Hyppää sisältöön

Super alkaa valmistella joukkoirtisanoutumista – Paavola: Pitääkö näin järeisiin keinoihin ryhtyä, jotta hoitajapula ratkaistaan?

Kunta-alan työriidan sovitteluesityksen valmistelua on jatkettu tänään sovittelulautakunnassa.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoi liittohallituksen kokoukseen mennessään, että mahdolliset työtaistelutoimet riippuvat täksi viikoksi ennakoidusta sovintolautakunnan esityksestä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin päätti alkaa valmistella hoitajien joukkoirtisanoutumista, siltä varalta, että kunta-alan työriidan sovintoesitys ei ole sen mielestä hyväksyttävissä.

Liiton hallitus päätti asiasta iltapäivällä.

Työtaistelutoimien aikataulu ja kohdennus tarkentuu sen mukaan myöhemmin.

Puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan Superin kanta riippuu edelleen siitä, minkälaisen sovintoesityksen kunta-alan työriitaa ratkonut sovittelulautakunta antaa.

– Yritämme päästä siitä tänään ratkaisuun. Joukkoirtisanoutuminen on todella järeä toimenpide. Onko tosiaan ryhdyttävä siihen, jotta hoitajien hätähuuto eli konkreettinen hoitajapula ymmärretään, Paavola kysyi kokoukseen mennessään Helsingin Messukeskuksessa.

Julkisen alan työriitaa ratkova sovittelulautakunta kokoontui keskiviikkoaamulla Helsingissä valtakunnansovittelijan toimistossa.

Lautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen kertoo Ylelle, että esityksen valmistelua on jatkettu keskiviikkona. Sovintoesityksen on arveltu valmistuvan tällä viikolla.

Paavola on osallistunut sovitteluihin neuvottelujärjestö SOTE:n puheenjohtajana.

– Keskustelua käytiin hyvässä hengessä, joten ei kannata panikoitua tämän (joukkoirtisanoutumis-)asian edessä, Paavola sanoi.

Paavolan mukaan työriidan ytimessä on krooninen hoitajapula, joka olisi korjattavissa palkkauksella ja työhyvinvoinnin parantamisella, joista sovitaan työehtosopimuksilla.

– Tekstiosuuksissa on menty kohtuullisesti eteenpäin, niistä on yksimielisyyttä, Paavola kuvailee sovintolautakunnan kokousta.

Tehyn valtuusto antoi tukensa joukkoirtisanoutumiselle eilen

Toisen hoitajajärjestön Tehyn valtuusto antoi tiistaina tuen hoitajien joukkoirtisanoutumisille.

Myös Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on sanonut, ettei järjestöllä ole kiire, vaan mahdollisista työtaistelutoimista päätetään vasta, kun sovintoesitys on nähty ja pureksittu.

Tehy ja Super peruivat pääsiäisen jälkeen alkavaksi suunnitellun hoitajalakon ja kertoivat valmistelevansa järeämpää toimea, joukkoirtisanoutumista.

Hoitajien joukkoirtisanoutumisten syynä on järjestöjen mukaan perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin (sd.) valmistelema potilasturvallisuuslaki.

Tilapäisella lailla työntekijöitä voitaisiin uhkasakon voimalla määrätä suojatyöhön eli potilaan terveyden vuoksi kiireellisiä ja välttämättömiä toimenpiteitä vaativiin töihin. Näitä ovat esimerkiksi kiireelliset leikkaukset ja synnytykset.

Hoitajien mukaan laki olisi vienyt lakko-oikeuden.

Hoitoalan laajentuvasta lakosta johtuvat vaaratilanteet ovat romahduttamassa potilaiden hoidon turvallisuuden, arvioi sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylijohtaja Markus Henriksson viime viikolla.

Lisää aiheesta:

Juttua päivitetty klo 15:15: Lisätty uusi tieto, että Super valmistelee joukkoirtisanoutumisia.

Juttua oikaistu 27.4. klo 13.16: Lisätty virkkeeseen sana "mukaan": Hoitajien mukaan laki olisi vienyt lakko-oikeuden. Lisätty toimia, joita potilasturvallisuuslaki koskisi.

.
.