen. Mäkelä vastasi että Palosaaren irtisanomisen hänen jälkeen saamansa yhteydenotot ja epätavalliseksi muuttunut tilanne saivat hänet pyytämään poliisia selvittämään asia.

Myös tutkintapyynnön hitaasta kirjaamisesta kunnan diaariin keskusteltiin oikeudessa moneen otteeseen. Mäkelältä kysyttiin, miksei tuonut tutkintapyyntöä kunnanhallituksen nähtäväksi. Hän kertoi valtuutettu Torsti Patakankaan vain kysyneen, onko asiapaperi viety diaariin. Mäkelä ei myöskään kysyttäessä muistanut jäikö asiakirjasta hänelle omaa kappaletta.

Keskiviikkona KKO kuulee todistajana entistä kuntapäättäjää Hille Tamsia (ent. Kuusisto), entistä hallintojohtajaa Esa Mäkistä sekä kunnanvaltuutettu Inkeri Yritystä, joka ei ole vastaajana jutussa. Kuulemiset jatkuvat näillä näkymin torstaihin saakka.

Lue myös:

.
.