Hyppää sisältöön

Vapun kuplivat skoolataan sateen vihmoessa – jopa lunta ja rakeita voi tulla, meteorologi: "Viileämmälle kantille menee"

Sää pysyttelee toistaiseksi viileänä, eikä käännettä ole näköpiirissä.

Viime vuonna korona ajoi vappukokoontumiset ulkosalle. Tänä vuonna sää voi ajaa ne sisätiloihin.

Etelä-Savossa vappua vietetään tänä vuonna tavallista ilottomammassa säässä. Vappuaattona taivaalta tullee ajoittain ainakin vettä tai räntää ja mahdollisesti jopa lunta tai rakeita. Lämpötila jää korkeimmillaan viiden asteen tuntumaan.

– Viileänpuoleinen säätyyppi ja pilvisyys runsaammanpuoleista, ei kuitenkaan täysin pilvistä, luonnehtii Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eerik Saarikalle.

Saarikallen mukaan vappupäivä näyttää sään osalta hyvin samankaltaiselta kuin vappuaatto. Lämpötila viidessä asteessa ja ajoittaisia sateita eri olomuodoissa. Menneisyyden keskiarvoihin verrattuna vappu on kylmä.

– Viileämmälle kantille menee tällä kertaa. Keskimääräisesti päivän ylimmät lämpötilat ovat Etelä-Savossa tähän aikaan yli kymmenessä asteessa, Saarikalle sanoo.

Ajankohtaan nähden kolea sää pitää maakuntaa otteessaan ainakin toukokuun ensimmäiselle viikolle saakka. Lämpötila ei päivisin jaksa nousta yksinumeroisia lukemia ylemmäs, ja öisin painutaan pakkaselle.

– Ei tässä oikein signaalia lämpenemisestä näy. Tavallista kylmemmissä merkeissä kannattaa varautua elämään ainakin lähiviikko, ehkä pidempäänkin, Saarikalle sanoo.

.
.